LEX logo
21. prosinec 2023

Tak jako všechny i nás zasáhla tragická zpráva o útoku zlého a nenávistného pachatele na nevinné občany. V tuto chvíli nelze než vyjádřit upřímnou soustrast všem rodinám a kamarádům obětí. Zároveň žádáme orgány činné v trestním řízení k co nejpreciznějšímu objasnění případu.

číst dále...
10. leden 2020

Včera (tj. 9.1.2020) zařadil Organizační výbor Poslanecké sněmovny na pořad jednání 40. Schůze - začínající dne 21.1.2020 - do prvního čtení novelizaci zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních a střelivu, tzv. „mininovelu“. Tato novelizace je reakcí na evropskou směrnici o zbraních a rozhodnutí Evropského soudního dvora. Tzv. mininovela řeší některé otázky s tím spojené, zejména rekategorizaci zbraní.

číst dále...
9. leden 2020

V pondělí 6.1.2020 vláda na svém zasedání vydala doporučující stanovisko k návrhu zákona o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky, alias „nadstavbového zákona“, který řeší mimo jiné zákaz určitých typů ozbrojených skupin. Toto bylo v některých médiích zjednodušeně označeno jako „zákaz domobran“.

číst dále...
15. březen 2019

LEX z.s. naprosto odsuzuje odporný zločin spáchaný dnešního dne v novozélandském městě Christchurch a vyjadřuje upřímnou soustrast obětem i pozůstalým. Považujeme za velmi nešťastné, že novozélandská legislativa takto selhala a umožnila držení zbraní takto nebezpečnému zločinci.

číst dále...
10. listopad 2018

Ve středu 7.11. došlo v kalifornském městě Thousand Oaks k tragédii, při které duševně vyšinutý pachatel zastřelil dvanáct obětí včetně jednoho policisty. Pachatel byl příslušník námořní pěchoty trpící posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) a použil legálně drženou pistoli Glock s nelegálně drženým zásobníkem o kapacitě větší než 10 nábojů.

číst dále...
20. červenec 2018

Od nakladatelství Economia jsme dostali několik otázek, týkajících se Marii Butiny – bývalé prezidentky ruského sdružení na ochranu práv majitelů zbraní „Pravo na oružje“. Slečna Butina byla v pondělí zadržena v USA a obviněna z neregistrovaného lobbingu (nikoli špionáže, jak se občas mylně uvádí). Otázky nakladatelství Economia se týkaly návštěvy slečny Butiny v České republice v r. 2013 a její účasti na valné hromadě našeho sdružení.

Zde přinášíme naši reakci.

číst dále...