LEX logo

 

Lidová obranná střelba je již po mnoho let zabydlenou disciplínou v ČR a razí si pomalu cestu i za hranice naší kotlinky. Vyvrcholením každé střelecké sezóny LOS je mistrovství republiky, které se tentokrát konalo 20. září na střelnici v Opařanech.

Letošní mistrovství navštívilo 78 účastníků a nespočet přihlížejících. Závod začal tradičně po brífingu, představení rozhodčích, sponzorů a střeleckých situací. Startovalo se tradičně ve všech čtyřech kategoriích krátkých zbraní – pistole, revolver, malá pistole a malý revolver. Celkem organizátoři připravili pro závodníky 7 situací, které prověřily veškeré dovednosti závodníků.

Situace 1: Můj dům, můj hrad

První situace nazvaná „Můj dům, můj hrad“ simulovala přepadení domu skupinou útočníků a obranu své rodiny např. v obýváku. Střelec ležel na pohovce a po signálu doběhl ke stolku se zbraní, kterou nabil a po otevření dveří řešil skupinu útočníků s ohledem na nezúčastněné osoby.

Aby byla zaručena objektivita hodnocení, terče i neterče byly označeny symboly a každý závodník si před střelbou vylosoval symbol, který označoval jeho aktuální sestavu terčů.

 

 

Situace 2: V dílně

Druhá situace – „V dílně“ – pro změnu navozovala obranu v garáži plné veteránů při střelbě vleže. Bohužel ani sami tvůrci tehdy netušili, jak by tato situace mohla být užitečná majitelům dílny na opravy veteránů v Jižních Čechách, pokud by sami měli zbraň. Bohužel oproti situaci na tomto mistrovství zůstali v opravdové dílně po opravdovém útoku ležet dva opravdoví mrtví…

A nyní k samotné situaci. Po startovním signálu střelec zaujal polohu vleže za improvizovaným automobilem a řešil první skupinu terčů. Poté se přesunul pod druhé vodidlo, kde řešil zbytek situace. Osobně mě zaujal fakt, že ačkoliv revolvery jsou dnes považované za překonané a s malou kapacitou, tak speciálně na této situaci měli revolveráři mnohdy výrazně lepší časy (a hlavně výsledky) než jejich kolegové s bezednými zásobníky.

 

Situace 3: Já chtěl jen zmrzlinu

Třetí situace nazvaná „Já chtěl jen zmrzlinu“ prověřila schopnosti střelců střílet na skupinu terčů za pohybu a následně střelbu z krytu na pohyblivé terče. Zajímavé bylo vidět, co dokáže stres způsobený jednak klasickou závodnickou nervozitou, tak i doprovodnými pohyby a vjemy vyvolanými záměrně staviteli situace. Závodník se musel kromě soustředění na samotnou střelbu zaobírat i držením kornoutu a „hlídáním dětí“ u improvizovaného stánku. To způsobilo, že poslední terč z první skupiny terčů, které se řešily za pohybu, mnoho závodníků zcela přehlédlo a pokračovalo v řešení situace, ovšem s patřičnou penalizací.

 

 

Situace 4: Panika na stromě

Situace č. 4 byla velmi netradiční už v tom, že málokdy se obránci (nebo vlastně komukoliv) „poštěstí“ střílet hlavou dolů. Člověk by si řekl, že trefit 4 papírové terče a 4 poppery na vzdálenost 2 - 8 m (a u toho museli alespoň jednou přebít – začínalo se pouze s pěti náboji ve zbrani) není nic těžkého. Ovšem když člověk visí hlavou dolů a vše z něj padá, chvíli trvá, než si uvědomí, že musí dělat všechny pohyby opačně než je zvyklý při normálním fungování. Situace začínala tak, že střelec nabil zbraň pěti náboji (zbylé vybavení měl na opasku) a odložil na určené místo. Poté byl upevněn a přidržen v jakési stolici a následně převrácen hlavou dolů. Po signálu uchopil zbraň a začal střílet terče dle pravidel LOS.

 

Situace 5: Apokalypsa – den zombií

V USA je módní vlna zombií a různé zombie apokalypsy. Velmi operativně na to reagují americké zbrojovky, které chrlí různé zombie zabíječe či anti-zombie střelivo. Většinou stačí zbraň či střelivo jinak natřít, pojmenovat a zabalit do atraktivnějšího obalu. Zdá se, že apokalypsa dorazila i do Opařan, i když vzhledem k tradičním místním rozmarům počasí a vydatným srážkám by byly vhodnější spíše zombie-torpéda. Pátá situace, nazvaná „Apokalypsa – den zombií“ nutila střelce kromě rychlosti i k velmi přesné střelbě. Jak by řekl klasik – střílelo se hlava nehlava, ale hodnocená byla pouze hlava. Největší strach z této situace měli majitelé malých (záložních) zbraní. Je paradoxem, že právě oni měli největší počet „alfa“ zásahů a zcela zanedbatelný počet ran mimo.

