LEX logo

Upozornění: Krátké zprávy nemusí vždy vyjadřovat postoje a stanoviska LEX.
Jedná se povětšinou pouze o krátké zprávy z médií, internetu a jiných zdrojů, na které chceme upozornit.

Několik upřesnění a vysvětlení k článku, který dnes proběhl v médiích a je odkazován níže:

1. Směrnice a Nařízení jsou dvě odlišné věci, jak obecně, tak v tomto případě. Novela Směrnice o nabývání a držení zbraní se teď řeší v zákonodárných orgánech EU. Směrnici musí schválit evropská Komise, Rada i Parlament. Směrnice neplatí přímo, členské státy ji realizují zavedením jejího obsahu do svých zákonů.

Předpisy o znehodnocování zbraní řeší Nařízení Evropské komise, které je prováděcím předpisem. Nařízení píše Komise a legislativnímu procesu nepodléhá, protože je založeno na Směrnici (asi jako když u nás ministerstvo na základě zákona vydá prováděcí vyhlášku). Nařízení platí přímo, tj. paralelně s případným právem členských států.

2. Toto Nařízení je naprosto pitomé (například nikoho v Komisi nenapadlo, jak bude kontrolující orgán kontrolovat správné znehodnocení vnitřního mechanismu, když má být zbraň svařená tak, aby nešla rozebrat), leč platné.

Naštěstí:

  1. pro zbraně dosud znehodnocené neplatí, vyjma případů, kdy je zbraň uvedena na trh (tj. nabízena nebo prodána),
  2. ta pitomost je jasná i Evropskému parlamentu, proto se v rámci současně projednávané novelizace počítá i s tím, že se do Směrnice napíše, že u zbraní znehodnocených před účinností tohoto nařízení podle národních předpisů se přezkoumá, jestli ten původní předpis zajišťuje nevratnost znehodnocení, a pokud ano, zbraně znehodnocené podle tohoto předpisu se budou považovat za znehodnocené stejně platně, jako by byly znehodnocené podle nového nařízení.

3. Z toho plyne:

  1. žádná zbraň znehodnocená podle současných českých předpisů se nestává nelegální.
  2. zbraně znehodnocené podle českých předpisů se teď kvůli téhle evropské pitomosti nesmí prodávat, a ještě pár měsíců nebudou, než vyjde nová Směrnice.
  3. v nové Směrnici už se počítá s nápravou - jakmile vyjde, dojde k přezkoumání dosavadních českých předpisů o znehodnocování, a jelikož je máme tak důkladné, že zbraň podle nich znehodnocená je totálně neopravitelná, téměř určitě bude rozhodnuto, že zbraně znehodnocené podle současných předpisů jsou znehodnocené dostatečně a zákaz jejich prodeje se zruší
  4. znehodnocení podle nových předpisů bude vyžadováno až na zbraních znehodnocených po jejich vstupu v účinnost (tj. po 8. dubnu).

4. Pár lidí už se mne ptalo, co je pravdy na tom, že policie už pořádá zátahy na sběratele a držitele znehodnocených zbraní. Nevím o tom nic, a když jsem se dotyčných ptal, odkud tu informaci mají a jestli by to mohli ověřit, tak řekli, že to někde slyšeli nebo četli. Nevím o tom, že by policie kvůli téhle kravině opravdu někoho stíhala. Pokud ano, dejte mi vědět na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. (ale prosím konkrétní informace a ověřit - podněty typu "brácha mi říkal, že někde na internetu čet..." budu ignorovat) a budeme to řešit s vnitrem.

5. Policista uvedený v článku jako příklad je pro uvedené podezření postaven mimo službu už rok a půl. Tohle nařízení bylo ovšem vydáno teprve v listopadu minulého roku, takže určitě jde o něco jiného.

David Karásek

http://zpravy.idnes.cz/brusel-zprisnil-kvuli-teroristum-pravidla-pro-prodej-i-nefunkcnich-zbrani-16y-/domaci.aspx?c=A160425_2241547_domaci_jav

Monitoring médií

  • 18.04.2024 Střelec z FF UK se léčil u psychiatra
  • 16.04.2024 Léčil se u psychiatra. Přesto získal zbraň
  • 14.04.2024 Půlpalec na obranu?
  • 14.04.2024 Černé ovce - Střelba
  • 12.04.2024 Vrah se před střelbou skrýval desítky minut na fakultě. Doma se předtím stihl „posilnit“ tvrdým alkoholem

Další články