LEX logo

Jak jsme zde již upozorňovali, ve vestibulu metra Florenc proběhla v minulých dvou týdnech výstava s názvem Zbraně pod kontrolu!

Někteří z vás si také všimli, že se časem u plakátů objevily nálepky s nesouhlasnými názory, které, ač nebyly vulgární ani útočné, byly natolik politicky nekorektní, že byly brzy odstraněny. Inu, právo na svobodu projevu je sice také lidským právem, která se Amnesty International zavázala hájit, ale AI zřejmě rozlišuje práva na lidská a lidštější.

Nicméně jsem si při čtení těch argumentů vzpomněl, že mám doma stažené statistiky podobné organizace IANSA (International Action Network on Small Arms), které jsou velmi podobné argumentům AI, a že by nebylo od věci k nim zpracovat podobné komentáře.

Zahrabal jsem tedy v datech...

------------------------------

ROČNĚ JE ZASTŘELENO PŘES 300 000 LIDÍ

* Střelnými zbraněmi je zraněno přes milión lidí ročně.

* Přes 200 000 lidí se každý rok stane obětí vraždy střelnou zbraní.

* Kolem 50 000 lidí ročně se stane obětí sebevraždy střelnou zbraní.

* Při válkách a ozbrojených konfliktech je ročně zabito 60 000 - 90 000 lidí.

FAKT: Při genocidě Tutsiů ve Rwandě v r.1994 bylo přes milión lidí povražděno převážně mačetami.

FAKT: Při nepokojích při dělení indického subkontinentu na Indii a Pákistán, kde bylo střelných zbraní také velmi málo, byly asi dva milióny lidí zmasakrovány "tradičními" metodami.

Komentář: Lidi nezabíjejí zbraně, ale lidé. Odzbrojení nezastaví lidi, kteří CHTĚJÍ zabíjet.

--------------------------

ZBRANĚ JSOU POUŽÍVÁNY K VYHNÁNÍ LIDÍ Z JEJICH DOMOVŮ

* V roce 2004 bylo násilně přemístěno 21.3 miliónu lidí a 11.5 miliónu uprchlo do zahraničí. Podle UNHRC jsou ozbrojené konflikty hlavní příčinou přílivu uprchlíků.

* Navíc k vyhnání je mnoho uprchlíků postřeleno. V uprchlickém táboře v Keni utrpělo 11% uprchlíku střelné poranění, které je nejčastější příčinou trvalé invalidity mezi uprchlíky.

FAKT: Zbraně mohou být použity stejně tak k *ochraně* lidí a jejich domovů, zejména v situacích, kdy je nikdo jiný ochránit nedokáže. Nikdo to snad nevystihl lépe než John Carolan, obyvatel New Orleans, které po hurikánu Katrina na několik dní upadlo do totálního chaosu a anarchie: "V jednu chvíli přišli tři muži, ukázali mi mačetu a řekli, že chtějí můj generátor. Když jsem jim ukázal pistoli, rozhodli se to raději dále nehrotit."

Komentář: Kdybych byl vesničan, žijící v podobně nebezpečné zóně, asi bych také byl mnohem klidnější, maje po ruce kalašnikov; a na každou humanitární organizaci, která by mi ho chtěla sebrat, bych pohlížel velmi nevrle a možná i přes mířidla. I když ... to bych pak zase byl terorista, že ano?

--------------------------------

ZBRANĚ UMOŽŇUJÍ POUŽITÍ DĚTSKÝCH VOJÁKŮ

* V letech 2001-2004 sloužily v ozbrojených silách ve více než 60 zemích desítky tisíc dětských vojáků. Nejméně deset z těchto zemí použilo dětské vojáky v konfliktech.

* V Kolumbii bojuje nejméně 30 000 dětí, 20 000 v Ugandě, a 17 000 v Kolumbii. Dívky bojují stejně jako chlapci - v Kolumbii je 12 000 dívčích vojáků.

