LEX logo

V polovině ledna 2019 jsme obdrželi žádost od jednoho z prvních členů našeho spolku Ing. Bc. Alexandera Turkoviče, předsedy KVZ Brno-střed, o krátkou přednášku k aktuálnímu stavu návrhu nového zákona o zbraních.

 

 

Dne 05.02.2019 v Komunitním centru pro válečné veterány v Brně před zahájením výroční členské schůze KVZ Brno-střed seznámil David Karásek přítomné s aktuálním stavem návrhu nového zákona o zbraních a odpovídal na položené otázky – viz např.:

Co tam vidíte jako nejcitlivější část proti dnešní praxi? Koho to nejvíc (postihne)?

Nejvíc jsou na tom biti ti lidé, kteří dělají rekonstrukce první a druhé světové války. Protože těm opravdu všechny ty expanzní zbraně, které oni měli v podstatě jako bouchačky - poplašňáky, přešly do ostrých zbraní a navíc ještě navrch vždycky do té kategorie, do které by patřily, jako by byly ostré. To znamená, když on má pistoli, tak je to „béčko“. Když má nějaký automat na slepé náboje, technicky vzato by to mělo být „áčko“, ale je tam speciální klauzule, že když je to na expanzní, tak to aspoň patří do kategorie R2, která je v podstatě nároková.

Celou přednášku včetně diskuze můžete zhlédnout na tomto nesestříhaném záznamu:

 

Dále jsme projednali možnosti další spolupráce jako např. zopakování této přednášky pro členy klubů vojáků v záloze z Brna a okolí ve větším sále nebo zorganizování přednášky o nutné obraně a krajní nouzi. O jejich konání budeme včas informovat.

 

Miloslav Brunn - člen představenstva LEX z.s.