LEX logo

Tohle téma nelze opomenout, neboť jej v rámci skutečných občanských svobod považuji za jedno z klíčových. Nový ministr vnitra by chtěl od příštího roku zavést povinné psychotesty pro žadatele o zbrojní oprávnění. Stále dokola omílané klišé o tom, jak jsou držitelé zbrojních průkazů, vlastnící legálně palnou zbraň, nebezpeční, dosáhlo opět vrcholu.

Předně je nutné připomenout, že do médií se dostane vždy jen exces. Stačí jedno zneužití legálně držené zbraně a máte z toho příběh na titulní strany a do hlavních večerních zpráv. Jenže ono je to všechno jinak. Stejně, jako se nedozvíte o útocích Romů na většinovou společnost (a vylezou s tím až po tom, co to začne kolovat na internetu), zatímco útok opačný je ihned označen za rasismus a jsou o něm celé pořady, tak se také z médií nedozvíte o takových příbězích, kdy majitel legálně držené zbraně odvrátil útok na sebe, nebo další spoluobčany, ochránil svůj majetek a odehnal útočníky. A věřte mi. Patřím k těm více než 300 tisícům držitelů, kteří vědí, že se to v České republice děje denně. Jen o tom nikdo nepíše.

Pokud chcete legální zbraň, není to tak jednoduché, jak se nám snaží Radek John sdělit v televizi. Platí přísná pravidla, počínaje velmi obsáhlými vědomostními testy z práva, první pomoci a testy ze střelby a práce se zbraní. Ano, mohou se stát případy lidského selhání jak u policistů, tak zkušebních komisařů. Jenže to je selhání konkrétního člověka, nikoli systému. Ostatně je to stejné, jako zkušební komisaři v autoškole, jak jsme mohli nedávno vidět v Liberci. Radek John nyní národu sděluje, že pachatelé trestné činnosti se mnohdy rekrutují z legálních držitelů zbraní a proto je nutné, aby procházeli psychotesty. Tím prý dojde k omezení takových trestných činů. Rád bych ministra vnitra (který je dle mého soudu ministrem zcela omylem a nemá tam co dělat, neboť si svou novou práci plete s investigativní novinařinou) ujistil o tom, že koupit si pistoli bez oprávnění je daleko snazší, než získat ji legální cestou zákonných testů.

Několik faktů

1) V poměru k celkovému počtu držitelů zbrojních průkazů je excesů, v podobě použití legálně držené zbraně při páchání trestné činnosti, naprosté minimum.

2) Na rozdíl od řady jiných okruhů lidské činnosti, kde jde také o zdraví a životy, musí být každý z více než 300 tisíc držitelů ZP netrestaným a bezúhonným. Najděte mi druhou takovou skupinu občanů v České republice. Neexistuje.

3) Každý z těch pachatelů, o kterých se pak psalo v médiích a politici je používali jako důvod k úvahám o nutnosti psychotestů, byli nadprůměrně inteligentní lidé, s vyšším IQ, v okolí vnímáni jako naprosto normální. Nikdo by to do nich neřekl. Namátkou vybírám lesního vraha Kalivodu, který navíc prošel opakovaně v minulosti psychotesty z důvodu své předchozí služby pro stát.

Mé návrhy pro Radka Johna ve věci psychotestů, pokud je chce pro držitele zbrojního průkazu:

1) Zaveďte je pro řidiče motorových vozidel a zákonnou úpravou zajistěte, ať chodí každý rok na nové. To, jak se chovají řidiči na silnicích, počet dopravních nehod, počet mrtvých, zraněných, výše způsobené škody, nebo násilí při vyřizování si účtů a pokřikování na sebe s prostředníčkem z okna, zdaleka převyšuje problémy s držiteli zbrojního oprávnění. Zbraň v podobě automobilu může mít dokonce i recidivista, nebo propuštěný vrah. No je to normální?

2) Zaveďte je pro cyklisty, protože to, aby do sebe dva na silnici narazili a jeden z nich skončil mrtvý, to není normální.

3) Zaveďte je pro chodce na přechodech, aby společně s řidiči začali používat rozum a nemuseli, jak navrhuje Váš poslanec Huml, mávat předepsaným způsobem (komentoval jsem zde), když chtějí přejít.

4) Zaveďte je pro pobírače všech možných dávek. Třeba zjistíte, že většina pracovat může, ale nechce.

5) Zaveďte je pro politiky, protože aby byli každou chvíli v jiné politické straně, které navíc mají protichůdné cíle, příkladem Vám může být předchozí ministr Pecina, to není normální. Zaveďte je koneckonců pro všechny poslance, neboť některé jejich návrhy zcela postrádají elementární základy zdravého rozumu.

6) Zaveďte je pro voliče. Není totiž normální, aby stále dokola volili stejné korupčníky a parazity na státních penězích.

7) A koneckonců, co kdybychom je zavedli prostě pro všechny občany. Vždyť máme antidiskriminační zákony a je nepřípustné, abychom se k jedněm chovali jinak, než k druhým. Jistě by se našla řada lidí, která by se mohla cítit být poškozena tím, že se na ně psychotesty nevztahují. A co kdybychom je dělali všichni každý rok, pod ministerským heslem "zblbout může každý", co říkáte?

Zdají se Vám, pane ministře, mé návrhy ujeté? Tak vězte, že jsou ze stejné kategorie, jako je ten Váš. Jsou jen další buzerací těch občanů, kteří se chtějí svobodně spoléhat sami na sebe a umí používat rozum, namísto hloupých nařízení.

Článek původně vyšel na http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/149117/Radku-Johne-co-takhle-psychotesty-pro-vsechny-obcany-a-kazdy-rok.html

Odkaz na původní reportáž TV NOVA - http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/john-zada-psychotesty-pro-kazdeho-zadatele-o-zbran.html