Další situace by se dala charakterizovat rčením, že je hloupost mávat nožem tam, kde se bude střílet. Toto rčení ovšem platí pouze tam, kde nebyli občané odzbrojeni ve jménu vyššího dobra nebo proto, že zbraně jsou špatné a vůbec odporují duchu kolektivní výchovy ke světlým zítřkům. Jak v Izraeli, tak bohužel poslední dobou i v Evropě se množí útoky osamělých atentátníků ozbrojených tu noži, tu kalašnikovy. Bohužel policie i přes zvýšenou snahu se většinou dostane k místu útoku pozdě, kdy škody na zdraví a životech jsou již neodvratné. Jednou z možností, jak tomu čelit, je ozbrojit tu část obyvatel, která je fyzicky a duševně zdatná, trestně způsobilá a dostatečně motivovaná. To ovšem zejména v dnešních západních zemích nemá mnoho šancí, čímž se dostáváme k důvodům uvedeným v předchozím odstavci…

 

Situace 6: Mačetový útok

K situaci samotné – zajímavostí byla hlasová výzva k pachateli a varovný výstřel, který musel závodník vystřelit. Ať si o varovném výstřelu myslíme dnes cokoliv, je pravdou, že může (ne vždy) odradit méně odhodlaného útočníka a situace skončí pro všechny zúčastněné vlastně „dobře“.

Po startovním signálu obránce použil varovný výstřel na popper (zde byl požadavek střelby na konkrétní cíl konkrétním směrem, aby obránce věděl, že nemůže ostrý výstřel „prásknout“ kam ho napadne, ale pouze do nejbezpečnějšího prostoru, v tomto případě do poppera) a dále řešil útočníka(y) s nožem.

 

Situace 7: Vrátný

Poslední (sedmá) situace navozovala stav ozbrojené loupeže v areálu firmy a obránce v roli vrátného. Součástí situace bylo využití prakticky všech prvků obranné střelby, které lze v takovém případě využít (varovné výstřely, střelba v krytu a za pohybu, střelba na více terčů v různých vzdálenostech).

 

 

 

 

 

Osobně mohu říci, že se mistrovství podařilo po všech stránkách. Dokonce i počasí bylo shovívavé a podarovalo nás pouhou cca dvouhodinovou průtrží mračen, ovšem bez potřeby motorového člunu, coby dopravního prostředku, jak je zde mnohdy zvykem.

Kromě skvělé organizace musíme poděkovat i našim sponzorům, zejména České Zbrojovce a.s. za věnování pistole CZ P-07 do soutěže, společnosti ALFA - PROJ spol. s r. o. za poskytnutí revolveru dle výběru výherce a společnosti SHIELD TECH s.r.o. za balistickou ochranné vestu pro skryté nošení. Děkujeme i ostatním sponzorům - PROARMS CZ, spol. s r.o.FALCO SK s.r.o., ESP Products, s.r.o., ALSA PRO s.r.o. a MujGLOCK.com za poskytnutí bohatého výběru věcných cen. Neméně se sluší poděkovat i celoročnímu partnerovi ZbraněKvalitně.cz.

A jak to dopadlo?

 

Vítězové hlavních cen, zleva Marek Vystavěl (vítěz pistole CZ P-07), Ivo Keclík (vítěz revolveru ALFA PARA), Jakub Janoušek (vítěz balistické ochranné vesty pro skryté nošení Diplomat Ultralight Shark)

 

Vítězové kategorie Malý revolver: 1. Pavel Raška, 2. Pavel Faltýsek, 3. Jan Kittler

 

Vítězové kategorie Malá pistole: 1. Jan Korecký, 2. Ivo Strnad, 3. Petr Mestek

 

Vítězové kategorie Revolver: 1. Miroslav Červenka, 2. Jakub Janoušek, 3. Petr Kubíček

 

Vítězové kategorie Pistole: 1. Karel Žáček, 2. Milan Křapáček, 3. Michal Adam

 

Tomáš Trávníček
prezident LEX, z.s.

Fotografie, které poskytla společnost KOPS.cz, jsou dostupné zde.
Výsledková listina je dostupná zde.