LEX logo

 

Minulý víkend (20. a 21. Září) se v Moskvě konal každoroční sjezd sdružení Право на Оружие (Pravo na oružje  = právo na zbraň). Sdružení je ruskou obdobou LEX a jeho hlavním posláním je legislativní ukotvení práv občanů Ruska na civilní držení a nošení zbraní, s důrazem na sebeobranu.

LEX zastupovali Karel Matějka a Jakub Smetánka a do Moskvy přijeli na pozvání hlavní představitelky Marii Butiny. Organizace hradila veškeré naše náklady s pobytem v Moskvě. Maria Butina byla přítomna na loňské valné hromadě LEX o.s. a ukázala se jako schopný a zdatný bojovník za občanské právo držení zbraní k sebeobraně. Proto jsme se těšili na to, jak si naši východní partneři povedou v organizování takovéto významné události s mezinárodní účastí (oficiálně 5 zahraničních delegací). Nutno říci, že rozhodně nezklamali a dostáli své pověsti skvělých hostitelů.

 

Samotný sjezd byl rozdělen do dvou dnů. Sobotní část se konala ve Vadim Zadorozhny’s Vehicle Museum. K vidění zde byla celá řada historických motocyklů a automobilů (například Ford T, Buick, Delahaye). Krom toho celá řada ručních palných zbraní ruské provenience (nicméně to našince až tak nepřekvapí a neobohatí – přeci jen kdo by se chtěl chodit dívat na zavařené SVT40 do musea, když si může vytáhnout v pohodlí domova ostré z trezoru, že :-). Na vnějším prostranství pak celá řada vojenské pozemní a letecké techniky (od vrtulníku Mil, přes letadla Jak, raketové komplety KUB, tanky T-34 či T-72 až k Shermanu). Vše ve skvělém stavu. Nadšencům historické techniky návštěvu tohoto soukromého muzea vřele doporučujeme.

 

Na úvod sjezdu byly rekapitulovány dosažené výsledky minulého období, předána ocenění jednak žurnalistům zabývajícím se tématikou civilních zbraní, ocenění a poděkování aktivním členům sdružení, někteří přijeli opravdu z velké dálky. V rámci části „otevřená tribuna“ a pak v interní části dostaly prostor zahraniční delegace ke vzájemné komunikaci a přednesení připravených příspěvků.

 

Nedělní část se odehrávala v Mytishi na střelnici „Francouzský střelecký klub“. Střelnice hostila v roce 1980 v rámci letních olympijských her střelecké soutěže včetně částí v rámci moderního pětiboje. Na této střelnici mimo jiné před třemi lety exceloval tým CZUB v čele s Miroslavem Zapletalem.

Na programu byl závod podle pravidel IDPA o osmi situacích. Organizátoři zajistili možnost startu i pro zahraniční hosty nicméně s ohledem na nabitý program a omezený čas jsme se zúčastnili spíše symbolicky (Jakub Smetánka odstřílel 3 situace) a dali přednost komunikaci s pořadateli a zahraničním hosty. Dlužno podotknout, že samotná organizace závodu byla taktéž dobře zvládnutá a jak průběh, tak organizaci závodu lze v zásadě úspěšně přirovnat k pohárovým závodům LOS.

 

Během závodu se (nepřekvapivě) ukázalo, že i komunita sportovních střelců v Ruské federaci je svou strukturou a naturelem velice podobná té české. Nad to část střelců zná situaci v ČR a často se zde vyskytuje v rámci mezinárodních závodů (převážně IPSC).

V rámci tří dní programu (zahraniční hosté dorazili již v pátek, neboť sobotní program začínal již od rána) jsme navázali nové a upevnili již existující kontakty s delegáty zahraničních sdružení a sportovních klubů. Z těch nových jmenujme třeba italské sdružení AUDA, zástupce Estonska a Kazachstánu. Byl přítomen i zástupce izraelského sdružení The Israeli Association for Promoting Weapon Culture in Israel, se kterým jsme navázali kontakt na letošním veletrhu IWA.

Část zahraničních delegací podepsala se sdružením "Pravo na oružje" memorandum o spolupráci. LEX tak kvůli současné složité politické situaci na evropském kontinentě neučinil, nicméně i nadále vnímáme pořádající organizaci jako důležitého partnera pro budování mezinárodní kultury civilního držení zbraní, výměny informací a zkušeností. A pokud to situace dovolí, budeme i nadále rádi participovat na osobních setkáních, mezinárodních událostech, konferencích a závodech.

Jakub Smetánka
Karel Matějka