LEX logo

Dnes vychází číslo 12/2012 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE s tímto úvodníkem:

 

Právo držet a nosit zbraň a v případě nutnosti ji moci použít je v různých zemích ošetřeno různě. Míra velkorysosti státu v tomto směru osciluje od úplného zákazu až po téměř naprostou volnost, byť drženou v nějakých zákonných mantinelech. V řadě zemí je tato míra předmětem permanentního boje mezi zastánci a odpůrci ozbrojování obyvatelstva.

České právní normy, které upravují držení a používání zbraní, patří mezi ty přísnější. Zájemcům o jejich vlastnictví staví do cesty různé byrokratické překážky a také případné použití zbraně v sebeobraně je stále ještě problematické. Přesto se však i u nás vede boj o další zpřísnění – někdy otevřený, třeba na legislativní půdě, jindy skrytý, podpásový.

A právě takový podpásový úder nedávno rozpálil střeleckou veřejnost v čele s občanským sdružením LEX, které hájí práva majitelů zbraní, doběla. Propůjčila se k němu veřejnoprávní Česká televize, která ve svém hlavním zpravodajském pořadu odvysílala velmi tendenční reportáž, jak mezi Čechy přibývá zbraní a jejich držitelů a v důsledku toho stoupá počet zločinů s legálně drženou zbraní v ruce, sebevražd a vůbec je to celé fuj.

Ve skutečnosti sice přibývá nových držitelů zbrojních průkazů, na druhou stranu se ale stále více lidí zbraní (potažmo zbrojáků) zbavuje (viz téma o komisních prodejích od strany 56), takže celkové počty zůstávají více méně konstantní. Roste počet zbraní (což je fakt, který můžete porovnat v článku na straně 8), ale většinou se jedná o zbraně lovecké a sportovní. A počty kriminálního zneužití legálně držených zbraní se podle dostupných údajů naopak snižují (v roce 2009 dokonce na historické minimum).

Těžko říci, proč si tato fakta autoři příspěvku neověřili. A už vůbec nechci spekulovat, na čí popud byla taková zavádějící reportáž odvysílána.

Petr Kučera, šéfredaktor


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.