LEX logo

S nabytím účinnosti novely zákona o zbraních a střelivu začátkem července začala také šestiměsíční zbraňová amnestie, tedy možnost zlegalizovat načerno držené zbraně. Přinášíme vám informace, které mohou zájemci o legalizaci zbraně pomoci a rozptýlit některé obavy, jež ohledně amnestie může mít. Zeptali jsme se Mgr. Ing. Jana Bartošky, pracovníka odboru bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra:

Rozhovor

Co je vlastně cílem amnestie? Podobné akce v zahraničí se často setkávají s kritikou, že k ničemu nejsou, protože zločinci přece svoje zbraně odevzdávat nebudou, a tak jenom ubude zbraní v rukou slušných lidí.

To je pravda, a právě proto je amnestie podle našeho zákona koncipována jinak. Nejde o žádné odevzdávání nebo zabavování zbraní, ale právě o jejich legalizaci. My si na Ministerstvu vnitra uvědomujeme, že pokud někdo sám přinese zbraň na policii, tak zřejmě nebude žádný lump – to je ostatně vidět i z toho, že v žádné z dosavadních amnestií se ještě nikdy nestalo, že by někdo přinesl zbraň, se kterou byl spáchán neobjasněný závažný trestný čin. Proto je amnestie založena na předpokladu, že ten, kdo zbraň přinese, je brán jako její vlastník, a pokud si ji chce legálně ponechat, mělo by se mu maximálně vyjít vstříc. Pokud bude zbraň nadále registrována a ve vlastnictví držitele zbrojního průkazu, v podstatě se jí tím uzavře cesta na černý trh, a o to právě v celém procesu jde.

Takže nehrozí, že by dotyčnému tu zbraň policie bez náhrady zabavila, například s tím, že ji legálně nemůže mít?

To rozhodně ne, to podle zákona ani nejde. V ustanovení o amnestii se praví, že pokud ten, kdo zbraň přinesl, nemá doklady opravňující ho k jejímu držení (což je nejčastěji zbrojní průkaz), může si do dvou měsíců požádat o jeho vydání. Pokud tak neučiní, nebo mu z nějakého důvodu nebude vydán, má se podle zákona postupovat stejně, jako by šlo o legálně drženou zbraň, jejíž majitel přišel o zbrojní průkaz. Tedy policie zbraň převezme do úschovy a majiteli o tom vydá potvrzení. Ten pak má dva měsíce, aby se rozmyslel, jak se zbraní naloží – může její vlastnictví převést na někoho, kdo má potřebné doklady k jejímu držení. Nebo může požádat policii, aby zbraň vydala držiteli zbrojní licence, který podle dohody s majitelem může zbraň nabídnout k prodeji, nebo ji znehodnotit či z ní vyrobit řez, nebo ji prostě pro majitele uschovat. Dokonce ani když majitel neprojeví zájem o žádnou z výše uvedených možností, nepovažuje se zbraň za ‚opuštěnou věc‘, ale policie ji sama nabídne prostřednictvím některého držitele zbrojní licence k prodeji a peníze pak po odečtení prodejních nákladů předá majiteli. Teprve pokud o zbraň její majitel nejeví zájem a ani z iniciativy policie se ji do dvou let nepodaří prodat, pouze pak policie rozhodne o jejím zničení. Existuje jediná výjimka z výše uvedeného postupu: pokud se při kontrole v policejní evidenci zjistí, že zbraň je ztracená nebo ukradená. Pak ji policie pochopitelně odebere bez náhrady, protože ji musí vrátit jejímu skutečnému vlastníku.

A co se stane v případě, že někdo přinese kradenou zbraň? Nebo se zjistí, že se zbraní byl spáchán zločin?

Pak to samozřejmě policie bude vyšetřovat. To ovšem neznamená, že ten, kdo zbraň přinesl, bude automaticky považován za zloděje nebo pachatele – ostatně, to by asi byl hloupý zloděj nebo pachatel, kdyby si chtěl ukradenou věc „zlegalizovat“ tak, že ji sám přinese na policii. Ale určitě budou policisté chtít vědět, kde dotyčný tu zbraň vzal nebo kdo mu ji dal, aby se toho zloděje nebo pachatele nějak dopátrali.

Musí ten, kdo přinese nelegálně drženou zbraň, vysvětlovat, kde ji vzal?

