LEX logo

Dnes vychází číslo 5/2013 časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE, ze kterého jsme převzali tento zajímavý článek:

Záložáky zaskočil pohyb

Když se řekne Aktivní zálohy AČR, mnoho lidí si asi představí staré dědky navlečené do „kopřiváků“, kouřící fajfku a vedoucí hospodské řeči o zlatých časech, kdy oni sloužili a ulejvali se v socialistické armádě.

Na první březnovou neděli se dohodlo vedení Aktivních záloh 111. pěší roty se sdružením Lex na pořádání závodu pro útočnou pušku podle pravidel Lidové obranné střelby (LOS). Kdo dorazil na střelnici v Čelákovicích, s údivem zjistil, že nic není tak vzdálené pravdě. Moderní maskáče, taktické vesty a jako výzbroj standardní osmapadesátky v semiauto verzi či jejich úpravy a nějaké klony AR-15. U pistolí bylo trochu cítit nostalgii. Jejich spektrum začínalo Waltherem PP z válečných dob, pokračovalo čezetami od padesátky až k Shadow a končilo moderními klony 1911. Pistole však byla jen okrajovou záležitostí a byl pro ni určen jen jeden terč na stage č. 1. Ostatní terče se řešily puškou jak v krytu, tak za pohybu. Stage č. 2 se řešila za pohybu celá.

A právě střelba za pohybu se ukázala být kamenem úrazu. Výsledkem byla spousta „zastřelených“ neterčů a chabé nástřely. Po skončení závodu jsme se na tento problém zeptali a utrpěli malý šok: V armádě, tedy i v aktivních zálohách, se dynamická střelba necvičí. Pak je tedy nutno před vojáky jedoucími na misi do divokých zemích hluboce smeknout, protože jen s minimální znalostí dynamické střelby jsou něco jako kamikadze.

Říká se, že generálové vždy připravují vojsko na minulou válku. I když na toto tvrzení přistoupíme, i potom je záhadou, proč velení české armády připravuje vojáky na tu předminulou, zákopovou válku. Bitvy, jaké probíhaly na Somně nebo u Verdunu, jsou už jaksi mírně neaktuální.

Žádné stížnosti na „obtížnost“ jsme přesto nezaznamenali. Naopak, závodníci byli nadšeni, že mohli poznat něco nového, užitečného. Hned se sháněli po informacích, kde se mohou zdokonalovat a kam se vydat na závody LOS.

Výzbroj na závody a sebezdokonalování si záložáci pořizují sami a za své. Stejně tak i střelivo. Drtivá většina z nich přitom není sportovními střelci a své peníze a volný čas tomu věnují, protože věří, že co se naučí, může být využito ve prospěch tohoto státu. Slovo vlastenec se dnes příliš nenosí. Ale právě toto neokázalé vlastenectví je záložákům vlastní.

Pokud by v našem regionu došlo k nějakému konfliktu, při aktuálních počtech české armády by jediné skutečně použitelné a vycvičené síly schopné zasáhnout byly právě jen záložáci a sportovní střelci akčních disciplín IPSC a LOS. Poněkud tristní zjištění…

Výsledky závodu: 1. K. Matoušek 100 %, 2. L. Kaupe 80,51 %, 3. J. Jonák 78,44 %.

Stanislav Gibson - člen LEX o.s.

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: ZBRANĚ & NÁBOJE 5/2013.


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu ZBRANĚ & NÁBOJE.