LEX logo

Na serveru Česká justice se před několika dny objevil článek s výše zmíněným názvem, který u mnoha lidí vyvolal téměř panickou reakci. Je ovšem zcela mylný. Autorka si vybrala některé části analýzy evropské směrnice, zpracované Ministerstvem vnitra, a připomínek k nim, ze kterých sestavila článek, a dala mu alarmistický a zcela zavádějící název.

Samozřejmě, že se mezi držiteli zbraní nechystá žádný protistátní puč. Domníváme se, že tato dezinformace vznikla klasickou cestou „něco jsem přečetl, zbytek si domyslím“.

Kvůli nové evropské směrnici musí Česká republika řešit problémy, které by bez ní vůbec neměla. Jeden z nich je, že mají být zakázány některé typy samonabíjecích pušek, které jsou u nás v normálním civilním držení více než patnáct let a nejsou s tím problémy. Ministerstvo vnitra a Ministerstvo obrany proto začalo připravovat legislativu, která by umožnila využití výjimky pro dobrovolný vojenský výcvik.

Na to se ovšem ozvali lidé, které bych charakterizoval jako „ochránci demokracie před ohrožením reálným i nereálným“ a začali křičet, že toho mohou využít extremistické skupiny, ozbrojit se a vyvolat povstání proti státu. (Bylo jim sice poukazováno, že ty zbraně jsou tu už patnáct let a nic takového se neděje, ale proti proti argumentu „já se toho prostě obávám“ jsou veškeré argumenty realitou zpravidla marné.)

Ministerstvo vnitra a ministerstvo obrany, zřejmě ve snaze uchlácholit hysterii podobných panikářů, v analýze výslovně napsalo, že je třeba přijmout opatření, která tomu zabrání.

A autorka článku si to přečetla a zjevně ji napadlo: „Takže ministerstvo vnitra a obrany se shodují na tom, že hrozí útok držitelů zbraní, armády a policie na stát - přece kdyby si nemysleli, že to hrozí, tak by nepsali, že je třeba tomu zabránit!“

A fáma byla na světě.

Takže ne, je to úplná hloupost. Žádné spiknutí střelců, policistů a vojáků tady není, natož aby připravovalo nějaký puč - tenhle nesmysl existuje jen v hlavách konspiračních teoretiků. Účelem návrhů zákonů zmíněných v analýze je pouze zachování naší kvalitní zbraňové legislativy.

David Karásek
mluvčí sdružení LEX

 

K předmětnému článku se též vyjádřilo Ministerstvo vnitra: http://www.mvcr.cz/clanek/reakce-ministerstva-vnitra-na-clanek-serveru-ceska-justice.aspx