LEX logo

Vážené členky, vážení členové, vážená střelecká veřejnosti,

na základě informací z Ministerstva vnitra ČR a Policie ČR upozorňujeme, že s nástupem účinnosti novely zákona o zbraních a střelivu jsou jednotlivá oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál v tuto chvíli zahlcena elektronickými žádostmi i žádostmi podávanými osobně.

Dovolujeme si tedy na všechny apelovat: pokud nepotřebujete nezbytně provést převod či přepis zbraní, odložte další úkony o několik týdnů!

 

 

  • Všichni dosavadní držitelé jsou v Grandfatheringu. Tedy můžou legálně nakládat s danými zbraněmi a v rámci těchto zbraní i se zásobníky!
  • Je jistě záhodno si nechat vystavit paušální výjimku na nadlimitní zásobníky. Nicméně zvažte, jestli ji s ohledem na bod výše opravdu potřebujete mít vystavenu v prvním týdnu účinnosti zákona.
  • Paušální výjimka na nadlimitní zásobníky se vztahuje na osobu a na libovolné zásobníky do zbraní, které vlastní. Je tedy opravdu zbytečné, aby daná osoba podávala až 4 žádosti o tuto výjimku (ano bohužel realita)!

A když už opravdu něco potřebujete nezbytně vyřídit, postupujte dle návodů na webových stránkách ministerstva vnitra: 

Zbraně, střelivo, munice a bezpečnostní materiál

Hned v prvním odkaze je popsáno, jak postupovat v době nouzového stavu! Držte se toho a snažte se maximálně využívat prostředků dálkové komunikace (telefon, email, datovou zprávu):

Provádění správních činností na úseku zbraní, střeliva a munice v době vyhlášeného nouzového stavu od 23. ledna 2021

 

V případě elektronické žádosti neposílejte zároveň poplatek na číslo bankovního účtu příslušného krajského ředitelství policie, který si vyhledáte na internetu, a vyčkejte na jeho sdělení včetně variabilního symbolu.

  • Krajská ředitelství policie používají několik bankovních účtů, zpravidla je zveřejněn pouze jeden a ten není určen pro placení správních poplatků
  • Odbory služby pro zbraně a bezpečnostní materiál používají různé postupy pro stanovení variabilního symbolu (rodné číslo nebo číslo ZP žadatele či číslo z jednacího čísla zaevidované žádosti).

 

Jakub Smetánka - viceprezident LEX z.s.

Další články