LEX logo

Z aktuálního čísla 4/2014 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE jsme převzali tento zajímavý a pro držitele ZL velmi aktuální rozhovor:

V evidenci zbraní jsme v Evropě na špici

Od prvního července čeká především podnikatele v oboru zbraní zásadní změna. Novela zákona o zbraních zřizuje elektronický centrální registr zbraní, do nějž se budou muset zapojit. Co to pro ně i pro běžné držitele zbraní bude znamenat a jak vlastně bude celý systém kontroly zbraní nově fungovat, jsme se zeptali vedoucí oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství ministerstva vnitra Mgr. Mileny Bačkovské.

Milena Bačkovská je vlastně „nejvyšším úředníkem“ přes civilní zbraně. Projektu centrálního registru zbraní se věnuje od samého počátku. Jejímu ujištění, že po počáteční nutné práci navíc systém podnikatelům práci spíš usnadní a netřeba se změny bát, tedy snad můžeme věřit.

Do spuštění provozu zbývá pár týdnů. V jaké je projekt momentálně fázi?

V současné době Policie ČR dolaďuje program a buduje evidenci. Od 1. července pak nastane tříměsíční přechodné období, ve kterém se budou držitelé zbrojních licencí, podnikatelé, do systému postupně registrovat a převádět sem stávající evidence zbraní, které v tu chvíli aktuálně drží. Teď se do systému ještě zbraně nepřelévají. S tím se začne právě až od 1. července.

A co zbraně, které jsou v individuálním držení? Budou je muset majitelé také zaregistrovat?

Ty už jsou registrované u policie, jsou na ně vydány průkazy zbraně, což tedy znamená, že už jsou v policejní databázi. Evidence registrovaných zbraní je jedním z modulů centrálního registru. V centrálním registru tedy budou jak zbraně, které jsou registrované u fyzických osob, a které registruje sama policie, a nově i zbraně, jež jsou teď u podnikatelů a které se zatím elektronicky neevidují. O ně se tedy databáze navýší.

Takže běžného držitele legálně zaregistrované zbraně se změna evidence vůbec nedotkne?

Ne. Z jeho pohledu se nic nemění. Stejně jako teď půjde se zbraní na policii, vyplní si tam příslušný formulář a dostane průkaz zbraně. Nějaké papírování musí zůstat, protože když si mezi sebou převádějí zbraně dva držitelé zbrojních průkazů, samozřejmě si oba dojdou na policii, vyplní si tam oznámení o převodu nebo nabytí vlastnictví. To bude stejné jako dosud, protože běžný vlastník zbraně do registru nebude mít přístup.

Ale když si někdo půjde koupit zbraň do obchodu, k podnikateli, tak obchodník bude hlásit převod prostřednictvím centrálního registru. Přímo v reálném čase transakci zaeviduje do počítačového systému, zatímco dnes mají obchodníci povinnost poslat oznámení o převodu vlastnictví minimálně jednou za měsíc. Takže když pak člověk dojde na policii, ta už vlastně o té transakci bude vědět.

Zároveň by měl systém novým vlastníkům zbraně trochu ulehčit práci, protože prodejce bude schopen zákazníkovi ohlašovací formulář rovnou předvyplnit a vytisknout. Takže jemu pak už jen stačí s ním na tu policii dojít a požádat o průkaz zbraně.

Největší změna se tedy týká držitelů zbrojních licencí čili výrobců, dovozců a prodejců. Ti až dosud vedli evidenci v papírové formě. Myslíte, že to i pro ně bude jednodušší?

Mělo by být. Oni třeba už teď měli nějaký počítačový systém, ve kterém si to vedli, ale stejně to pak museli tisknout na papír. Teď jim software umožní například vést si zároveň firemní evidenci pro vlastní potřebu. Nebudou už také muset vyplňovat papíry a vozit je někam na policii. Prostě jen zadají zbraň nebo změnu do systému a odkliknou.

