LEX logo

Rozhovor s motocyklovým závodníkem Karlem Abrahamem, který se uskutečnil dne 02.06.2015 na střelnici TRIGER Service v Brně.

Není tajemstvím, že máte vztah ke střelným zbraním a že v současné době postgraduálně studujete obor zbraně a munice na Fakultě vojenských technologií Univerzity obrany v Brně. Jak jste se vlastně dostal ke střelným zbraním a co si slibujete od tohoto studia?

Ke zbraním jsem dostal už jako kluk, když mě táta vzal poprvé na střelnici. Bylo mi asi 13 let. Od té doby jsem se zajímal o zbraně čím dál více, chodil jsem na střelnici a v 18 letech jsem si udělal zbrojní průkaz. Díky svému zájmu jsem získal hodně zkušeností a střílel z velice zajímavých zbraní, někdy i automatických.

Co se týče studia, byl jsem dosud zaměřen na právo. To jsem z převážné části již dostudoval, a tak jsem se chtěl pustit do něčeho, co mě celý život zajímalo. Přihlásil jsem se na doktorandské studium s očekáváním, že se toho o zbraních dozvím dopodrobna ještě mnohem více, než doposud vím.

Po pár přednáškách a přečtení několika obsáhlých knih jsem však zjistil, že toho vím opravdu jen velice málo a že studium je o dost těžší, než jsem myslel. Rozhodně je však velice zajímavé, a proto se musím pořádně zakousnout, abych vše zvládl a splnil si tak svůj cíl! Největší problém bude však s matematikou, se kterou jsem si nikdy moc nerozuměl.

Kromě UNOB jsem se ještě přihlásil na Střední školu – Centrum odborné přípravy technické Uherský Brod v oboru puškař, abych porozuměl zbraním taky prakticky.

Proslýchá se, že jste přišel o zbrojní průkaz. Jak k tomu došlo?

Bohužel je tomu tak. Podle mého názoru zcela zbytečně a (nejenom) v tomto směru by se mělo na zákoně o zbraních ještě zapracovat a něco změnit. Nedávno jsem si změnil trvalý pobyt mimo Českou republiku a tím jsem automaticky přišel o zbrojní průkaz. Bohužel to očividně opravdu nejde nijak udělat, pokud nemáte trvalý pobyt tady. Policii chci velmi poděkovat, protože se snažili najít řešení, ale zákon nic takového neumožňuje.

Jak obtížné je získat zbrojní průkaz v Monaku?

Obtížné to není, ale je to strašně zdlouhavé. Zatímco tady nezáleží na Vaší přípravě a záleží jen na znalostech a praktických zkouškách, v Monaku zase zkoušky nejsou nijak složité, ale musíte nejdřív rok chodit střílet. To představuje minimálně 10 návštěv střelnice se vzduchovkou, později několikrát s malorážkou a až teprve poté pistolí větší ráže.

Jako motocyklový závodník jste jistě navštívil střelnice v zahraničí. Jak se liší od tuzemských střelnic?

Záleží hodně na zákonech dané země. V USA například mohou lidé střílet na svém pozemku, skoro jak chtějí. Mohou si zajet třeba na poušť nebo do lesa, a tam si zastřílet…

Co se týče vnitřních střelnic, tak jsem zažil spíše obyčejnější a horší střelnice, než jsou u nás. Na druhou stranu tam vesele střílí i z lehkých kulometů. Kdo chce mít takový zážitek a zkusit si střelbu z hodně exotických zbraní, ať si zajede třeba do Las Vegas. Není to ale levné, klidně se dostanete i na 500 dolarů za střelbu z několika zbraní.

Jak hodnotíte český zákon o střelných zbraních a střelivu?

Český zákon samozřejmě není dokonalý a s tím mám i vlastní zkušenosti. Zvláště co se týče právě toho zbrojního průkazu… Je na něm hodně, co pracovat, a já tak doufám, že to někdo i udělá. Třeba získám ještě někdy svůj zbrojní průkaz zpět. Na druhou stranu je však český zákon o zbraních velice benevolentní a dovoluje mnoho věcí jinde naprosto zakázaných.

V žádném případě bych tak nechtěl, aby se někdy sjednocovaly zákony například EU. To by pak byl velký problém pro všechny majitele zbrojních průkazů a střelných zbraní (pravděpodobně i dalších zbraní). Tuším, že například v Německu u sebe nesmíte mít nůž s delší čepelí, než je dovoleno, vystřelovací nůž nebo nůž, který otevřete jednou rukou. Dokonce je zde zakázáno převážet baseballovou pálku, pokud nejedete na zápas.

Říkal jste, že tuto sobotu budete mít autogramiádu společně s Karlem Hanikou. O jakou akci se jedná?

Ano, máme akci s Policií ČR ve Sloupě. Jmenuje se „Nežij vteřinou“ a snaží se poukázat na nehody motorkářů na silnicích, a jak se chovat v krizových situacích. Kdo se pak chce dozvědět víc, může se přihlásit k nám do Brna na motoškolu, kde pravidelně děláme teoretickou a praktickou výuku jízdy na motorce.

Velmi si ceníme, že jste přislíbil podporu sdružení LEX. Co Vás k tomu vedlo?

Ke zbraním mám velice kladný vztah a hodně se o ně i zajímám. Vím, že problematika zákona o zbraních je v ČR hodně složitá a že zákon má své „mouchy“. Navíc jsem studoval několik let právo, takže z obou stran je pro mě sdružení LEX velice zajímavé.

Doufám, že se tak i díky sdružení LEX podaří český zákon o zbraních vylepšit a také zlepšit postavení střelců před zákonem jak z hlediska sportovního, tak i v případě nutné obrany.

 

Miloslav Brunn - člen představenstva LEX z.s.

 

Karel Abraham na střelnici TRIGGER Service v Brně

 

Další fotografie s Karlem Abrahamem najdete na FB LEX.