LEX logo

Nové střelivo pro zásahové jednotky!

Univerzální použití...nebo tak podobně by mohly znít upoutávky v propagačních materiálech na nové náboje ráže 9x19 (9 mm Luger) s homogenní střelou od největšího výrobce střeliva v České republice – akciové společnosti Sellier & Bellot, Vlašim. Proč pouze pro zásahové jednotky a už vůbec, proč univerzální?

Každý výrobce střeliva, který se rozhodne investovat ne zrovna malé finanční prostředky do vývoje nového produktu, z 95 % reaguje na potřeby trhu. A tak tomu bylo i v Sellier & Bellot, a. s., kde se rozhodli splnit požadavky a podmínky stanovené Technickou směrnicí (TS) pro náboj 9x19 mm se sníženým obsahem škodlivin.

Směrnice vznikla ve Spolkové republice Německo pro účely a potřeby policejních zásahových jednotek. A jak už bývá zvykem při tvorbě nové směrnice, vytvoří se pracovní skupina, ve které se sejdou experti z různých policejních útvarů, institucí, škol, akademií, ústavů, a ti postupně stanovují parametry podle svých zkušeností z praxe, které by náboj měl splňovat – hlavně se chce, aby byl použitelný pro co nejvíc situací při policejním zásahu.

Finální verze Technické směrnice požaduje, aby náboj 9x19 mm (9 mm Luger) zajišťoval:

  • nízké ohrožení nezúčastněných osob,
  • nízkou odrazivost,
  • velké předání energie při střelbě na měkké cíle k vytvoření neschopnosti útoku a úniku,
  • žádné tvoření střepin,
  • dostatečný účinek při ostřelování pevných cílů a pneumatik vozidel,
  • funkci v policejních zbraních,
  • funkci při extrémních teplotách (-35 °C až +53 °C) nebo 100% vlhkosti,
  • nulový obsah olova ve střele (homogenní nebo poloplášťové) nebo u celoplášťové střely musí být olověné jádro na dně střely zakryté,
  • vytvoření markantů na střele při výstřelu pro identifikaci zbraně,
  • rozptyl zásahů menší než 25 mm při střelbě na 25 m,
  • odolnost při pádu, rozměry, tlak plynů, nabíjecí schopnost atd.

Ve výčtu požadavků bychom mohli pokračovat. Směrnice pak dále definuje munici a střely pro tzv. tréninkové účely.
Policejní cvičná střela – náboj je určen pro střelecký a další vzdělávací výcvik. Nemusí splňovat výše uvedené požadavky, ale střely by měly mít nízké nebezpečí odrazu a odskoku a nízké zatížení běžných dopadišť střelnic včetně snadného zneškodnění a separace materiálů střely; předpokládá se, že by měly být levnější než služební střely.

Z výčtu požadavků je zřejmé, že expertní skupina by si přála, aby někdo vyrobil náboj se speciální střelou, která bude nejen ekologická a bude mít dostatečný průbojný účinek, ale bude mít i vysoký ranivý a zastavovací účinek!

A jak si s tímto nelehkým úkolem a vskutku různorodými požadavky poradila vlašimská munička?

V roce 2010 konstrukční skupina firmy Sellier a Bellot zahájila vývojové práce nejdříve na cvičné střele, která nese označení TB (training Bullet), kde si odzkoušeli materiál střely, technologii výroby a stanovili základní parametry pro laboraci náboje. pak následovaly daleko složitější a náročnější vývojové práce na „služební“ střele, která nese označení HS (homogenní střela nebo také Homogeneous Service bullet). Jako vstupní materiál pro výrobu střel byla vybrána slitina mědi a zinku – tombak (CuZn10), která je samozřejmě „upravena“ tak, aby měla požadované vlastnosti.

Střely se lisují zastudena na postupových lisech. Na výrobu jedné střely je potřeba mnoho operací a výrobních kroků, od vylisování střely, tepelných úprav až po čištění a vzhledovou, rozměrovou a hmotnostní kontrolu.

Střely jsou laborovány do mosazných nábojnic, které mohou být podle požadavku zákazníka i povrchově niklovány, zápalka je bez obsahu těžkých kovů – 4,4 Boxer Nontox – a jako výmetná náplň se většinou používá dvousložkový sférický bezdýmný prach. Obě střely, tedy TB i HS, jsou charakteristické vnitřní dutinou, která vzniká v průběhu výroby střely. Zatímco však u střely HS zajišťuje tvar dutiny a podélné pětinásobné naříznutí její řízený rozklad, střela TB se chová v cíli jako klasická střela FMJ.

Jak dopadly testy...

1. Měkké cíle

Při testování účinku střely HS na měkké cíle se jako náhradní materiál používá blok balistické želatiny. podle policejní směrnice se střílí jednak přímo do želatinového bloku, nebo se blok přikryje textilií, což má imitovat oblečení. Střela může proniknout blokem do vzdálenosti maximálně 35 cm a střela si musí zachovat svoji hmotnost z 98 %.