Zároveň software dokáže prodejci kontrolovat, jestli je zájemce o zbraň držitelem platného zbrojního průkazu. Teď sice policie vydává seznamy odcizených zbrojních průkazů, je to tabulka, kterou by měl prodejce kontrolovat. Po spuštění systému, když mu přijde zákazník, vezme si od něj zbrojní průkaz, zadá jeho číslo do počítače a automaticky mu začne blikat, že je něco v nepořádku. Že je zbrojní průkaz propadlý, odcizený atd. Když se bude jednat o zbraň podléhající povolení, zadá prodejce číslo jednací předloženého nákupního povolení a hned se mu ukáže, že je vše v pořádku. Že to není třeba nějaké falzum. Bude to další kontrolní nástroj.

Bude se povinnost registrace do centrálního registru týkat všech držitelů zbrojních licencí?

Ne. Netýká se to těch subjektů, které mají zbraně registrované na policii, zapsané v záznamních knihách, a nejsou to podnikatelé. Když má zbrojní licenci třeba městská policie, té se to týkat nebude. To samé platí pro soukromé bezpečnostní služby, které mají registrované zbraně v záznamních knihách. Netýká se to ani mysliveckých sdružení či sportovních klubů, pokud mají vlastní zbraně.

Týká se to podnikatelů – prodejců, výrobců, přepravců, ale třeba i puškařů, protože ti vlastně také podnikají se zbraněmi. Pro ně to možná bude trochu na obtíž.

To tedy znamená, že puškař, v podstatě řemeslník, bude muset vlastnit počítač a internet, který doteď třeba neměl a nepoužíval?

Ano, ten si ho bude muset pořídit. Ale předpokládám, že v dnešní době se bude jednat více méně jen o výjimky. Drtivá většina lidí, kteří se živí v tomto oboru, má už v současné době nějaké počítačové systémy. Musí mít koncesní listinu a nějakým způsobem zúřadovanou agendu. Pravděpodobnost, že nemají počítač s připojením na internet, je poměrně nízká. To budou opravdu jen jednotky případů.

Ani náročnost vybavení pro podnikatele nebude vysoká. Stačí opravdu běžný počítač s běžným připojením na internet. Není třeba si pořizovat žádný speciální software, nic takového. Jen se budou hlásit přes internet na zabezpečený systém, jehož správcem je Policie ČR.

Takže dostanou jen nějaký přihlašovací klíč, kterým se nalogují do externího systému?

Přesně tak. Systém je maximálně bezpečný, o to se stará jeho správce. Každý, kdo se do něj bude hlásit, dostane něco jako elektronický podpis, protože samozřejmě musí být přihlášení ošetřeno i na konkrétní pracovníky. Především u velkých firem je nutné, aby bylo poznat, kdo ze zaměstnanců tam ty změny provedl. A zároveň musí být možné každého pracovníka z přístupu „odstřihnout“, když dojde k ukončení pracovního poměru. Tyto klíče se budou řešit ve spolupráci s policií.

Vznik centrálního registru zbraní vychází z požadavků Evropské unie?

To se nedá říci. Evropská unie takhle vybudovaný systém nepožaduje. Chce, aby k 1. lednu 2015 byla elektronická evidence zbraní, ale nejsou stanoveny nějaké parametry, jak by to mělo vypadat. Policie ČR už před několika lety začala spolupracovat se švýcarskými odborníky a v rámci Fondu česko-švýcarské spolupráce se podařilo najít finanční zdroje na vybudování centrálního registru zbraní.

Je to vlastně relativně průkopnická věc. Na evropské úrovni se jedná o jeden z prvních systémů, který bude fungovat v on-line provedení a bude pro podnikatele komfortnější v tom, že si budou moci své zákonné povinnosti splnit doma přes počítač a nebudou muset tolik papírovat.

Celá agenda bude výrazně jednodušší. Když dotyčný odebere zbraně od zbrojovky, ona mu je předá už zaevidované. Jen si to převezme. Nebude to muset někde složitě hlásit a zároveň bude přesně vědět, kde co je, kam zbraně posílá dál. Každý ale vidí jen vlastní zbraně, nikoli zbraně dalších držitelů zbrojních licencí. Já to vždy přirovnávám k elektronickému bankovnictví. Já vidím svoje a pouze správce, v tomto případě Policie ČR, je schopen vidět všechno.