FAKT: První zmínky o dětských vojácích jsou z dob křižáckých válek, kdy ještě neexistovaly ani muškety.

FAKT: Mnoho těchto dětí slouží v legitimní armádě svého státu. Nebudu polemizovat, jestli je to správné nebo ne, ale pokud ne, chyba zjevně není ve zbraních.

FAKT: Děti (osoby mladší osmnácti let) byly například i součástí partyzánských skupin, operujících na našem území za nacistické okupace.

--------------------------------------------------------

ZBRANĚ BRZDÍ MÍROVÉ AKCE

* Trvalé ozbrojené násilí po konfliktu může mírovým silám znemožnit jejich práci. V Angole selhaly tři operace OSN po sobě, a to zejména kvůli snadnému přístupu rebelů ke zbraním. Ozbrojení rebelové v Sierra Leone vzali mírové síly OSN do zajetí, za pomoci zbraní, které koupili za diamanty z kontrolovaných území.

Komentář: Huh. Když někam vyšlete armádu, aby udržela pořádek, má být omluvou za neúspěch "nepočítali jsme s tím, že protivník bude *také* ozbrojen?" To snad nemyslíte vážně.

-----------------------------------------------------------

ZBRANĚ VYDRŽÍ MNOHO LET, A JSOU ČASTO POUŽÍVÁNY V MNOHA KONFLIKTECH ČI ZLOČINECH

* V západní Africe se zbraně v posledních deseti letech pohybovaly z konfliktu do konfliktu v Sierra Leone, Libérii a naposledy v Pobřeží Slonoviny.

* Jiný příklad: stejná zbraň, která byla použita k vraždě v Kentucky v USA roku 1967 byla použita k jiné vraždě o 36 let později, v roce 2003.

FAKT: Rekord však zde zřejmě drží jeden japonský plukovník, který za druhé světové války setnul 200 australských zajatců samurajským mečem, kterým se zabíjelo už v sedmnáctém století.

Komentář: Nechápu smysl této statistiky. Pokud měla poukázat na to, že i kdyby se nyní teroristům a zločincům utnul přísun zbraní, tak jim ty současné jim vydrží ještě mnoho let, tak tomu rozumím. Ale uniká mi, co s tím IANSA chce dělat.

---------------------------------

ZBRANĚ NERESPEKTUJÍ HRANICE

* Podle mexických úřadů pochází 80% zbraní v Mexiku z USA. V roce 2002 odhadovala policie v Torontu, že 50% zbraní zabavených při vyšetřování zločinů bylo propašováno z USA. 30% zbraní zabavených v Japonsku pochází z USA, zatímco 21% pochází z Číny.

FAKT: Tento odstavec je naprosto pravdivý. Ani Anglie a Japonsko nejsou schopny zabránit pašování zbraní na své území, a to jsou to ostrovy, na jejichž území se v minulém století neodehrála žádná pozemní válka a ke kontrole zbraní používají metody policejního státu. I když v Anglii člověk v žádném případě nesmí mít legálně krátkou zbraň, přesto podle odhadu britského ministerstva vnitra koluje po Anglii přes tři milióny nelegálních zbraní a každý třetí zločinec je ozbrojen nebo má ke zbrani přístup.

-----------------------------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ JE HLAVNÍ PŘÍČINOU HLADU

* Průzkum provedený Organizací pro výživu a zemědělství OSN ukázal, že ozbrojené konflikty jsou největší samostatná příčina světového hladu; v dobách 1992 až 2003 byly konflikty hlavní příčinou 35% nedostatků jídla.

FAKT: Příčinou nedostatku jídla v tomto případě nejsou střelné zbraně, ale válka. Bylo tomu tak už v dobách, kdy se lidé mlátili po hlavách klacky. Švýcarsko a USA jsou zbraní plné, a přesto tam nejsou války ani hladomory .