Pokud se nezjistí, že zbraň byla ukradena, nebo že s ní byl spáchán zločin, tak se jej policisté na nic ptát nebudou. Amnestie je založena na důvěře a na předpokladu, že občan by měl mít s legalizací co nejméně problémů. Pokud se zjistí některá z dříve uvedených okolností, pak tam zřejmě nějaké otázky budou. Zde je ovšem třeba připomenout, že pro toho, kdo zbraň přinese v rámci amnestie, zaniká trestnost nedovoleného ozbrojování nejen ohledně držení zbraně, ale i ohledně jejího nabytí. Takže i kdyby ji třeba koupil někde na černém trhu, nemůže za to být stíhán. Ovšem amnestie platí pouze pro nedovolené ozbrojování, ne pro jinou trestnou činnost, kterou dotyčný mohl spáchat. Takže například pokud by zbraň koupil nebo přechovával s vědomím, že je kradená, pak by nebyl trestný pro nedovolené ozbrojování, ale stále by mohl být stíhán pro podílnictví na krádeži.

Jak dlouho asi ten proces legalizace trvá a co při něm probíhá?

Trvá rozhodně delší dobu, po kterou je zbraň uložena u policie. Nejdříve se kontroluje v policejní databázi, zda nemá jiného majitele, nebo zda nebyla nahlášena jako ztracená nebo ukradená. Pak se odesílá na kriminalistickou expertizu, kde se prověří, zda nebyla použita při spáchání nějakého zločinu. Pokud všechny zkoušky vyjdou negativně, vrátí se zpět na oddělení zbraní a střeliva, které ji vydá zpátky majiteli spolu s novým průkazem zbraně, popřípadě postupuje podle jiných výše uvedených možností. Pokud se zjistí, že amnestovaná zbraň byla použita ke spáchání trestného činu, pak bude pravděpodobně zajištěna jako věc důležitá pro trestní řízení, a to na dobu tohoto řízení. Po jeho skončení a uzavření se bude pokračovat dále běžným postupem – tedy pokud se zjistí, že zbraň má skutečného majitele, bude mu vrácena, v opačném případě bude proces legalizace normálně pokračovat. Celková délka procesu bude záviset na vytížení kriminalistických pracovišť a na množství v amnestii přinesených zbraní. Je však nezbytné počítat řádově s měsíci.

V amnestii se občas objeví i zbraně kategorie A. Jak to bude s jejich legalizací?

Tam to nebude tak jednoduché jako u ostatních zbraní. Rozhodně neplatí, že kdo přinese zbraň kategorie A, ten na ni automaticky dostane výjimku. Udělení výjimky podléhá správnímu uvážení, a tu pravděpodobnost udělení držiteli zbrojního průkazu vidím spíše nízkou. Jako schůdnější možnost mi připadá, že se vlastník zbraně dohodne s oddělením policie pro zbraně a bezpečnostní materiál, že zbraň předají držiteli zbrojní licence – puškaři, který ji na náklady majitele upraví na zbraň kategorie B nebo C, a tu už pak může mít na zbrojní průkaz. Je však možné, že hlavně v případě nestandardních zbraní bude takový postup narážet na to, že nebude k dispozici ověřený a povolený způsob úpravy. A samozřejmě, u všech zbraní to nejde – třeba granát nebo pancéřovka jsou věci, které v použitelném stavu civilista na zbrojní průkaz opravdu mít nemůže. Tam skutečně nezbývá nic jiného, než odprodej anebo, a to bude v těchto případech patrně nejjednodušší řešení, pokud si tedy takovou věc bude její dosavadní držitel chtít ponechat - její odborné znehodnocení.

Pokud by majitel chtěl zbraň uloženou u policie někomu darovat nebo prodat, jak má postupovat?

Stačí se spolu dohodnout a oznámit to policii, která pak zbraň vydá novému majiteli. Obsah dohody je naprosto na nich – darování i prodej jsou vztahy soukromého práva, které policie neřeší. Pro policii je podstatné pouze to, aby nový majitel měl doklady opravňující jej k držení takové zbraně, tedy obvykle zbrojní průkaz, a aby mu zbraň byla vydána se souhlasem předchozího majitele. Za jakých podmínek si oni dohodnou darování nebo prodej, to už je na nich. Z hlediska zákona o zbraních a střelivu jde opět o postup analogický tomu, když například dosavadní držitel legální zbraně zemře, přijde o zbrojní průkaz atd.

Co říkáte na myšlenku, že by amnestie měla být trvalá?

To by pro řádné občany bylo jistě nejvýhodnější, ale na druhé straně by to poskytlo výmluvu lidem, kteří opravdu páchají nedovolené ozbrojování s vysokou společenskou nebezpečností. Například když policie prohledá podezřelého a najde nelegální zbraň, mohl by tvrdit, že ji právě našel a nese ji přihlásit. Myslím, že současný systém – tedy občasné opakované amnestie při novelizaci zákona o zbraních – dává dostatečnou možnost legalizace každému, kdo zbraň zlegalizovat opravdu chce. 

