LEX logo

Z aktuálního čísla 4/2014 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE jsme převzali tento článek:

Čeští střelci mobilizují síly

 

Do čela odporu se postavilo samozřejmě občanské sdružení Lex, které zastupuje práva držitelů zbraní. Jeho vedení rozjelo velkou informační kampaň, která má upozornit na snahu některých evropských úředníků připravit české střelce o jejich zbraně a vyburcovat střeleckou veřejnost. Zároveň se pokouší kontaktovat české poslance a další politiky, aby pozitivním lobbyingem a argumenty získalo politické spojence. V přípravné fázi je sestavování petice proti jakémukoli zvyšování represí vůči vlastníkům legálních zbraní.

VELKÁ BRITÁNIE, NÁŠ VZOR?

Do boje proti snahám Evropské komise se hodlají pustit i někteří jednotlivci. Jedním z nich je i dlouholetý (v podstatě zakládající) spolupracovník redakce Zbraně & náboje, náruživý sportovní střelec a expert v oblasti služebního výcviku Pavel Černý.

„Současné aktivity komisařů EU ohledně ,všeobecné regulace soukromých zbraní‘ v jednotlivých státech Unie, je věc, která mě nenechává chladným a nyní mě takříkajíc donutila postavit se takovým hrozbám i politicky. Prý má oficiálně jít o jakési ,sjednocení evropské legislativy‘ v této oblasti, to vše v rámci ,boje proti násilí, kriminalitě a nelegálním zbraním‘,“ poukazuje.

„Údajně tato problematika podle EU vyžaduje rapidní ,zvýšení kontroly‘ soukromých zbraní – tedy těch legálně vlastněných. Chceme si ovšem nyní nechat formovat českou legislativu od států, jako je Velká Británie či Belgie, kde již dokonce ženy nemohou u sebe nosit ani obyčejný pepřový sprej?“ ptá se.

Přestože Česká republika má na evropské poměry poměrně liberální zákony, legální zbraně zde rozhodně podle statistik kriminality a spáchaných trestných činů žádným problémem rozhodně nejsou. „Těmi jsou, jako koneckonců všude ve světě, zbraně vlastněné nelegálně,“ upozorňuje Pavel Černý.

DŮLEŽITÉ MOHOU BÝT VOLBY

Klíčovým bodem, zda tendence Bruselu zpřísnit dohled nad držením a pohybem zbraní uspějí, mohou být blížící se volby do Evropského parlamentu, které změní poměr sil v hlavním zákonodárném sboru EU. Podle představitelů české střelecké komunity by tedy každý majitel zbraně měl dobře vědět, že je nutné k těmto volbám jít, a dobře zvážit, koho volit.

„Když jsme v minulosti opatrně hledali, která politická strana by nám mohla v popsaných tématech pomoci, naráželi jsme napříč politickým spektrem buď na naprostý nezájem, či naopak jen na plané sliby. Anebo pak zase na očividné extrémisty, se kterými jsme zase my rozhodně nechtěli mít cokoliv společného,“ konstatuje Pavel Černý.

Pokud ale některá z kandidátských stran projeví upřímný zájem o problematiku legálně držených zbraní a zasadí se ve svém programu práva českých střelců na evropské scéně hájit, mělo by to být pro majitele zbraní při volbách dostatečným vodítkem.

Text: Petr Kučera, foto: archiv

 

Do bitvy s evropskými byroktraty se aktivně vložil i spolupracovník redakce Pavel Černý

Do bitvy s evropskými byroktraty se aktivně vložil i spolupracovník redakce Pavel Černý

 


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE č. 4/2014.