------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ UDRŽUJE CHUDÉ ZEMĚ CHUDÉ

* Konflikty a kriminalita za použití zbraní poškozují křehké ekonomiky - 22 z 34 nejchudších zemí světa je nebo právě vyšlo z ozbrojeného konfliktu.

* Průzkum Světové Banky v roce 2001 u 69 společností ukázal, že investoři považují za největší riziko ozbrojené nebezpečí.

* Znovuvybudování infrastruktury zničené ozbrojeným násilím spotřebovává zdroje, které by jinak mohly být investovány do sociálních služeb a rozvoje.

* Odhaduje se, že konflikt na severu Ugandy stojí ekonomiku 100 miliónů dolarů ročně.

Komentář: Nedovedu si představit jiné řešení tohoto problému, než zakázat válku. Ale obávám se, že ani to by moc nefungovalo.

----------------------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ PŮSOBÍ ZTRÁTY V PRODUKTIVITĚ

* Mladí muži v produktivním věku jsou demografickou skupinou, která je nejhůře postižena zabíjením nebo zraněním střelnou zbraní. To může být devastující zejména pro země, jejichž ekonomika již byla poničena ozbrojeným konfliktem.

* Meziamerická rozvojová banka odhaduje, že cena ozbrojeného násilí v Latinské Americe byla v devadesátých letech na úrovni 14% tamní hrubé produkce.

* Ozbrojené násilí stálo v roce 2003 Salvador 1.7 miliardy dolarů, což je 11.5% hrubého národního produktu. To je více než dvojnásobek výdajů na zdravotnictví a školství dohromady.

Komentář: Tato statistika sugeruje, že mladí muži v produktivním věku, kteří se věnují vzájemnému zabíjení - ať už v džunglích Latinské Ameriky, nebo v ulicích Los Angeles - by toho nechali a šli dělat něco užitečného, kdyby nebylo zbraní, které je k tomu navádějí. Realita je ovšem taková, že kde je vůle k zabíjení, způsob se vždycky najde - ať už je to mačeta v džungli, nebo vystřelovací nůž na ulici.

----------------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ SILNĚ ZATĚŽUJE ZDRAVOTNICTVÍ

* Střelné zranění vyžaduje specializované, zdlouhavé a nákladné léčení. Studie ukazují, že průměrné náklady na léčení střelného zranění v USA je 20 304 dolarů. V Jižní Africe je průměrná cena 10 308 dolarů.

* V Salvadoru spotřebovává ošetřování střelných zranění víc než 7% celkového rozpočtu veřejných nemocnic. Celková roční cena je stejná jako rozpočet jedné nemocnice.

FAKT: Vojenské zbraně jsou ÚMYSLNĚ konstruované tak, aby zasaženého zranily na mez vyřazení, ale pokud možno nezabily. Právě s extrémními náklady na léčení se počítá jako se způsobem, jak protivníka přinutit k ukončení bojů, aniž by bylo třeba je všechny pozabíjet.

FAKT: Vojenské útočné pušky používají celoplášťovou munici malé ráže, způsobující hladký průstřel, který zasažený zpravidla přežije a uzdraví se bez následků. Naproti tomu na posekání mačetou nebo mnohonásobné pobodání se většinou umírá. I když, zase je to lacinější, že...?

-------------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ OMEZUJE TURISTIKU

* Turistika je pro mnoho rozvojových zemí hlavním zdrojem příjmu. Obavy z konfliktu nebo ozbrojeného násilí odrazují turisty.

FAKT: Válka a JAKÉKOLI násilí odrazuje turisty.

FAKT: Britské ministerstvo vnitra bylo v roce 1996 odhaleno, že právě kvůli zachování turistiky falšuje statistiku kriminality. Zdá se, že kontrola zbraní v řešení násilné kriminality příliš nepomáhá.

