LEX logo

Ne, nejedná se o propagaci Lexu :-) a nemluví se ani o České republice, bohudík. Před pár měsíci jsem popisoval "teorii rozvíjení černého trhu potlačováním legálního trhu" a tento článek ukazuje fungování této teorie v praxi.

Na ulicích velkých měst Británie jsou takových levných a snadno dostupných zbraní stovky, zjistilo pátrání deníku Guardian.

Nabídka zbraní v Anglii je velmi rozmanitá a zahrnuje i automatické zbraně a brokovnice, stejně jako pistole a repliky zbraní upravené pro střelbu ostrými náboji. Guardian kontaktoval zdroj blízký nelegálnímu trhu se zbraněmi a nabídl mu seznam zbraní, které jsou k dostání na ulicích hlavního města.

"Můžete si koupit čistou (nepoužitou) poloautomatickou devítku za 1500 liber, Glocka za dva tisíce a můžete si objednat i dva MAC-10", řekl. "Nebo si můžete pořídit upilovanou brokovnici za 150 liber. Ty se shánějí snadno. Seženete je v každé chudinské čtvrti, kdekoli v Londýně, a v Manchestru je to ještě snazší, protože jsou tam místa, kam policie ani nechodí."

"Lidi, kteří používají upilované brokovnice, jsou obvykle v potravním řetězci dost nízko. Pro upilované nebo obyčejné brokovnice není moc využití, a pokud chce mít zločinec patřičnou reputaci, pořídí si samonabíjecí pistoli, MAC-10 nebo Uzi."

Tento týden stál před soudem člověk, který měl "továrnu" na konverzi replik ve funkční zbraně. Dostal doživotí. Podle policie byly výrobky Granta Wilkinsona použity při více než 50 zločinech, včetně osmi vražd. Jeho specialita byla úprava legálně koupených MAC-10 tak, aby mohly střílet ostré střelivo, což je úprava, která se objevuje stále častěji.

Podle Davida Dysona, předního odborníka na palné zbraně, je možné se na internetu naučit výrobu zbraní, je-li dostatečně zručný, a znehodnocené zbraně po opětovném zprovoznění také hrají svou roli v ozbrojené kriminalitě.

Ale k přebytku zbraní na černém trhu přispěl kromě rozkvětu domácího "zbrojního průmyslu" i příliv zbraní z východní Evropy. Podle zdroje "je tu příliv ze zemí východní Evropy, hlavně z Polska, a taky toho spoustu dostáváme od lidí, kteří sloužili v Afghánistánu a v Iráku."

"V liverpoolských docích si můžete objednat deset zbraní a pár granátů a řeknou vám "jasně" - a za dva týdny je tam máte. Tihle lidi se s tím nepiplají."

Podle Dysona je momentálně oblíbenou zbraní ruská 8mm obranná pistole Bajkal, původně určená k vystřelování dráždivého plynu. "Prodává se legálně v Německu. Má částečně blokovanou hlaveň, takže ostrý náboj nevystřelí, ale po výměně hlavně za drážkovanou to dokáže", tvrdí Dyson. "Po dalších několika menších úpravách jsou schopny střílet náboje ráže 9mm. Náhradní hlaveň je delší než originál a obvykle má závit, takže se na ni dá našroubovat tlumič, který se běžně prodává jako součást balení."

"Těchto zbraní byly zabaveny již stovky a další stovky tu stále jsou", říká. "Vypadají jako ruská vojenská pistole Makarov. Když chce dvacetiletý dealer drog pistoli, hledá přesně tohle, a sežene to za 1000 až 1500 liber."

"Trendy ve střelných zbraních vytvářejí dodavatelé", tvrdí Dyson. "Zhruba před dvěma lety jeden výrobce legálně dovezl z Německa stovky revolverů na slepé náboje a vyrobil k nim nové nábojové válce. Pak je prodával za 700-800 liber za kus, přičemž je koupil za 60 liber za kus a náklady na konverzi jedné zbraně byly 30 liber."

Tato zbraň, revolver Webley, je v Londýně na prodej za 150 liber.

Údaje z ministerstva vnitra ukazují, že ozbrojená kriminalita se oproti předchozímu roku zvýšila, navzdory nedávnému zdvojnásobení trestních sazeb za držení a dodávání zbraní. V Anglii a Walesu se od března minulého roku 9803 trestných činů a přestupků se zbraní, povětšinou v Londýně, Manchesteru a ve středozápadních oblastech.

Podle zdroje se většina kupců zabývá obchodem s drogami. Někteří je používají k oloupení jiných dealerů při zločinech, které zůstanou nenahlášeny, jiné se využívají jako ochrana při 'obchodních jednáních'. "Vždycky se najde zbraň a člověk ochotný ji použít, a když je třeba ji použít, udělá to bez mrknutí oka."

"Každý teď chce být gangster, hlavně děti. Potkáte jich pěti nebo šestičlennou bandu a jeden z nich ji má. Chtějí pistole - brokovnice jsou moc velké a nešikovné. Upilovaná dvojka nevypadá dost hustě, ale ukažte samopal a máte pověst drsňáka. Mají je prostě na to, aby na ulici vypadali jako kápo, je to póza. Někteří nedají bez osmatřicítky ani ránu. Začínají s tím v šestnácti a začíná to tu vypadat jako v Americe, i když to zní bláznivě."

Šéfinspektor detektivního oddělení Colin Sutton vyšetřuje některé z nejznámějších vražd střelnou zbraní v Londýně a tvrdí, že věk pachatelů se stále snižuje, a že občas jsou zbraně používány ze zcela malicherných důvodů. "Pistolí se teď řeší i hádky na hřišti", říká. "A dealeři drog se snaží, aby jim zbraně nosili mladí lidé."

Tvrdí, že zbraně se v mnoha částech Londýna dají koupit za pár set liber. "Zbraň si můžete i vypůjčit, a pokud s ní už byla spáchána vražda, je to ještě levnější."

I když je odsouzení Wilkinsona považováno za průlomové, přesto je zřejmé, že při zvýšené dopravě mezi Anglií a východní Evropou je přiškrcení toku zbraní téměř neuskutečnitelný úkol.

"Zbraně jsou vždycky k sehnání," říká Dyson. "Můžete je sehnat v bývalém Sovětském Svazu, nebo v zemích, které mají volnější zákony než my, a i když celní správa má určité úspěchy, přesto je zjevně mnoho zbraní propašováno až do Británie."

Amnestie na zbraně se u zločinců setkávají se skepsí. "Zbraňové amnestie jsou k ničemu," říká zdroj. "Získáte akorát zbraně od kluků, co chtěli být gangsteři, ale pak si našli práci, anebo u nich zbraň našla máma. Kdybych měl zbraň, určitě bych ji neodevzdal, protože kdyby mne s ní chytli, tak co - zrovna ji přece jdu odevzdat. A taky, když odevzdáte svoje nádobíčko, lidi si budou myslet, že jste vyměkli."

Málokteří profesionální zločinci mají zbraň v místě bydliště. "Doma ji mají jen hlupáci. Obyčejně existuje nějaký 'držitel', který bydlí o pár mil opodál, někteří to dělají i dvacet let. Nejlepší je na to starý kamarád bez záznamu nebo žena. Střelivo se skladuje odděleně, protože za držení zbraně a střeliva současně je mnohem těžší trest."

Přemísťování zbraně z místa na místo je často svěřováno mladým ženám, protože těm tolik nehrozí zastavení a prohledání.

Zdroj: The Guardian, http://www.guardian.co.uk/uk/2008/aug/30/ukcrime1