LEX logo

V poslední době se ve vysoké politice hodně probírají možnosti spolupráce občanů a bezpečnostních sil, zejména armády. Taková spolupráce už ale díky aktivitám lidí na obou stranách určitým způsobem probíhá mnoho let. Jedním z takových projektů je Čelákovická patrola - společná soutěž příslušníků Aktivní zálohy, občanů v záloze i úplných civilistů, která se na konci října na čelákovické střelnici konala již popáté.

 

Soutěž uspořádala 121. rota Aktivní zálohy AČR, LEX - Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní a výrobce zbraní a doplňků Perun Arms. Soutěž je zamýšlena primárně pro příslušníky Aktivní zálohy, čemuž odpovídaly i specifikace zbraní - útočná puška, brokovnice a pistole služebního typu. Také střelecké situace odpovídaly tomuto duchu a účastníci si mohli vyzkoušet například zastavování automobilu nebo obranu přepadené hlídky. V duchu spolupráce mezi armádou a civilisty však byla soutěž otevřená, takže účastníci tvořili pestrou směsici maskáčů a civilního oděvu, ve které se sem-tam objevila i policejní uniforma. Soutěže se zúčastnilo 34 účastníků, z toho pět dam, které se neohroženě poměřily s převahou mužské konkurence - žádné rozdělení na muže a ženy se nekonalo a veškeré výsledky se hodnotily dohromady. Vítěz si kromě poháru odvezl také hlavní cenu, krátkou brokovnici SDM M870.

prap. Emil Markup, 121. rota AZ:

Soutěž je koncipována jako určité doplnění výcviku aktivních záloh, například práce s brokovnicí a podobně. Na druhé straně je také otevřená, protože jejím dalším účelem je prezentace aktivních záloh mezi občany a podpora jejich účasti v AZ. Proto také netrváme na striktně armádní výzbroji a dáváme jen rámcové specifikace, aby se zájemci z řad civilistů mohli soutěže zúčastnit s vlastními zbraněmi.

Stalo se vám někdy, že by na takovouhle soutěž přišel nějaký extrémista?

To se zatím nestalo, a kdyby se to stalo, tak by takový jedinec byl rychle odejit. Takové lidi nemáme ani v rotě, ani mezi kamarády, a dáváme si na to pozor. Armáda má být apolitická a my takové lidi mezi sebou prostě nechceme. 

Stanislav Gibson, LEX:

Sdružení LEX se na pořádání této soutěže podílí už od samého počátku před pěti lety. Tehdy to bylo zejména o doplnění výcviku aktivních záloh, ale postupně k tomu přibyla další funkce. Můžete si všimnout, že mnoho z těch civilistů tady jsou chlapi starších ročníků, kteří jsou záložáky ještě z dob povinné vojny a nechtějí „zrezivět“, ale plnou účast v aktivních zálohách si nemohou dovolit z důvodů rodinných, pracovních, nebo třeba i zdravotních. Tímhle způsobem si vlastně ve svém volném čase a za vlastní peníze udržují dovednosti, které stát může potřebovat ke své obraně.

Takže je to i o posilování obranyschopnosti státu?

Určitě. Teď se hodně mluví o zapojení občanů do zajišťování bezpečnosti státu, ale taky se objevují obavy ze vzniku takových těch divokých domobran. Myslím si, že nejlepším způsobem, jak něčemu takovému předejít, je že stát těmhle lidem podá pomocnou ruku a vytvoří jim k tomu zapojení do obrany podmínky a příležitosti v rámci armády nebo spolupracujících spolků. Tady vidíte, že to funguje.

 

text a foto: David Karásek - mluvčí a člen představenstva LEX z.s.

 

prap. Emil Markup, 121. rota Aktivní zálohy AČR
Stanislav Gibson, bývalý výkonný ředitel sdružení LEX
stupně vítězů