LEX logo

Článek, který nepotřebuje komentář. Je skvělé, že se najdou novináři, kteří se dokážou vymanit z linie myšlení "střelec = pachatel".

Zdroj: Karvinský deník - Střelec z Havířova se zřejmě skutečně jen bránil

Autoři: Libor Běčák, Libor Pristáš

Havířov – Vyšetřování střelby, při které byl ve čtvrtek dopoledne na Národní třídě v centru města zraněn jeden muž, nasvědčuje tomu, že střelec se bránil přesile útočníků.

Oficiální výsledky vyšetřování zatím nejsou k dispozici a nebudou patrně ještě delší dobu. Vyšetřovatel musí počkat na výsledky rozborů odebraných vzorků a také na vyhodnocení všech důkazů. Policie ovšem dosud nesdělila ani žádné jiné dílčí informace, zejména pak o tom, co celému incidentu předcházelo.

Jak Deník zjistil, vše nasvědčuje tomu, že sedmapadesátiletý počítačový odborník A. W. nebude pachatelem, ale obětí. Náznakem tomu nasvědčuje i sdělení policejní mluvčí Zlatuše Viačkové, která označila informace televizních stanic za zavádějící.

„Informace ve vztahu k podezřelému muži, zveřejněné ve čtvrtek v obrazových médiích, jsou zavádějící. Podezřelý muž nebyl nikdy trestán. Nebyl ani pod vlivem alkoholu. Výsledky z odběru na přítomnost omamných látek nám budou známy za několik týdnů. Okolnosti střelby jsou předmětem dalšího prověřování. Podrobnější informace k ději případu v této chvíli nebudeme zveřejňovat,“ sdělila mluvčí v pátek.

Hrdinové nebo lumpové?

Kritika policie je mířena především na adresu zpravodajství České televize a TV Nova. Podle zpravodajců České televize byl střelec psychicky nemocný. Nova označila střelce za narkomana a tři muže, kteří ho hnali ulicemi, navrhla na cenu Michala Velíška. Jeden z hrdinů, padesátiletý muž s prostřeleným stehnem, se skutečně hrdinou dělal, když na vlastní žádost po ošetření opustil nemocnici, kde si ho zdravotníci chtěli nechat k dalšímu léčení. V pátek dopoledne muže přivedli policisté zpátky na chirurgickou ambulanci. Muž se svíjel bolestí, jak ho poraněná noha trápila.

Přestože policie dosud nezveřejnila výsledky vyšetřování, trojice mužů měla k pronásledování A. W. skutečně velmi pádné důvody a neodradila je ani střelba. Někteří svědci dokonce tvrdí, že zbraň měl mít i jeden z pronásledovatelů.

„Málem jsem je přejela, když utíkali se zbraní. Ale byli dva a oba měli pistole. Kde je ten druhý?“ ptá se jedna z čtenářek v diskusi pod prvním článkem.

Policie také v pátek oslovila veřejnost, aby získala více svědeckých výpovědí.

„V souvislosti se čtvrteční střelbou v Havířově hledá policie svědky, kteří muže pobíhajícího se zbraní viděli. Jedná se především o řidiče, kteří projížděli Národní třídou mezi 9:15 a 10. hodinou, zejména řidiče tmavého auta, do kterého se muž pokoušel nastoupit. Policisté žádají o svědectví také starší paní, která informovala média, že v této době cestovala v autobuse. Lidé mohou volat na telefonní čísla 974 744 338 nebo 974 744 339. K dispozici je také bezplatná linka 158,“ informovala mluvčí Viačková.

Střelec utíkal před násilníky a prosil o pomoc

Jedno z nejcennějších svědectví poskytl řidič autobusu, který střelce kousek svezl. Řidič Štefan Kršák na svou včerejší směnu určitě do konce života nezapomene. Svou duchapřítomností střelce odzbrojil, aniž by musel použít násilí.

„Zaslechl jsem výstřel a díval se, co se děje. Pak jsem viděl, jak jednoho muže někdo honí. Na zastávce poté jednoho z nich zasáhl. Snažil se zastavit i projíždějící vozidla. Jedno mu zastavilo, ale když řidič viděl, že má zbraň, tak se lekl a rozjel se. Tak tři metry ho dokonce vláčel po zemi,“ popsal dramatické události.

„Muž se držel otevřených dveří, pak se pustil a běžel k mému autobusu. Zavřel jsem dveře a s obavami čekal, co bude dál,“ vyprávěl Kršák, který dokonce poznal jednoho z mužů, kteří střelce honili.

„Muž zabouchal na dveře a prosil mě, ať mu pomůžu. To mě hodně zarazilo. Má zbraň a prosí o pomoc. Řekl jsem mu proto, že ho pustím, ale když chce pomoci, tak mi nejdřív musí zbraň dát, jinak se s ním bavit nebudu. Slíbil mi, že mi pistoli dá, hlavně ať ho pustím dovnitř. Pistoli přitom vůbec nedržel tak, že s ní někoho ohrožoval. Když jsem viděl jak je vyplašený, tak jsem otevřel dveře a on mi zbraň opravdu okamžitě dal. Ještě jsem mu dokonce ukázal, kam ji má položit. Na protější zastávce jsem přitom viděl bezdomovce, kteří se také rozběhli k autobusu. Zavřel jsem opět dveře a rozjel vůz, abych se dostal do klidnějšího pásma. Jednoho z pronásledovatelů jsem poznal. Je to jeden z bezdomovců, kteří mají nedaleko své doupě. Ten chlap se v autobuse třepal a bylo vidět, že je rád, když jsme se rozjeli. Říkal, že ho bezdomovci přepadli a okradli. Ujel jsem asi sto metrů od zastávky, předjeli nás strážníci a střelci nasadili pouta,“ popsal podrobně celou událost řidič MHD.