LEX logo

Senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dnes projednal návrh změny ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky, která do tohoto zákona má zavést právo občanů nabývat, držet a nosit zbraně.

Po uvedení návrhu zástupcem navrhovatelů, předsedou bezpečnostního výboru Romanem Váňou, předložil svou zprávu zpravodaj návrhu, senátor Václav Láska. Zpráva je v několika bodech kritická, zejména poukazuje na nepřítomnost návrhů zákonů, které by toto ústavní právo konkretizovaly a ústavní zákon prováděly.

Výbor se proto usnesl na odročení projednávání až do doby, kdy budou zveřejněny věcné záměry zákonů provádějících navrhovanou změnu.

Sdružení LEX z.s. toto rozhodnutí vítá a to z těchto důvodů:

Za prvé jsme si zcela jisti, že tyto věcné záměry nebudou obsahovat žádné právo zakládat soukromé bojůvky, obnovení Lidových milic, vyzbrojování civilistů těžkými zbraněmi a další nesmysly, které jsou s touto novelou často chybně spojovány. Předložení věcných záměrů všechny tyto fámy jednoznačně rozptýlí.

Za druhé se tím eliminuje jedna ze základních překážek schválení návrhu, zmiňovaná i zpravodajem, že by totiž senátoři schválili obecné právo bez představy, jaká bude jeho skutečná podoba. Věcné záměry těchto navazujících zákonů budou ujištěním pro senátory, že neschvalují něco, co by bylo České republice a české společnosti ke škodě.

Za třetí je to pozitivní i pro nás, neboť i my, držitelé zbraní, preferujeme právní jistotu a jasná pravidla, která nám zaručují naše práva a současně zajišťují účinnost bezpečnostních opatření.

Přikládáme zprávu zpravodaje Václava Lásky. Ač s ním v některých dílčích závěrech nesouhlasíme, musíme ocenit jeho nestrannou otevřenost a ochotu k diskusi a také důkladnost při řešení tohoto úkolu.

David Karásek - mluvčí LEX z.s.

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (Zpravodajská_zpráva.pdf)Zpravodajská_zpráva.pdf  64 kB