LEX logo

Další masakr a další a další hlasy po zákazech a odsuzování násilí mě vedly k napsání pár myšlenek, které by se do jednoho uceleného článku dávaly složitě, takže to vezmu bod po bodu. Budu se sem snažit napsat ty nejčastější myšlenky, které jsem z médií nebo ze svého okolí zaznamenal a stručně na ně reagovat.

1. Násilí je špatné. Ne, násilí není špatné. Je násilí dobré a násilí špatné. Špatnému násilí se říká např. přepadení, tomu dobrému se říká obrana.

2. Zabíjení je špatné. Ano, zabíjení nevinných a spořádaných lidí je špatné. Zabíjení těch, kteří se snaží ublížit těm dobrým, není špatné, je dobré. Nebo by snad někdo z nás odsuzoval policii za to, že nebezpečné pachatele čas od času zastaví zastřelením?

3. Zbraně zabíjejí. Ne, zbraně nemají žádnou duši ani vůli (viz zde), takže nemohou nic dělat. Jsou pod kontrolou člověka, takže nezabíjejí. Zabíjí lidé. Když půjdete a zastřelíte nevinného člověka, krev je na vašich rukou. Snažit se říkat, že ho zabila zbraň není nic jiného než vyhýbání se vlastní zodpovědnosti.

4. Zbraně jsou zlé, protože mají jen jediný účel - zabít. Ano, zbraně jsou skutečně předměty vymyšlené ke zranění živých bytostí, pokud nutno i k jejich zabití. Jenže viz body 1 a 2, v případě, že se nějaký magor snaží zabít moje dítě, je věc vymyšlená k zabíjení lidí přesně to, co chci mít po ruce.

5. Lidé nemají mít zbraně, ty patří jen policii a armádě. Kdo umí anglicky, může číst zde. Ani polovinu střílejících šílenců nezastaví přivolaná policie. Zastaví je lidé, kteří jsou na místě. Zločinci nebývají úplní idioti a nepáchají zločiny tam, kde je policie na blízku. My (tedy civilisté na místě činu) jsme přední linie a policajti to za nás rozhodně nevyřeší. Většina střílejících šílenců dokoná své dílo během 5 minut. Zastřelí se při prvním náznaku odporu, při nedostatku munice či obětí. Už někdy přijela policie po vašem zavolání za 4 minuty?

6. Kdyby byly zakázané zbraně, šílenci by neměli čím vraždit. Nelegálních zbraní je všude hafo a vždy jich tu bude hafo. Navíc i kdyby nebyly, bude se vraždit něčím jiným.

7. Kdyby útočník neměl zbraň, nezabil by tolik dětí v té škole. No to je pravda, kdyby měl improvizovanou bombu, zabije jich např. v jídelně daleko víc. Nebo by mohl jít do přeplněného metra a udělat ještě větší masakr.

8. Kdyby bylo zakázané držení zbraní, budou se k nim zločinci dostávat hůř. Samozřejmě nesmysl, čím víc budou zákony o zbraních přísné, tím větší trh budou mít překupníci nelegálních zbraní, v Anglii je toto vidět velmi dobře, viz. zde.

9. Nelze brát zákon do svých rukou. Sebeobrana nebo obecně obrana není žádné braní zákona do svých rukou. Obrana proti napadení je zákonem povolený postup, viz §28 a 29 trestního zákoníku.

10. Násilí nic neřeší, důležitá je prevence. Prevence není a nikdy nebude 100% účinná. Je potřeba mimo prevence i reakce. Násilí nic neřeší? Násilí je jediná věc, která je schopna probíhající násilí zastavit. Nevěříte? Zkuste zastavit střílejícího šílence dobrým proslovem.

11. Kdybys měl dítě v té Connecticutské škole, taky bys chtěl, aby se zakázaly zbraně. Ne, nechtěl. Kdybych měl dítě v té Connecticutské škole, chtěl bych, aby tam byla ozbrojená a dobře cvičená ochranka nebo alespoň, aby tam měli učitelé a pracovníci školy povoleno nosit své zbraně k obraně. Pokud vím, ředitelka a psycholog se pokusili zastavit toho útočníka a oba zemřeli. Kdyby byli ozbrojeni, pravděpodobně by to dopadlo úplně jinak.

12. Pořádně přísné tresty by kriminálníky odradily. Neodradily. Odvážní lidé (ať už kurážní zločinci či spořádaní lidé) budou vždy dělat to, co považují za správné nebo za výnosné. Za války tu byly tresty smrti na denním pořádku, přesto se odvážní lidé do aktivního odboje pouštěli stále. Otrlí zločinci vám na tresty kašlou a budou zločincovat taky stále.

13. Život je nade vše důležitý. Celá naše historie stojí na lidech, kteří nadřadili své principy svému osobnímu bezpečí. Ne, život není důležitější než všechno...

Bc Pavel Chabr - člen LEXu