LEX logo

Dne 24.07.2013 vyšlo číslo 8/2013 časopisu Střelecká revue s tímto úvodníkem:

Okurková sezóna

Tak na mne vyšel úvodník v době, kdy se nic moc neděje. Což je možná dobře, protože „něco se děje“ pro držitele zbraní obvykle znamená „problémy na obzoru“. Jediná důležitá věc, která se v tomto měsíci stala, je nabytí platnosti novely zákona o zbraních a střelivu. Účinnost zákona je však o rok odložena, takže bude dost času, abychom vás podrobně seznámili se všemi změnami, které se týkají držitelů zbrojních průkazů, a ty jsou naštěstí převážně pozitivní.

Ovšem nejsou-li žádné zprávy, musí si je novináři zařídit sami, a naše redakce se k tomuto úkolu postavila opravdu zodpovědně. Přinášíme vám reportáž ze Dne Střelecké revue, který jsme pořádali na pardubickém zámku. Kdo nepřišel, prohloupil – na své si přišli všichni, od milovníků historických zbraní až po zájemce o obrannou střelbu.

Já sám jsem v tomto čísle využil příležitosti, abych vám předložil stručný souhrn významných událostí, které se kolem zbraní přihodily v USA za poslední půlrok. Naše média je buď ignorovala, nebo – jak je jejich zvykem – si vybrala jen to, co se jim hodilo. Věřím, že pohled z druhé strany pro vás bude zajímavý.

Střelnice Střelecký servis připravila pro zájemce o moderní zbraně předváděcí akci firmy SIG, kterou zajišťovali i lidé přímo ze zbrojovky. Možnost vyzkoušet si pověstnou švýcarskou kvalitu přitáhla nejen nás, ale i zástupy nadšených zájemců.

Mluví-li se o použití laserů jako zbraní, obvykle si představíme scény ze sci-fi filmů, popřípadě vojenskou techniku, která si s nimi příliš nezadá. V tomto čísle se dočtete o tom, jak se už dnes dá takový laser použít – a o riziku, které taková použití přinášejí.

Pro milovníky historie jsme tentokrát připravili klasiku, která se stala legendou. „Tommy gun“ je zbraň, kterou znají snad všichni, ať už z druhoválečných filmů, nebo z gangsterských detektivek. Přečtěte si o tom, jak ji generál Thompson vyvíjel a proč se jí říkalo „zákopové koště“.

Zajímají-li vás historické samopaly poněkud hlouběji, v monografii najdete hodnocení jejich vývoje od odborníka na slovo vzatého. Konstruktéra Josefa Kouckého netřeba představovat, a pojednání „10 let se samopalem“ z roku 1948 je stručným shrnutím raného vývoje těchto zbraní od mistra v oboru.

Pokud vás – tak jako mne – zajímá více historie vojenských technologií než konkrétních zbraní, určitě vás potěší článek „Oči strategie“. Tajné služby rychle pochopily význam fotografické techniky, ať šlo o snímání z vysoko letícího zepelínu, nebo cvaknutí závěrky nenápadného maskovaného fotoaparátu. Odstřelovači zase více ocenili přístroje umožňující vidět ve tmě, i když byly zpočátku těžké a neforemné.

Když už jsme u těch odstřelovačů, doporučil bych vaší pozornosti článek o historii těchto elitních pěšáků v naší armádě. Začíná za druhé světové války v Sovětském svazu a končí v dnešní době.

David Karásek

 

V tomto čísle si dále na straně 9 můžete přečíst článekCo nového za vodou?

Celé číslo časopisu si můžete též prolistovat v náhledu na Publero: Střelecká revue č. 8/2013.


Článek publikujeme s laskavým svolením šéfredaktora časopisu Střelecká revue.

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (SR_8_2013_03_LEX.pdf)Okurková sezóna  342 kB