Zánik trestnosti nedovoleného ozbrojování (zákon č. 170/2013 Sb., čl. II - Přechodná ustanovení)

1. Trestnost nedovoleného ozbrojování zaniká u osoby, která bez povolení přechovává zbraň kategorie A, B, C anebo D, její hlavní část nebo střelivo, jestliže je dobrovolně ve lhůtě 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona předá kterémukoli útvaru policie do úschovy nebo přenechá ve prospěch státu; útvar policie vydá o převzetí potvrzení.

Ten, kdo odevzdal zbraň kategorie A, B, C anebo D, její hlavní část nebo střelivo, může požádat o vydání příslušných dokladů opravňujících jej k jejich držení, jsou-li vyžadovány, nebyl-li s nimi podle odborného vyjádření, je-li možné jej vydat, spáchán trestný čin. Odborné vyjádření zpracovává útvar policie, do jehož věcné působnosti náleží kriminalistická balistika. Žádost lze podat do 6 měsíců ode dne oznámení odborného vyjádření.

Nepožádá-li ten, kdo odevzdal zbraň kategorie A, B, C anebo D, její hlavní část nebo střelivo, o vydání příslušných dokladů, nebo nebudou-li mu vydány, použije se § 64 zákona č. 119/2002 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, obdobně. 

Jak postupovat při legalizaci zbraně

Transport zbraně:

Máte-li zbrojní průkaz a umíte-li s předmětnou zbraní bezpečně zacházet, vybijte ji a přineste na policii v uzavřeném obalu. Zbraň by měli přijmout na kterémkoli oddělení policie, ale pokud ji přinesete přímo na oddělení zbraní a bezpečnostního materiálu v úředních hodinách, proces se tím pro obě strany zkrátí a zjednoduší. Nemáte-li zbrojní průkaz nebo si nejste jisti, jak máte danou zbraň správně bezpečně vybít, raději na oddělení zbraní a bezpečnostního materiálu zavolejte, vysvětlete jim situaci a nechte je rozhodnout, zda jim zbraň máte přinést, nebo si pro ni raději přijedou. V každém případě vám však musí vydat potvrzení o převzetí zbraně. Před uložením zbraně ji doporučujeme důkladně nafotit včetně všech čísel a nápisů a zdokumentovat její technický stav – jen tak, pro všechny případy.

Zbraň je kategorie B nebo C, chcete si ji nechat, máte zbrojní průkaz:

Nejjednodušší situace. Po skončení expertiz si podáte standardní žádost a policie vám zbraň vydá spolu s novým průkazem zbraně.

Zbraň je kategorie B nebo C, chcete si ji nechat, ale zbrojní průkaz nemáte:

Po oznámení negativního výsledku kriminalistické expertizy máte šest měsíců na to, abyste požádali o vydání zbrojního průkazu, dále se postupuje jako v předchozím případě. Další možnost je, že si zbraň chcete nechat jen ‚na památku‘ – pak můžete policii požádat, aby zbraň nechala (na vaše náklady) odborně znehodnotit. K držení znehodnocené zbraně zbrojní průkaz nepotřebujete.

Zbraň je kategorie A, chcete si ji nechat:

Postupuje se stejně jako v předchozích případech s tím, že zřejmě bude nutné (opět na vaše náklady) provést znehodnocení nebo (bude-li to možné) úpravu zbraně, která ji změní na zbraň kategorie B nebo C.

Chcete zbraň darovat nebo prodat jiné osobě:

Nejdříve zbraň uložte na policii a nechte si vydat potvrzení. Do šesti měsíců po oznámení negativního výsledku kriminalistické expertizy se spolu dostavte na oddělení zbraní a střeliva a požádejte, aby zbraň zaregistrovali na nového majitele. Nový majitel ovšem musí mít zbrojní průkaz nebo jiné oprávnění k držení zbraně, jinak bude ve stejné situaci jako vy (tj. policie mu zbraň nevydá, dokud si potřebné dokumenty neopatří).

Chcete zbraň prodat, ale nemáte zájemce ani jej nechcete hledat:

Uložte zbraň na policii, nechte si vydat potvrzení a po oznámení negativního výsledku kriminalistické expertizy do šesti měsíců požádejte policii, aby zbraň nabídli k prodeji prostřednictvím držitele zbrojní licence. Doporučujeme si nejdříve alespoň orientačně zjistit hodnotu zbraně, aby nebyla prodána výrazně pod cenou.

text: David Karásek

Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu Střelecká revue.
Číslo 8/2014 si můžete též prolistovat v náhledu na: Publero: Střelecká revue č. 8/2014.