------------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ PŘESMĚROVÁVÁ DOMÁCÍ EKONOMICKÉ ZDROJE K VEŘEJNÉ BEZPEČNOSTI

* V mnoha rozvojových zemích vyhnala nejistota cenu a počet soukromých bezpečnostních služeb tak, že je jich víc než policie, jak ve smyslu celkových nákladů, tak i ve smyslu celkového počtu.

* V jižní Africe rostou náklady na udržení veřejného pořádku rychleji než výdaje na sociální služby. Policejní rozpočet v roce 2001 byl 1.96 miliard dolarů, mnohem vyšší než náklady na zdravotnictví, které byly 1.56 miliardy. Menší výdaje na sociální služby také nutí lidi utrácet své vlastní peníze, čímž méně ušetří a investují.

FAKT: Udržování veřejného pořádku JE sociální služba. Vydává-li se na ni více peněz, zřejmě je jí více zapotřebí.

FAKT: Příčinou nejistoty v rozvojových zemích nejsou zbraně. Příčinami této nejistoty jsou konflikty a kriminalita, a ani tyto problémy nemají příčinu ve zbraních.

----------------------------------

OZBROJENÉ NÁSILÍ BRÁNÍ HUMANITÁRNÍ POMOCI

* Podle nedávné studie se 21% humanitárních pracovníků nedostane na místo určení kvůli častým ozbrojeným hrozbám.

Komentář: Možná by nebylo od věci je tam poslat s vojenskou jednotkou.

-----------------------------------------

ZBRANÉ ZABÍJEJÍ A ZRAŇUJÍ VÍC MUŽŮ NEŽ ŽEN

* Přes 90% obětí vražd jsou muži.

* Z 50 000 lidí, kteří každý rok spáchají sebevraždu střelnou zbraní, 88% jsou muži.

Komentář: Uniká mi smysl této statistiky. To by snad byla IANSA raději, kdyby to byly ženy?

* I když ženy a dívky většinou nejsou přímé oběti, jsou ovlivňovány ozbrojeným násilím mnoha způsoby. Nízký status či nedostatek právní ochrany může ženy učinit zranitelnějšími, ať už ve válečné zóně či v mírumilovné zemi. Každý rok je mnoho tisíc žen a dívek zastřeleno, traumatizováno, zastrašováno, zotročováno, olupováno a znásilňováno za pomoci střelných zbraní.

FAKT: Když byla žena ozbrojena střelnou zbraní či nožem, bylo úspěšných pouze 3% pokusů o znásilnění, oproti 32% u neozbrojených žen.

FAKT: Pravděpodobnost vážného zranění u ženy, která se útoku nebrání, je 2.5 krát vyšší než když se brání střelnou zbraní.

FAKT: V roce 1996 město Orlando reagovalo na vlnu sexuálních útoků nabídkou výcviku zacházení se střelnou zbraní pro ženy zdarma. Počet znásilnění pak poklesl téměř o 90%.

--------------------------------------------

ZBRAŇ V DOMĚ NECHRÁNÍ ŽENY

* V USA zvyšuje zbraň v domě celkové riziko, že někdo bude zabit, o 43%, a pro ženy je to třikrát tolik.

* Studií v zemích s vysokými příjmy se zjistilo, kde byly zbraně dostupnější, tam bylo zabito více žen.

Komentář: K těmto statistikám se nemohu vyjádřit, protože jsem je nečetl ani jsem o nich nikdy neslyšel.

FAKT: Při výzkumu vedeném Dr. Arthurem Kellermanem se zjistilo, že na 9 oprávněných zabití v sebeobraně v domě, kde byla střelná zbraň, připadalo 333 sebevražd, 41 vražd a 12 smrtelných nehod. Celkový poměr byl tedy 43:1.

Při aplikaci stejné metody na průzkum situace v domech, kde střelná zbraň NEBYLA, se ovšem zjistilo, že tam na 4 zabití v sebeobraně připadalo 347 sebevražd, 50 vražd a 0 nehod. Celkový poměr byl 99:1.

