LEX logo

Dnes vychází číslo 6/2013 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE s tímto úvodníkem:

Ve spárech politiků

Poslední týdny a měsíce žila přinejmenším část střelecké veřejnosti v určité nervozitě. Zákonodárci totiž projednávali novelu zákona o zbraních a střelivu, a to je vždy důvod zbystřit pozornost – jakmile se nějaký zákon tzv. „otevře“, otevírá se i prostor pro lidovou tvořivost zákonodárců. Byť by byl prvotní záměr novely sebebohulibější a sebeneškodnější (v tomto případě především právní ukotvení nově vzniklého centrálního registru zbraní), šikovně podsunutý pozměňovací návrh se může rovnat náloži ekrazitu. Takovou zkušenost máme nejednu a netýká se to jen Česka.

V tomto případě se o změnu pokusil poslanec Kádner a měla to být změna pozitivní – uvolnění tzv. neletálních zbraní a střeliva s úsťovou energií do 60 J do volného prodeje, což by uvítali jistě nejen výrobci a prodejci, ale i řada občanů, kteří by rádi měli prostředek účinné sebeobrany, ale nechtějí nebo nemohou si pořídit zbrojní průkaz (viz Téma měsíce na str. 58–63). Zastánci nesmrtících zbraní ovšem při hlasování ve sněmovně utrpěli debakl 11:134, takže neletálky dál zůstávají převážně mezi zbraněmi kategorie B. Uvidíme, zdali něco změní Senát.

Další potenciální ohrožení práv českých držitelů zbraní se valí z Bruselu. Osvícené hlavy evropských politiků usoudily, že podobně jako jiné oblasti ekonomiky či společenského života by se mělo evropsky zglajchšaltovat i právo držet a nosit zbraň. Evropská komise už na to konto vyhlásila anketu mezi občany, kterou „nezaujatě“ uvodila argumenty, jak jsou zbraně fuj, kolik masakrů se s nimi stalo a jak obchod s nimi podporuje nelegální aktivity. Jak k tomu autoři přišli, těžko říct.

Pokud by k nějaké jednotné právní úpravě opravdu mělo dojít, pak bude samozřejmě záležet, který stát bude brán jako vzor. Kdyby to měla být třeba Francie (viz Seriál na str. 82), tak potěš pánbůh!

Petr Kučera, šéfredaktor

V tomto čísle si dále můžete přečíst článek Francie: Těžký život střelců a článek I neletální zbraň může být smrtící

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE č. 6/2013.


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.