Výsledek: Střela HS již po 2 cm průchodu blokem želatiny předává svoji energii vytvářením kaverny a svoji pouť želatinou ukončí asi po 20 cm absolutním rozkladem ve tvaru pětilistého hřibu s nulovou ztrátou hmotnosti.
Stejně se chová i při střelbě na blok zakrytý textilií. Zajímavé je srovnání s účinkem celoplášťové 7,5g střely s olověným jádrem. Předání energie nastává až po 10 cm a střela se zastaví ve vzdálenosti 45 cm (!) od místa vstřelu do želatinového bloku bez jakékoliv deformace, případně prochází celým blokem.

2. Pevné cíle
a) Střelba na registr plechů

Jedná se o sestavu několika čtvercových plechů o velikosti strany 25 cm a tloušťce 1 mm, vzdálených od sebe 2 cm. Materiál je ocel v kvalitě 11 300.
Střela se nesmí podle směrnice rozložit, musí si zachovat 100% hmotnost a projít minimálně 4 plechy.

Výsledek: Střela HS probíjí běžně 5 až 7 plechů a na dopadovém plechu vytváří prohlubeň. Retenční hmotnost zdeformované, ale nerozložené střely, zůstává na 100 % původní hmotnosti.

b) Střelba do čelního skla vozidla

Vrstvené bezpečnostní čelní sklo se umístí pod úhlem 45° a ve vzdálenosti 30 cm před želatinovým blokem. Střela se po průchodu sklem musí zastavit v bloku ve vzdálenosti min. 10 cm a max. 30 cm, přičemž se připouští ztráta hmotnosti střely 10 %.

Výsledek: Nová střela HS v ráži 9x19 mm bez problémů prochází čelním sklem auta a v želatinovém bloku se zastaví ve vzdálenosti 25 cm. Střela se nerozkládá, protože při průchodu sklem dochází k zaplnění čelní dutiny skleněnou tříští, a tudíž nenastane ani ztráta hmotnosti. Tím je splněna i další podmínka, že nesmí dojít k ohrožení nezúčastněných osob, např. fragmenty ze střely. Tuto podmínku nesplňuje celoplášťová střela s olověným jádrem. Zde po průchodu střely sklem dojde k oddělení jádra od pláště, čímž se vytvářejí velmi nebezpečné a ostré úlomky, které mohou ohrozit například rukojmí.

c) Střelba do pneumatiky

Policejní střela musí do pneumatiky doslova „vyseknout“ trvalý otvor o průměru 4 mm. pneumatika se otáčí rychlostí 60 km/h a náprava je zatížena 250 kg. Střelba se provádí čelně a dále bočně do přijíždějícího a odjíždějícího vozidla. K tomuto účelu bylo sestrojeno speciální zkušební zařízení, které imituje podmínky požadované směrnicí.

Výsledek: Homogenní střela HS s úspěchem splnila tento požadavek.
Navíc splnila ještě jeden nevyžadovaný parametr, a to za jak dlouho unikne vzduch z pneumatiky: vozidlo by bylo na ráfku za 5 s! Pokud by se použila naše oblíbená srovnávací celoplášťová střela, tak otvor po vstřelu se uzavře (nesplněný požadavek) a čas úniku vzduchu se zmnohonásobí.

Z uvedeného výčtu zkoušek je vidět, že splnit všechny požadavky jedinou střelou je opravdu husarský kousek. Oproti minulosti si nyní zásahové jednotky nabijí zásobníky jedním typem nábojů se střelou HS a nemusí přemýšlet, jestli náboj bude dostatečně účinný k zastavení útočníka nebo zda prostřelí pneumatiku či čelní sklo vozidla a bude mít ještě dostatek energie k dalšímu účinku.

Náboje splňují i ekologické požadavky tím, že neobsahují olovo a dají se recyklovat. Řízeným rozkladem střel je rovněž zajištěna bezpečnost nezúčastněných osob a je snížena odrazivost střel od pevných překážek. Sellier & Bellot také rozšířením nabídky o tréninkové střely/náboje TB s identickými balistickými parametry pro ozbrojené složky umožňuje, že jejich uživatelé si mohou v rámci výcviku osvojit za nižší náklady plnohodnotné návyky jako se střelou HS.

Náboje se střelami HS a TB ze Sellier & Bellot, a. s., si rychle našly cestu k zákazníkům – mají je již ve výzbroji policisté v několika zemích EU.

text a foto: Ing. Zdeněk Štěpánek

(Autor je bývalý předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva)

 

Střely Sellier & Bellot HS (nahoře) a TB
Nejmenší spotřebitelský obal nábojů 9x19 se střelou HS určených pro Policii České republiky
Tréninkové (cvičné) střely TB pro italskou policii
Střely Sellier & Bellot HS (nahoře) a TB
Tabulka
Účinek střely HS v želatinovém bloku
Zařízení pro zkoušku účinku střel na čelní sklo vozidel
Test účinku střel HS a FMJ na pevný cíl – plech tl. 1 mm
Ukázka fragmentace střely FMJ zachycené v želatině po průchodu sklem
Zařízení pro testování odolnosti pneumatik vůči účinkům střel
Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu Střelecká revue.
Číslo 4/2014 si můžete též zakoupit nebo prolistovat v náhledu na: Publero: Střelecká revue č. 4/2014.