LEX logo

Někdy jisté věci objevíte náhodou a toto je ten případ. Od našeho externího dodavatele – plynaře, jsem dostal tip na pension v Podještědí, který je v army stylu. Pension není otevřený pro veřejnost, slouží pouze pro potřeby firmy a rekreaci jejích zaměstnanců a klientů. Webové stránky již něco naznačují, pohled z letadla to potvrzoval, tak mě to zaujalo a po předchozí domluvě jsem to pojal jako víkendový rodinný výlet.

Areál zvenčí

Heřmanice v Podještědí (německy Hermsdorf) je vesnice spadající pod město Jablonné v Podještědí (http://www.jablonnevp.cz/) a je to v podstatě rekreační obec. Okolo se rozprostírá chráněná krajinná oblast Lužické hory. Dříve 1600 rezidentů se smrsklo na nějakých 200 obyvatel, zbytek chalup nakoupili lufťáci z Prahy a Liberce a spíše více než méně podařeně je zrekonstruovali. Během procesu integrace obcí se staly Heřmanice v roce 1980 částí městečka Jablonné v Podještědí a spolu s ním byly k 1. 1. 2007 přesunuty z okresu Česká Lípa do dopravně bližšího okresu Liberec. V obci je i golfové hřiště 18 jamek s názvem Královský Golf Club Malevil (http://www.malevil.cz/).

 

Z Prahy je to cca 130 km, většinou se může jet, co to dá, po dálnici přes Liberec. Slabá hodina a půl, a jste tam. Byli jsme přivítáni panem Jiřím Chocholouškem, majitelem pensionu a firmy Vipsgas, který celý areál pensionu vlastní. Dostali jsme dobré kafe v restauraci army stylu, kde je trochu zvláštní, že šlapete po minách, umístěných v prosklené podlaze. Představil jsem LEX, vysvětlil co děláme, jak jsme skvělí a proč s námi vůbec hovořit. Pak následovala prohlídka areálu. 

A to bylo pro mě největší překvapení a docela se nebojím říct návštěva „cukrárny“. Nejsem sice odborník a znalec přes vojenskou historii, ale to co tam je, je jedna velká paráda. Majitel areál pojal jako muzeum ve velkém stylu. Kromě dvora s vojenskou technikou je zde i několik budov, kde se nachází expozice krátkých i dlouhých civilních i vojenských zbraní, uniforem, modelů vojenské techniky, a to včetně mnoha druhů střeliva jak velké ráže, tak puškového nebo pistolového. 

Část expozice

V dalších vitrínách jsou ostatní militárie, jako nášivky, polní vybavení vojáků různých armád. Jednotlivé budovy jsou i tematicky zaměřené, v některých jsou německé reálie, jinde ruské. Celkem bude v muzeu přehledně vystaveno přes 1500 zbraní. Všechny zbraně jsou samozřejmě znefunkčněné.

Uniformy působí na figurínách velmi realisticky, v německé expozici mě figuríny zaujaly svými nordickými rysy. Šít uniformy nechává p. Chocholoušek v Anglii, kde jsou schopni dodat vše, jako by to bylo v originále. Uniforem má muzeum na 60 ks, mj. i ty které nosil Kadáfí nebo Stalin. Záměr majitele je, umístit Stalinovo uniformu na originál figurínu, no zatím se nezadařilo.

 

 

Na dvoře je jak pod střechou, tak na otevřeném prostranství několik desítek kusů těžké vojenské techniky, od samohybné houfnice, odpalovacích kompletů raket země – vzduch, ponorkového torpéda až po tanky a obrněné transportéry. Vše pojízdné, ve funkčním stavu, samozřejmě ale rakety z KUBu by už nikoho z nebe nesundaly.

Samohybná houfnice
Raketový komplex KUB

 

Vedle vyhřívaného bazénu byl nově postaven i malý bunkr, optimální pro horké dny a pro naše nejmenší ratolesti. Kromě toho je ještě ve výstavbě krytá střelnice pro krátké, cca 30 m, která bude mít i trezorovou místnost s možností uložení zbraně.

 

Automatické lodní dvojče

Muzeum i střelnice by měly být hotovy k 6/2016 a rozhodně jeho prohlídka bude velký zážitek jak pro laiky, tak i odborníky. Vzhledem k rozsáhlosti expozic je záměrem majitele, aby prohlídky byly i s výkladem, nejde to jen tak rychle proletět. S některými zbraněmi se pojí i historie, která je velmi zajímavá a škoda s ní návštěvníky neseznámit. Co se mě týká, pokud by byla ta možnost, tak vyrazit si třeba na víkend na kola, vykoupat se ve vyhřívaném bazénu a pak si jít večer zastřílet a prohlédnout muzeum, to je program pro mou krevní skupinu.

 

Ještě jednou chci tímto poděkovat majiteli za nevšední zážitek pro celou rodinu a věřím, že se do muzea ještě podívám. Pro tu investici a spoustu práce s tím spojené to určitě stoji za to.

 

Ing. Karel Matějka
Člen představenstva LEX