LEX logo

Otázka první:

Souhlasíte s právem řádných občanů vlastnit, držet a nosit zbraně pro účely sběratelství, lovu, sportu, výkonu povolání a sebeobrany?

Otázka druhá:

Souhlasíte s tím, aby legislativa týkající se vlastnictví, držení a nošení zbraní řádnými občany zůstala v kompetenci členských států?

Otázka třetí:

Podporujete současnou aktivitu Evropské komise k omezení práva řádných občanů vlastnit, držet a nosit zbraně, která porušuje zásady subsidiarity definované v Lisabonské smlouvě?

Celý text dopisu s otázkami od sdružení LEX, z.s. zde.


odpověď jsme obdrželi e-mailem: Jiří Janeček, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 27.04.2014

Odpovědi OKS na otázky položené všem politickým stranám Sdružením na ochranu práv majitelů zbraní LEX v rámci blížících se Eurovoleb

1. Souhlasíte s právem řádných občanů, držet a nosit zbraně pro účely sběratelství, lovu, sportu, výkonu povolání a sebeobrany?

Občanská konzervativní strana: Jsme zásadně PRO TO, aby i do budoucna mohl v naší společnosti každý (pochopitelně ten, kdo bezpodmínečně splní náročné zákonné podmínky a bude mít pocit, že zbraň potřebuje) vlastnit střelnou zbraň pro daný účel. A to jak pro svou případnou sebeobranu, výkon povolání v oblasti bezpečnosti i provozování svého koníčka – např. sběratelství, střeleckého sportu či myslivosti. V tom vidíme jeden ze znaků skutečné svobody jednotlivce i respektování základních demokratických principů.

2. Souhlasíte s tím, aby legislativa týkající se vlastnictví, držení a nošení zbraní řádnými občany zůstala v kompetenci členských států?

Občanská konzervativní strana: ANO, naprosto s tímto souhlasíme. Navíc míníme, že přes svou poměrnou liberálnost patří náš tzv. „zákon o zbraních“ k těm nejdokonalejším a zároveň jak se po léta ukazuje i k bezproblémovým. Chceme proto pomoci ze všech sil bránit svou kvalitní legislativu, kterou v rámci České republiky máme. Chceme zabránit odevzdání další části naší státní suverenity. Nechceme dopadnout podobně tragicky jako některé státy EU. Náš názor je jasný: buďme v EU, ale neměňme v naší zemi slepě na rozkaz „z Bruselu“ to, co je bezproblémové a funguje.

3. Podporujete současnou aktivitu Evropské komise k omezení práva řádných občanů vlastnit, držet a nosit zbraně, která porušuje zásady subsidiarity definované v Lisabonské smlouvě?

Občanská konzervativní strana: V žádném případě NE a jsme zásadně PROTI. Proto jsme začátkem února spolu s Mgr. Pavlem Černým iniciovali Petici, která má právě takovým snahám rázně čelit a která tak široce oslovila celou naši veřejnost. Zakazovat zákonům dbalému člověku opatřit si legálně zbraň je podle nás v přímém rozporu se základním a nezcizitelným právem bránit bezpečí své i svých blízkých a svého majetku. Cílem našeho hnutí NEBOJTE SE BRÁNIT je též do budoucna přijímání pouze takových legislativních opatření pro občany ČR v této oblasti, která budou hájit výhradně zájmy té slušné části veřejnosti.

Občanská konzervativní strana

Jiří Janeček