LEX logo

Za ČSSD odpověděl pan  JUDr. Ing. Petr Petržílek, PhD.

ČSSD má volební číslo 9 a stránky www.cssd.cz.

Vážení,

Dovolte mi krátce reagovat na vaše dotazy:

Odpověď první:

ČSSD nezměnila názor a je shodný s původně položenými otázkami, které uvádíte v závěru.

Odpověď druhá:

ČSSD ve svém programu neopomíjí ani sport, který chápe takto:

ČSSD spatřuje hlavní význam podpory sportu, sportování a aktivního životního stylu v ČR jako zásadní nástroj pro zlepšování kvality života občanů a jejich zdraví. Aktivní, pozitivně naladěný jedinec je předpokladem dynamicky se rozvíjející moderní společnosti.

Aktivní naplňování volného času ve všech věkových skupinách obyvatelstva se stává čím dál tím více společensky i ekonomicky žádoucím. Vzrůstající náklady na sociální zabezpečení, zdravotní péči a léčbu moderních zdravotních potíží a nemocí, které jsou produktem neaktivního způsobu života, jsou dnes fenoménem, kterému musejí čelit všechny vyspělé západní společnosti. Je žádoucí, aby se v moderní společnosti stal aktivní způsob života svým způsobem konzumem. Konzumem v pozitivním slova smyslu, který by kompenzoval pasivitu moderního způsobu každodenního pracovního života.

Finanční zajištění sporu:

Současná výše státní podpory sportu, která dosahuje cca 0,11 % HDP (přibližně 3,5 mld. Kč), absolutně neodpovídá společenskému významu sportu (např. na Slovensku je to 0,43 %, tj. 1213 mld., ve Francii 0,7 %). Silné podfinancování sportovní kapitoly je brzdou plného rozvinutí potenciálu sportovních a pohybových aktivit pro českou společnost.

Cílem musí být postupně zvýšit podporu z veřejných zdrojů na úroveň kolem 0,3 % HDP ročně.

Prostředky do sportu přivedeme novelou loterijního zákona, který zvýší povinné odvody loterijních společností a zpřísní dohled nad tím, kam loterijní společnosti peníze odvádějí (přínos 1,5 mld. Kč ročně). Firmy s mimořádnou tržní silou (obratem nad 5 mld.) a tržní dominancí budou povinně ze svého daňového základu odvádět 1 % na podporu sportu a pohybových aktivit společnosti, ve které vytvářejí své enormní zisky (přínos 23 mld. ročně).

Institucionální zajištění sportu:

Vláda jmenuje vládního zmocněnce pro sport do doby, než vstoupí v platnost nový kompetenční zákon. Problematika sportu bude následně změnou kompetenčního zákona převedena z agendy Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy do gesce premiéra ČR.

Vznikne nový poradní orgán předsedy vlády  Rada vlády pro sport a Úřad pro sport, které zastřeší stávající roztříštěnou politiku státu. Nevznikne jediné nové pracovní místo, do úřadu se přemístí současní pracovníci odborů ministerstev, zabývající se problematikou sportu.

S pozdravem

JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D.

tel. 296 522 137

fax 2222 210 979

www.petrzilek.cz