LEX logo

Vážení členové i nečlenové Sdružení LEX

Dnešní doba je pro každého z nás přinejmenším složitá, o tom není pochyb. Mnoho z nás se nechce zabývat věcmi, kterými nemusí, které bezpodmínečně nepotřebuje. Naopak se snažíme zvládat co nejlépe ty potřebné. Odvést svůj díl práce v zaměstnání abychom o něj nepřišli vlastní vinou, zajistit rodině slušné bydlení a podmínky k životu, připravit své děti pro život a umožnit jim co nejlepší vzdělání, zajistit se pro stáří atd..

Mezi těmito životně důležitými činostmi si „krademe“ chvilky pro své záliby a koníčky. Abychom se mohli věnovat střílení a směli vlastnit zbraně, potřebujeme někoho, kdo bude hájit naše zájmy. Takovým subjektem je Sdružení LEX, které za několik let své existence zaznamenalo nemálo úspěchů. Ovšem aby občanské sdružení fungovalo podle představ svých členů, je potřebná komunikace a zpětná vazba. Je potřebné, aby se každý člen zapojil do dění ve sdružení v rámci svých schopností a možností.

Zde Si Vás dovoluji oslovit, zamysleme se každý sám nad sebou. Není v mých silách, jako člena  LEXu, nabídnout svou trošku do mlýna? Dal jsem dostatečně najevo, co se mi jako nečlenu LEXu na sdružení nelíbí a proč do něho nechci vstoupit, ačkoli bych rád vlastnil zbraně i v budoucnu?

Každý jeden člen jakéhokoli sdružení může pro sebe a své kolegy udělat dvě základní a jednoduché věci. Samozřejmě řádně a včas platit členské příspěvky, aby mělo sdružení peníze na svou činnost. Ve druhé řadě je to vhodná propagace sdružení ve svém okolí. Nečlenové, kteří zvažují svůj eventuelní vstup, se v první řadě zajímají co jim členství přinese. To je pochopitelné, ale zároveň by  bylo přínosné pro všechny, aby upozornili na sporné věci jak je oni vidí zvenku.

Ačkoli se navenek zdá, že sdružení kromě pořádání závodů LOS nic nedělá, není tomu tak. Momentálně prochází obsáhlejší změnou webová stránka, na které se právě nacházíme. Nějaké změny pravidelní návštěvníci již určitě zaznamenali, další jsou rozpracované. Představitelé LEXu nedávno vystoupili ve článku na portálu iHNed. Společnými silami jsme uspořádali a zveřejnili propagační leták pro širokou veřejnost.

Jednou z možností pro zapojení se do společné práce, je pro členy ustavování oblastních sdružení v souladu se stanovami. Já již tuto činnost zahájil a doufám, že se v co nejbližší době dostaví výsledky.

Pro inspiraci a jako prvotní návrh náplně práce předkládám svůj návrh, jak vidím oblasti já:

Každý máme o oblasti trochu jinou představu, ale to podstatné by mělo být o komunikaci, osvětě, propagaci a náboru.

Touto činností pomůžeme představenstvu, které se tak bude moci plně věnovat vyjednávání se zákonodárci a hájení zájmů a práv majitelů zbraní „na vyšší úrovni“.

- komunikace

prostřednictvím oblastního sdružení budou členové i zájemci komunikovat s představenstvem, budou se řešit lokální problémy i akce, delegování zástupců lidí kteří se nemohou účastnit valné hromady atd.

- osvěta

vysvětlování nestřelecké i střelecké veřejnosti co je vlastně naše sdružení, diskuze o podmínkách a stavu střelecké komunity, zdůvodňování postojů LEXu atd.

- propagace

zviditelnění LEXu především návštěvami střeleckých závodů, střelnic, prodejců a spolků zabývajících se střelbou (divili by jste se, kolik lidí o LEXu neví), distribuce propagačních materiálů atd.

- nábor

nabízení členství střelcům i nestřelcům, vysvětlování proč je členství dobré a potřebné, zprostředkování vyřízení přihlášky v co nejkratším termínu atd.

Závěrem svého příspěvku se chci omluvit za „laickou neohrabanost“, přeci jen nejsem řečník ani novinář. Snažil jsem se psát srozumitelně a stručně.

Všem nám přeji úspěšnou spolupráci a mnoho zážitků na střelnicích.

Jarda „Proden“ Klouda, člen Sdružení LEX