LEX logo

Martin Šanda, produktový manažer České zbrojovky a.s. pro oblast Military & Law Enforcement, je bývalý příslušník elitních speciálních jednotek, který dnes v Uherském Brodě dohlíží na vývoj nové generace služebních zbraní CZ. To mimo jiné znamená, že i nadále zůstává bojovníkem, protože prosazení některých jeho představ není jednoduché. Naopak, je to výsledek opravdu tuhého boje.

V následujícím rozhovoru se dozvíte, co je podle Martina ve služebním segmentu nejdůležitější, který se současných produktů CZ považuje za nejzdařilejší, jak těžké je to s konstruktivní kritikou – a v neposlední řadě i to, na jaké nové uherskobrodské modely se mohou příslušníci ozbrojených a bezpečnostních složek v nejbližší době těšit.

Pokud se nepletu, se zbraní v ruce – či poblíž ní – jsi strávil podstatnou část svého dosavadního života.

Zbraně mě fascinovaly odmala, to jsem zřejmě zdědil po otci. V mládí jsem se kromě jiného věnoval sportovní střelbě. Svůj profesní život jsem strávil aktivní službou u speciálních jednotek Armády ČR – SOG a 601. skss. Širokou škálu zbraní jsem aktivně používal nejen při výcviku, ale i při mnohačetných nasazeních v zahraničí. Do České zbrojovky a. s. jsem původně nastoupil na pozici řidiče generálního ředitele, po roce mi byla svěřena produktová řada Military & Law Enforcement.

V té době už Česká zbrojovka měla k dispozici novou generaci služebních zbraní?

Při mém nástupu na pozici produktového manažera byl program vojenských zbraní CZ v začátcích. Zdědil jsem CZ 805 BREN, CZ 805 G1, CZ SCORPION EVO 3 a CZ 750 S1M1, začal jsem sbírat a vyhodnocovat první poznatky z nasazení našich produktů v reálných bojových situacích a analyzoval cennou zpětnou vazbu. Obchodně jsme se víceméně soustředili na Českou republiku a Slovensko.

Dnes, po čtyřech letech, je situace docela jiná. Zavedli jsme úspěšný upgrade stávajících zbraní vycházející z poznatků aktivních uživatelů. Máme úplně nové produkty, se kterými jsme velmi úspěšní v největších světových tendrech mezi dalšími světovými výrobci zbraní velkých jmen. Naše zbraně vyvážíme do celého světa. To je skvělý výsledek a netrpělivě se těším na další roky. Pracujeme totiž na velmi dobrých zbraních... Za tento výsledek bych rád poděkoval nejen svému týmu, ale především kolegům z konstrukce a vývojové dílny. Bez nich by to nikdy nešlo.

Jaké jsou při rozvoji služebního programu CZ tvé vize?

Jednoduše chci vytvořit ucelený soubor zbraní, který bude maximálně respektovat potřeby koncového uživatele ve službě i při nasazení s ohledem na různé potřeby uživatele či povahu úkolu, který je před ním. Zbraně musí být nekompromisně spolehlivé za všech podmínek, ergonomicky vyvážené a do posledního detailu promyšlené. Voják nebo policista k nim musí cítit bezvýhradnou důvěru. Není horší situace než nedůvěra ve vlastní zbraň.

Co už se ti ve firmě podařilo? A co ještě ne?

U zbraní samotných vnímám velký posun vpřed. Rovněž se nám podařilo nastartovat efektivní změny vnitropodnikových procesů. Ovšem tyto změny mají u nás, stejně jako jinde, určitou setrvačnost.  Rozhodně ale na dopady změn nečekáme a jdeme jim naproti.

Tím jsi mi připomněl: při hodnocení zbraní CZ si prý často nebereš servítky. Je to pravda?

Ke zbraním z naší produkce jsem velmi kritický, za to mi ostatně Česká zbrojovka platí. Nestačí však být pouze kritický, je potřeba najít problém, definovat jej a přijít s novým řešením. Tento přístup často zvedá ze židle řadu mých kolegů napříč firmou a občas nebývá lehké najít společnou řeč.

Určitě se ale najdou modely, se kterými jsi spokojen. Které zbraně CZ máš nejraději?

Mezi staršími produkty služebních zbraní bych svého favorita nehledal. Z dnešních produktů jsem jednoznačně zamilovaný do pistole CZ P-09 a samopalu CZ SCORPION EVO 3, je neuvěřitelné, co tyto dvě zbraně dokážou. Tuším, že za pár měsíců se mi tato rodina oblíbenců značně rozroste.

Už podruhé jsi naznačil, že Česká zbrojovka chystá v segmentu Military & Law Enforcement zajímavé novinky. Mohl bys být aspoň trochu konkrétnější?

V krátké době chci dokončit nový základ služebních zbraní od samopalu přes útočnou pušku a granátomet po odstřelovačskou pušku. Následovat bude rozšíření rodiny služebních zbraní o nové ráže a další varianty stávajících produktů. Poté budeme pracovat na doplnění našeho portfolia služebních zbraní pro ozbrojené složky o další nové produkty, které kompletně ucelí naší nabídkovou škálu. Vybere si každý.

Naše povídání bychom mohli uzavřít ohlednutím za tím, jak vlastně celkově vnímáš své dosavadní působení v České zbrojovce. Považuješ to za dobře strávený čas?

Za pět let práce pro Českou zbrojovku jsem svědkem její neuvěřitelné přeměny ze skanzenu socialismu na velkou, dynamickou společnost s globálním působením, vedenou velmi kvalitním manažerským týmem, který se nebojí velkých výzev. To mám rád.

text: David Pazdera, foto: Martin Helebrant a Česká zbrojovka a.s.

Martin Šanda: "Není horší situace než nedůvěra ve vlastní zbraň."
Martin Šanda na inspekci zbraní CZ v Afghánistánu
Ze současných produktů České zbrojovky má Martin v oblibě samopal
CZ SCORPION EVO 3
CZ 805 BREN A1
Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu Střelecká revue.
Číslo 10/2015 si můžete též zakoupit nebo prolistovat v náhledu na: Publero: Střelecká revue č. 10/2015.