LEX logo
20. leden 2024

V týdnech po tragickém útoku na FF UK se stále živě diskutují otázky spojené především s podmínkami držení zbraní v České republice. Očekávatelně zaznívají nápady, jak je potřeba tyto podmínky zpřísnit. Oslovili jsme viceprezidenta LEX Jakuba Smetánku a požádali ho o jeho pohled na tuto problematiku.

číst dále...
12. srpen 2021

Jednou z klíčových postav celého legislativního procesu je zpravodaj zákona – poslanec, který je za návrh odpovědný po celou dobu projednávání. Jak tato práce vypadala u nedávných změn zbraňové legislativy, na to jsme se zeptali poslankyně za ODS Jany Černochové.

číst dále...
12. srpen 2021

Návrh zákona málokdy projde beze změn. Zpravidla jsou k němu pozměňovací návrhy, které mohou výsledek i podstatně změnit. Na některé z těch významných jsme se zeptali jejich autora, poslance za ANO Pavla Růžičky.

číst dále...
12. srpen 2021

Kromě novely zákona o zbraních byl v minulém roce schválen také zákon o nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky, zkráceně nadstavbový zákon. Na ten jsme se zeptali poslance za ANO Jiřího Maška jako zástupce skupiny poslanců, která ho ve Sněmovně předložila.

číst dále...
12. květen 2020

Kontroverzní problematika regulace olověného střeliva se v orgánech Evropské unie řeší již delší dobu. V poslední době však došlo k jisté, mírně řečeno nestandardní snaze celý proces urychlit. Europoslanec Tomáš Zdechovský se  problematikou zákazu olova ve zbraních zabývá již od začátku a je jedním z českých europoslanců, kteří dlouhodobě spolupracovali s LEX z.s. při  projednávání evropské směrnice. Proto jsme se ho zeptali na současnou situaci a její vývoj.

číst dále...
12. leden 2019

V nedávné době proběhla médii zpráva, že švýcarskému sdružení držitelů zbraní PROTELL se podařilo dosáhnout počtu podpisů potřebného pro vyvolání referenda o evropské zbraňové směrnici. Jelikož LEX a PROTELL jsou partnerské organizace, kontaktovali jsme naše švýcarské kolegy a požádali je o rozhovor.

číst dále...
23. září 2016

Jiří Pospíšil je od roku 2014 poslancem Evropského parlamentu. Zeptali jsme se na jeho názory na současné aktivity orgánů EU v oblasti držení zbraní.

číst dále...
27. červenec 2016

Třináctého července odhlasoval Evropský parlament (výbor IMCO) svůj návrh Směrnice o nabývání a držení zbraní. Mezi naší střeleckou veřejností to vzbudilo velký ohlas a nevoli. Část této nevole dopadla také na hlavu europoslankyně Dity Charanzové, která se jako stínová zpravodajka podílela na přípravě právě přijatého návrhu a v závěrečném hlasování se zdržela. Někteří držitelé zbraní to možná vnímají jako podraz. A navenek to tak může vypadat hlavně pro ty, kteří nevědí, jakou úlohu v týmu zpravodajů česká europoslankyně ve skutečnosti hrála.

číst dále...
10. říjen 2015

Martin Šanda, produktový manažer České zbrojovky a.s. pro oblast Military & Law Enforcement, je bývalý příslušník elitních speciálních jednotek, který dnes v Uherském Brodě dohlíží na vývoj nové generace služebních zbraní CZ. To mimo jiné znamená, že i nadále zůstává bojovníkem, protože prosazení některých jeho představ není jednoduché. Naopak, je to výsledek opravdu tuhého boje.

číst dále...
2. červenec 2015

Rozhovor s motocyklovým závodníkem Karlem Abrahamem, který  se uskutečnil dne 02.06.2015 na střelnici TRIGER Service v Brně.

číst dále...