LEX logo

V římské republice existoval jeden zajímavý právní obyčej - provocatio ad populum, neboli odvolání k lidu. Pokud občan nebyl spokojen s rozhodnutím úřadu a cítil se jím poškozen na svých právech, mohl se se svou věcí odvolat přímo ke shromáždění římského lidu. To je původní, pravý význam slova provokace.

Proč to vzpomínám? Možná jste se již seznámili s odpovědí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na naši stížnost. Stížnost spočívala v tom, že daná reportáž České televize byla silně zaujatá proti držitelům zbraní, místy i přímo a prokazatelně lživá.

RRTV nejdříve zkusila taktiku mrtvého brouka – stížností se vůbec nezabývala. Když bylo z našich urgencí zjevné, že to nehodláme nechat vyšumět, zaujala stanovisko, které by se dalo shrnout takto:

  • Česká televize jakžtakž doložila svoji půlku pravdy (skutečnou podstatou naší stížnosti, tj. že si ČT vybrala z pravdy jen to, co se jí hodilo, se RRTV vůbec nezabývala),

 

  • prokazatelnou lež v závěru reportáže prohlásili za tvrzení „dnes již zpochybněné“, ovšem za to prý ČT nemůže, neboť se spoléhala na informaci od policie (přitom právě tuto informaci uvedlo naše sdružení jako důkaz nepravdivosti reportáže) - ale to vlastně nevadí, protože to není nic důležitého, a

 

  • a že tedy „Reportéři (tvůrci reportáže) tak neuvedli nic zcela nepravdivého či zkresleného, dopustili se maximálně drobného zestručnění“ a pokud se tím někdo cítí dotčen, pak tu RRTV není od toho, aby rovnala soukromoprávní spory.

 

Přeloženo: Účelové polopravdy jsou u novinářů standard, ani jasná lež nevadí, pokud není moc velká, a už nás s tím neotravujte.

Budiž. Děkuji tímto RRTV jako odpovědnému státnímu orgánu, že mi pomohla si ujasnit, co je a jak vypadá ta „novinářská etika“, a navrhuji využít provokace – tedy odvolání k lidu. Média už dávno nemají monopol na informace – v době blogů a sociálních médií se pravda může šířit řetězovou reakcí mezi všemi, kterým na ní záleží, a od nich dál k mnoha dalším.

Publikujme ke každé účelové polopravdě i to nepohodlné, aby se čtenáři velkých médií u každé takové zprávy začali ptát alespoň sami sebe „a co všechno o tom nenapsali?“.

Rozeberme a vyvraťme každou lež, aby lidé jejich zprávám (aspoň těm o zbraních) už z principu nevěřili. Vytvořme jim pověst, jakou si zaslouží.

Je to boj s molochem – ale pokud máme na výběr buď se do něj pustit, nebo to zabalit, pak pro každého svobodného člověka je volba jasná.

David Karásek - člen představenstva LEX o.s.


související odkazy:

Drobné zestručnění - odpověď RRTV na stížnost podanou LEX o.s.

Poděkování za podporu

Tisková zpráva - stanovisko k reportáži ČT v pořadu Události dne 7.10.2012