LEX logo

Mnohým střelcům asi netřeba představovat eurokomisařku Cecilii Malmström, která minulý rok na podzim přišla s protizbraňově zaměřenou iniciativou „Nastal čas, aby se EU rázně postavila proti ozbrojenému násilí” a ve Sdělení komise COM(2013)716 nastínila jaké myšlenky se honí hlavou nejen jí, ale i úředníkům v Bruselu, když se řekne legální držení zbraní. Z vět typu: „Komise porovná na technické úrovni hodnotu některých druhů střelných zbraní, jež jsou v současné době povoleny pro civilní použití“ nebo „více společných norem EU upravujících legitimní účely pro vlastnictví nebo užívání střelných zbraní“ legálním držitelům zbraní běhal mráz po zádech a špatně se jim usínalo. Někteří se rozhodli vyjádřit nesouhlas prostřednictvím dopisu adresovaného právě paní Malmström, jiní si na zavádějící, zmanipulovaná data ve Sdělení a vůbec na poněkud nedemokratické postupy stěžovali u Evropského ombudsmana. Po vlně nevole, která se zvedla ze střeleckých řad napříč Evropskou unií jsme všichni očekávali, že Eurokomisařka v pokoji doslouží ve svém úřadu do konce volebního období  a více již o ni nikdy neuslyšíme. OMYL! Právě naopak, švédská vláda opět navrhla Cecilii Malmström na post evropského komisaře.

I když podruhé zvolený eurokomisař zpravidla nezastává totožný úřad a agendu z předchozího období, což by pro nás nebylo zrovna povzbudivé, je třeba mít stále na paměti, že předsedou Evropské komise je nyní Jean-Claude Juncker, jehož snad nejslavnější výrok běžným občanům objasnil, jak to vlastně ve skutečnosti v EU funguje: „Něco schválíme, představíme a nějakou dobu počkáme, co se stane. Pokud není žádný velký křik a žádné povstání, neboť většina stejně nepochopila, co bylo schváleno, potom pokračujeme - krok za krokem, až není možné se vrátit.“

Je to právě předseda Evropské komise, kdo vybere členy Komise ze seznamu kandidátů předloženého členskými zeměmi EU a určí jim zároveň politickou oblast, za kterou budou odpovídat. A protože pan Juncker si přál do politiky přitáhnout více žen, naznačil, že země, která navrhne na post eurokomisařky ženu, může očekávat důležitější agendu i post místopředsedy. To je možná důvod, proč švédská vláda vsadila opět na Cecilii Malmström. Nicméně tento seznam členů Komise bude nejprve předložen ke schválení Radě ministrů a poté ještě Evropskému parlamentu, takže na konečné složení Komise si ještě nějakou chvíli počkáme. 

I když se situace pro legální držitelé zbraní v tuto chvíli nevyvíjí zrovna nejlépe, střelecká budoucnost nás všech není pevně daná, vytváříme si ji i my sami, je na nás, jestli se jen pasivně odevzdáme nebo budeme svá práva hájit i aktivně. Jak? Šiřte osvětu ve střelecké komunitě i mimo ni, podporujte střelecké sporty a organizace a hlavně dejte o sobě vědět zástupcům, které jste volili ve volbách.

Marta Kyršová - členka LEX o.s.