LEX logo

Po každém závažném zneužití střelné zbraně se ozývají hlasy, že by těmto zneužitím mohlo být zabráněno omezením přístupu řádných občanů ke zbraním.

Je velká škoda, že nesmyslnost tohoto předpokladu se ukáže teprve v takovýchto případech.

V Rusku i Ázerbajdžánu je civilistům legální držení krátké zbraně prakticky znemožněno. Přesto jeden z pachatelů našel jiný způsob, jak se dostat nejen k takové zbrani, ale i k téměř stovce nábojů.

Druhý – vysoký policejní důstojník – dokonce použil zbraň, o níž se předpokládalo, že v jeho rukou je proti podobnému zneužití zabezpečena.

V souvislosti s těmito incidenty lze připomenout podobnou událost v kostele New Life v Coloradu, kde podobný pachatel vyzbrojený několika nelegálně drženými zbraněmi a téměř tisícovkou nábojů stihl zabít pouze dva lidi, než jej zneškodnila paní Jeanne Assamová, členka dobrovolné ochranky, svou vlastní legálně drženou a nošenou zbraní.

Často nám odpůrci zbraní předkládají jako vzor země znemožňující řádným občanům vlastnictví zbraní. K těm patří i země bývalého Sovětského svazu jako již zmíněné Rusko či Ázerbajdžán. Dalším oblíbeným argumentem je tvrzení, že zbraně patří do rukou pouze vycvičeným profesionálům z řad státních bezpečnostních složek.

Střelba v Baku a Moskvě ukazuje, kam tyto mylné teorie vedou.

Sdužení LEX lituje obětí a pozůstalých, vyjadřuje jim svoji účast. Velmi neradi bychom vyjadřovali svoji lítost i občanům našeho státu po neuvážených zásazích do práva vlastnit zbraň a možnosti se s ní bránit.

Stanislav Gibson,

ředitel Sdružení LEX, Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní

 

Celá tisková zpráva v příloze pdf. 

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (040509_lex_tiskovazprava.pdf)Tisková zpráva ke střelbě v Baku a Moskvě   62 kB