LEX logo

Dnes vychází číslo 4/2013 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE s tímto úvodníkem:

Chvála rovnoprávnosti

Zhruba každý desátý držitel zbrojního průkazu je žena. Je to dost, anebo málo? Patří ženám zbraně vůbec do ruky?

Ještě někdy před sto, stopadesáti lety by byla odpověď jednoznačná. Maskulinní společnost si teprve začínala zvykat, že i ženy mají nějaká jiná práva (volební a tak), než jen šéfovat kuchyni a prádelně. Emancipace postupovala pomalu a ztuha. Stačí si vzpomenout, jak dlouho urputně musely ženy (a někde to stále přežívá) bojovat, aby třeba mohly plnohodnotně sloužit v americké armádě. A ještě dnes, v jedenadvacátém století, musejí překousnout třeba to, že výstrojní součástky se vyrábějí jen v mužských proporcích a velikostech nebo třeba že za svou práci dostávají v průměru méně než muži...

Ale vývoj k plné rovnoprávnosti se, alespoň v civilizované a neislámské části světa, nedá zastavit. A jedním z jeho vedlejších efektů je mimo jiné i to, že přibývá žen, které našly zalíbení v dříve výhradně mužských zálibách. Namátkou jmenujme třeba fotbal, motorsport...a také střelbu. Té klasické sportovní, olympijské, se hojně věnují už dlouho a dívky a ženy na závodech tvoří valnou část soutěžního pole a vozí úspěchy. Ale přibývá jich i v soutěžích akční střelby, a také i mezi rekreačními střelci a běžnými nositeli.

My muži bychom na ně neměli žárlit, naopak bychom je měli podporovat. Drtivá většina žen uvádí, že je ke zbraním a střelbě dovedl nějaký mužský element v rodině - otec, partner, manžel. O takové ženy se v dnešní stále agresivnější a frustrovanější době jednak nemusíme tolik bát a jednak to přináší výhodu i nám samým: Není nad partnerku, která má pochopení pro naše hobby a která nás (a ráda) následuje a také si to užije. Takže jen houšť a větší kapky.     O ženách a zbraních čtěte téma na str. 58 až 63.

Petr Kučera, šéfredaktor

V tomto čísle si dále můžete přečíst článek Slovensko: Údery zbrklých novel

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE č. 4/2013.


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.