Takže vy jste v podstatě tyto požadavky předběhli…

Ne tak úplně. Evropská unie požadovala zřídit nějakou elektronickou evidenci, což my jsme měli už mnoho let, ale pouze u registrovaných zbraní. V České republice je evidence zbraní například v porovnání s tzv. starými členskými státy EU na špičkové evropské úrovni dlouhodobě, v podstatě od devadesátých let minulého století.

Máme jednotnou evidenci zbraní držených fyzickými osobami. To mnoho zemí nemá. Jsou země, kde třeba jeden úřad eviduje brokovnice, jiný krátké zbraně a podobně. U nás je vše pohromadě, je to jedno místo, jedna databáze, jeden zdroj, což je velmi užitečné. Teď k tomu ještě přidáváme zbraně u podnikatelů, které jsou předmětem obchodování, což také není obvyklé. A je to lepší v tom, že zase vše bude centrální a ne jen vedeno elektronicky u jednoho každého podnikatele. Všechny zbraně budou snáze dohledatelné. Nebudou se nám „ztrácet“ někde v procesu. To, myslím si, je velmi pozitivní.

Hlavně se bude také policii vše lépe kontrolovat. Protože když někam přišla státní kontrola, viděla tam ty čtyřikrát poškrtané knihy a chodila zbraně dopočítávat, nebylo to úplně jednoduché. Teď bude předem vědět, kolik zbraní by měla u toho podnikatele v danou chvíli najít.

Jinak se ale systém evidence pro podnikatele mění pouze formálně. Obsahově nikoliv. V evidenci povedou stejné údaje, jaké jsou povinni vést teď v papírových knihách. Není to tak, že by se navyšoval počet údajů, které jsou povinni evidovat, nebo že by se nějak dramaticky měnila chvíle, do kdy to tam mají napsat. Mění se jen forma vedení celé evidence.

Z toho vyplývá, že nový elektronický systém znesnadní možnost vzniku nějaké „černé“ zbraně, jež se ocitne zcela mimo kontrolu, kterou šlo v papírové evidenci nějak „zašumlovat“, ale teď už to možné nebude…

Přesně tak. To je i jeden z cílů nového systému – minimalizovat možnosti nějakého přechodu legálně vyrobené nebo dovezené zbraně na černý trh. Tato věc je na mezinárodní úrovni dlouhodobě sledovaná. Ne že by Česká republika měla v tomto ohledu nějaké problémy, my jsme nějaké masové případy nezaznamenali. Ale přece jen je lepší, když ta možnost existuje, upravit celý systém kontroly tak, aby lidi vůbec nesvádělo něco takového dělat.

Jak to bude fungovat se zbraněmi z dovozu?

Zbraně z dovozu budou fungovat stejným způsobem. Firma, která zbraně do Česka doveze, je povinna je do centrálního registru vložit. Má na to jasně stanovenou lhůtu.

Kdo bude zodpovědný za správnost uložených údajů?

Platí pravidlo, že ten, kdo první zapíše zbraň do centrálního registru. Tedy buď ten, kdo zbraň vyrobil, nebo ten, kdo ji dovezl. Všichni další, kdo se zbraní manipulují, už nebudou moci ty údaje měnit. Takže odpadne i riziko chyby v přepisu, že se někdo špatně podívá na výrobní číslo, špatně popíše vzor atd. Obchodník, který zbraň převezme, si ji prostě jen odklikne. To samé udělá i policie.

Samozřejmě, budou tam nějací správci systému, kteří budou moci tyto údaje editovat, pokud přece jen dojde k nějaké chybě při zápisu. Ale to budou jen policisté, ne běžný uživatel. A samozřejmě tyto údaje bude moci měnit i Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva.

Jaké vlastně byly reakce podnikatelů?

Mluvíme s nimi o tom už poměrně dlouhou dobu. Policie má v pracovních týmech i zaměstnance různých firem. Do pilotních projektů se poměrně aktivně hlásili držitelé zbrojních licencí, kteří si to chtějí vyzkoušet. Pilotní projekty byly postaveny tak, aby se systém zkoušel jak s velkým výrobcem, tak i s malým obchodníkem, aby se namodelovaly všechny možnosti, které jdou.

