LEX logo

Jeff Thomas

Předtím, než se podělím o pár nápadů, jak přežít podobné vražedné šílenství (jako bylo to v Auroře, Colorado), považuji za nutné rozebrat jednu často zmiňovanou (a nejspíš pravdivou) okolnost: Kino "Century 16", v němž bylo těžce ozbrojeným pachatelem zabito 12 a zraněno 59 lidí, bylo tzv. "zónou beze zbraní".

Je zjevné, že nápis zakazující vstup se zbraní vraha nezastavil. Stejně tak je zjevné, že všechna tato omezení pouze vytváří prostředí bohaté na cíle pro člověka, který je odhodlán zabíjet nevinné lidi. Firmy, které se rozhodly odebrat zbraně z rukou "těch dobrých" tak pouze zajistily, že odhodlaný zabiják se nesetká s účinnou obranou, alespoň ne do okamžiku, kdy dorazí policie. Ale to, jak všichni víme, už je obvykle příliš pozdě. Naneštěstí policie v těchto případech obvykle přichází až zajistit místo činu, nikoliv zachraňovat životy.

Je čas, abychom zaujali pevný postoj a pracovali na přesvědčování podnikatelů, aby odstranili zákazy zbraní a umožnili zákona dbalým občanům nosit zbraň (ve svých provozovnách či podnicích). Mluvte s nimi a vysvětlete jim svůj názor. Pokud odmítnou (což je jejich právo), odejděte a utraťte své peníze jinde.

Střelba v Auroře vyvolala tento víkend mnoho diskuzí. Měl jsem několik rozhovorů s přáteli, kteří chtěli vědět, jak se v takové situaci bránit. Pro účely tohoto článku předpokládejme, že jste šli ten večer do kina a bylo vám umožněno mít s sebou zbraň.

Podle některých názorů se v takovéto situaci prostě bránit nelze, argumentem je, že pachatel měl ohromnou palebnou sílu, neprůstřelnou vestu, kouřové granáty, slzný plyn a na jeho straně byl i moment překvapení.

Tyhle argumenty ale neberu. Jistě, byl by to tvrdý boj a mohl by vás stát život. Ale jsem přesvědčen, že váš život a životy členů vaší rodiny stojí za to bojovat. Nemůžeme si vždy vybrat, v jaké situaci se ocitneme (nezávisle na tom, jak usilovně se snažíme vést "bezpečný život"), ale vždy můžeme bojovat s nadějí ve vítězství.

Základem dobré sebeobrany je mít přehled o svém okolí. To znamená nevybírat si v kině místo, ze kterého je nejlepší výhled, ale takové, kde se mohu účinně bránit. Když začne střelba, cílem je přežít. Máte v podstatě dvě možnosti - utéct nebo bojovat. V kině s klasickým uspořádáním sedadel je prakticky nemožné si dřepnout nebo se skrýt. A předstírat mrtvého (a doufat, že střelba ustane) je hazard, do kterého bych nešel.

Na tom, kde sedíte, záleží i způsob, jak budete bojovat, proti útočníkovi. Pokud sedíte pár metrů od něj, jde o úplně jinou situaci, než pokud jste na balkóně desítky metrů daleko. Také to znamená, že pokud se rozhodnete utéct, budete si muset svou cestu ven vybojovat.

Ačkoliv to tak na první pohled nevypadá, se všemi křičícími lidmi, kteří se snaží utéct nebo se schovat, kolem máte taktickou výhodu. Zabiják vidí chaos se stovkami lidí. To je vaše šance, ale musíte být rychlí a připraveni uskutečnit svůj plán. A to je důvod, proč je důležité vědět, jak chcete reagovat a trénovat tyto dovednosti znovu a znovu.

Pokud jste blízko zabijáka, můžete volit z několika postupů. Za předpokladu, že zabiják má neprůstřelnou vestu, většina by volila střelu do hlavy. Ano a ne. Zásah do obličeje by ho zastavil, ale zasáhnout pohyblivý cíl v totálním chaosu je velmi obtížné.

Zde je důležité mít zbraň, která vám vyhovuje a umožňuje co nejvíc výstřelů, řekněme 15 na zásobník. Ačkoliv vrah z Colorada měl neprůstřelnou vestu, zásahy na tělo by ho alespoň zpomalily a možná dočasně zastavily.

Energie střely bude mít alespoň nějaký efekt. To vám dá čas na dobře mířený zásah do hlavy. Také můžete být schopni zasáhnout jeho zbraň a vyřadit ji tak z provozu. Další možností je krycí palba, která zabijáka zatlačí do obrany, zatímco se přesunujete do pozice výhodnější k jeho vyřazení z boje.

Někteří mohou pochybovat o pohybu k těžce ozbrojenému pachateli, ale je třeba zopakovat, že máte taktickou výhodu. Člověk s celotělovým pancířem (což obnáší vestu, kalhoty, rukávy, přilbu, chrániče slabin a krku) a plynovou maskou se nebude pohybovat rychle. Také bude mít problémy v kontaktním souboji.

Někdo sedící daleko (jako např. na balkóně nebo v horní řadě) nemusí být schopen se k útočníkovi dostat a musí spoléhat čistě na přesný zásah do hlavy. Zásahy na tělo mohou pachatele zpomalit, ale zásah do hlavy bude to, co ho zastaví.

Každopádně je důležité se pohybovat co nejrychleji, ovšem skrytě, abyste na sebe nepřitáhli pozornost střelce, zatímco budete mířit. Rovněž je důležité jednat rychle, pokud pachatel použil slzný plyn. Pokud se to stalo blízko vás, může vás slzný plyn úplně vyřadit z boje nebo značně omezit možnost bojovat. Pokud v určité vzdálenosti od vás, máte sice o něco více času, ale plyn se k vám nakonec dostane a bude na vás mít nějaký efekt.

Reakce, které popisuji, obsahují pokročilé taktické postupy a k úspěšnému provedení vyžadují praxi. To znamená častý trénink, případně absolvování vhodných kurzů. Získání povolení ke skrytému nošení zbraně je pouze začátek osobní ochrany.

Doufám, že nikdo z nás se v takové situaci nikdy neocitne. Ale pokud ano, musíte být připraveni. Musíte mít u sebe zbraň, mít připravenou dobrou taktiku a zastavit nebezpečí předtím, než ono zastaví vás. Klíčem je příprava. Můžete čelit podobné situaci ale i něčemu úplně odlišnému. To, co musíte pokaždé zjistit a na co musíte být připraveni je, jak v dané situaci bojovat nezávisle na tom, jak zoufale vypadá.

Jeff Thomas je instruktor skrytého nošení zbraní, zbraňový instruktor certifikovaný NRA a sportovní střelec.

přeložil Kamil Řezáč - členu LEXu

původně publikováno na http://www.buckeyefirearms.org/node/8457

na stránky LEXu převzato se svolením autora - Reprinted with permission