Z toho lze vidět, že celkový počet tragédií v domech, kde byla střelná zbraň, byl ve skutečnosti NIŽŠÍ než v domech, kde střelná zbraň byla, a počet zabití v sebeobraně byl v domech beze zbraně méně než poloviční.

FAKT: Toto jsou pouze statistiky ZABITÝCH. Vzhledem k tomu, že dle statistik FBI dojde při použití zbraně k sebeobraně k smrti pachatele v méně než jednom případě z tisíce, byl by poměr úspěšných obran se zbraní vs. zabitých obyvatelů domu zhruba 23:1.

----------------------------------------------

ZBRANĚ ČINÍ DOMÁCÍ NÁSILÍ SMRTÍCÍM

* Studie v USA zjistila, že je-li v domě zbraň, zvyšuje se pravděpodobnost smrtících následků domácího násilí pětinásobně.

* Jsou-li zbraně použity při domácím násilí, pravděpodobnost smrti se oproti jiným způsobům násilí zvyšuje dvanáctkrát.

Komentář: To není žádná pravděpodobnost! Pravděpodobnost je náhodný jev. Střelnou zbraň člověk proti jinému člověku použije jen tehdy, když ho CHCE zabít. Myslíte, že když muži rozhodnutému zabít svou ženu zabráníte v přístupu ke střelné zbrani, nedokáže ji zabít jinak?

* Ve Francii, kde je 30 zbraní na 100 lidí, 33% žen zabitých svými partnery bylo zastřeleno. V USA, kde je 96 zbraní na 100 lidí, je to 66%.

Komentář: Ty ostatní ženy, které byly uškrceny nebo umláceny, jsou na tom zřejmě lépe. Alespoň nezemřely tou odpornou střelnou zbraní.

FAKT: Střelná zbraň je jeden z nejúčinnějších způsobů, jak se může žena ubránit muži.

---------------------------------------

STEREOTYPY V POHLAVÍ JSOU VYTVOŘENÉ SOCIÁLNĚ

* Spojení mezi muži a zbraněmi není biologický následek mužství. Muži i ženy ve většině kultur jsou vychováváni k tomu, aby násilí považovali za nedělitelnou část mužství.

FAKT: Spojení mezi muži a zbraněmi JE biologický následek mužství. Muži jsou oproti ženám od přírody agresivnější a mají vrozený instinkt chránit rodinu. Silnější vztah ke zbraním jako prostředkům k ochraně rodiny je následek tohoto instinktu.

* Studie v USA zjistila, že polovina desetiletých chlapců není schopna rozeznat pravou zbraň od makety, ani nedokážou odolat pokušení se zbraně dotknout, pokud ji najdou.

FAKT: Studie v USA zjistila, že třináctiletý kluk, který dostane pod stromeček malorážku a od otce patřičnou výchovu, si dokonale uvědomuje rozdíl mezi hračkou a ostrou zbraní, přesně ví co smí a co nesmí, a ozbrojená kriminalita u takovýchto dětí prakticky neexistuje.

* Instituto ProMundo v Brazílii ukázal, že práce s muži za pomoci vzdělávacích aktivit a skupinových diskusí může posílit nenásilné chování ve vztahu k sexualitě, konfliktu a sebekontrole.

FAKT: Nenásilné chování ve vztahu ke konfliktu a sebekontrole jsou vlastnosti, které jsou charakteristické pro naprostou většinu legálních držitelů zbraní. U sexuality nevím, tam jsem to podrobněji nestudoval... :-)

* Je nepřesné považovat ženy pouze za oběti a muže pouze za pachatele násilí. Ženy nejsou jen oběti zbraní; jsou také přeživší, ochránci, aktivisté; stejně tak zvyšují poptávku po zbraních, a samy zbraně používají.

Komentář: K tomu jim nezbývá než zatleskat. Nic tak neodradí potenciálního pachatele znásilnění, jako "devět milimetrů důraznejch argumentů" v ruce potenciální oběti.