Samozřejmě, jak je to v Česku skoro u všeho, reakce jsou rozpačité. Zaznamenali jsme obavy, jestli to bude fungovat, jestli jim to nenavýší práci, jestli bude internetové spojení běžet, aby se nezasekávalo. Já to chápu, je to úplně nová věc, nový systém. Může se stát, že první měsíc dva to bude pro všechny nové, takže se mohou objevit uživatelské problémy.

Ale obavy ze začátku byly spíš dány tím, že v Česku se velmi často nedaří podobné databáze spouštět. Všichni ještě mají v živé paměti registr vozidel a všechny to děsí. A ono to děsí i policii, takže opravdu věnuje hodně úsilí tomu, aby ten systém byl od počátku funkční a nedopadl stejně. Nicméně uvědomujeme si, že přechodné období bude náročné pro všechny – pro policii i pro obchodníky, protože se všechny zbraně budou muset do systému zavést. Ale až tuto práci udělají, už jim to bude administrativu jen zjednodušovat. Budou o svých zbraních vědět víc, než když to museli hledat někde v knihách.

Hrozí do budoucna nějaké další zpřísňování pravidel, co se týče kontroly či vlastnictví zbraní? Narážím na snahy některých členů Evropské komise, kteří by chtěli pohyb a vlastnictví zbraní mezi civilním obyvatelstvem ještě podstatně omezit.

My samozřejmě to, co Evropská unie vymýšlí, bedlivě sledujeme. V loňském roce byli její úředníci poměrně aktivní, nicméně žádné publikované materiály neměly právní závaznost. Byla to různá sdělení různých komisařů, ze kterých vyplývalo, že by se tomu chtěla Evropská unie do budoucna věnovat a možná, pokud situaci zanalyzuje tak, že je to nutné, připraví v roce 2015 nějaké legislativní změny. Alespoň takto byl obecně formulovaný závěr.

My si v současné době myslíme, že systém, který máme nastaven, funguje dobře, a nemáme zájem to jakkoliv zpřísňovat. Naopak, když si vezmete novelu zákona o zbraních, tak v ní k 1. červenci zavádíme řadu věcí, které naopak běžným uživatelům zbraní život ulehčí. Prodlužujeme platnost nově vydaných zbrojních průkazů, rušíme provázanost zbrojního průkazu skupiny C na lovecký lístek, pro myslivce zavádíme možnost získat výjimku na noktovizory.

Na druhou stranu si uvědomujeme, že Česká republika je v rámci EU v tomto směru poměrně liberální stát, takže se může stát, že nějakým tlakům na větší zpřísnění budeme čelit. Ale protože to sledujeme vlastně od samého začátku, tak samozřejmě i stálé zastoupení České republiky v Bruselu i lidé, kteří jezdí na různé pracovní skupiny, jsou a budou instruováni tak, aby co možná nejvíc hájili pozici České republiky.

A naše pozice je jasná: Systém není potřeba měnit. Nemáme ani jakákoliv data, která by vedla k tomu, že se s legálně drženými zbraněmi páchá nějaké významné množství trestných činů. Že by to byl nějaký společensky nebezpečný prvek.

A neuvažujete naopak o tom, že byste systém evidence a kontroly zbraní naopak nabídli ostatním členským státům EU?

To je trochu předčasná otázka. My ještě nevíme, co se k 1. červenci vlastně stane. (smích) Samozřejmě pokud se systém osvědčí, bude funkční a dobrý, rozhodně budeme mít zájem ho prezentovat i na evropské úrovni. A stejný zájem, domnívám se, bude mít i Švýcarsko, když to platí. A pokud by to byl úspěšný projekt, v což pevně doufáme, rozhodně bude mít Česká republika zájem ho rozšířit.

V evidenci zbraní jsme totiž opravdu hodně průkopničtí. Jsou státy, které na tom jsou podstatně hůře a budou se nepochybně bránit zavádět nějaké systémy. Na národní úrovni nějaká velká snaha po sjednocování právní úpravy v otázce zbraní rozhodně není. Když se sejdou experti jednotlivých zemí, vždycky říkají: Nám to vyhovuje, jak to máme. To jen ti euroúředníci mají pocit, že musí něco předělávat...

Text: Petr Kučera, foto: Michaela Luňáčková, MV ČR

 

Milena Bačkovská

Milena Bačkovská

 


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE č. 4/2014.