LEX logo

Dne 5. dubna 2012 bylo v Praze formálně podepsané Memorandum o navázání spolupráce mezi občanskými sdruženími LEX a Legis Telum. Obě občanská sdružení jsou ve svých zemích lídry v obhajobě práv legálních vlastníků zbraní.

Vstupem České a Slovenské republiky do EU se obě naše země staly členy vyššího nadnárodního celku.

To s sebou přináší i změnu v přijímání legislativy v jednotlivých členských státech. V dnešní době udává směr v přijímání legislativy Evropská unie, ze které přichází drtivá většina předpisů. Nejinak je tomu i v oblasti zbraňové legislativy.

Sdružení LEX i Legis Telum dosáhla dobrých výsledků v ochraně práv řádných a zákona dbalých majitelů zbraní na národní úrovni.

Ovšem v dnešním globalizujícím světě je potřeba se dívat dále a vytvořit fungující organizaci minimálně na úrovni EU. Jedině tak budou moci řádní majitelé zbraní do budoucna čelit tlakům na omezování práv, plynoucích většinou z neznalosti či nepochopení.

Jsme rádi, že základ pro mezinárodní spolupráci vytvořily česká a slovenská organizace, zvláště když mají oba národy společnou historii a nadstandardní mezinárodní vztahy.

Účelem naší spolupráce je navzájem se podporovat na mezinárodním poli a předávat si zkušenosti z naší práce.

Doufáme, že do budoucna nezůstane jen u spolupráce Čechů a Slováků a brzy se k nám připojí i další kolegové z evropských zemí.

LEX občanské sdruženíwww.gunlex.cz

Sdružení LEX vzniklo v roce 1998. Jeho hlavním a trvalým úkolem je bránit zájmy všech legálních držitelů zbraní, tedy i těch, kteří vlastní zbraně všech kategorií, ať už pro svou obranu, sport, myslivost, k výkonu povolání nebo zaměstnání či ke sběratelským účelům.

Naše sdružení od svého vzniku mnohokrát dokázalo, že tyto zájmy bránit umí. Velmi významně jsme se podíleli na přípravě nového zákona o zbraních a střelivu, který svou vyvážeností patří k nejlepším v Evropě.

Postupně jsme začali naplňovat další cíle našeho sdružení, zejména osvětu, vzdělávání, sportovní aktivity a v neposlední řadě i výchovu držitelů zbraní k zodpovědnému chování a bezpečné manipulaci se zbraní.

Legis Telum – združenie vlastníkov strelných zbraníwww.legistelum.sk

Legis Telum vzniklo v roce 2010. Klade si za cíl přispívat ke zvyšování právního vědomí členů ale i občanské společnosti v souvislosti s držením, vlastněním a nošením zbraně a také ke zkvalitňování právní úpravy v oblasti problematiky zbraní a střeliva.

Legis Telum významnou mírou přispělo k zastavení novely zákona o zbraních a střelivu předložené Danielem Lipšicem - ministrem vnitra minulé vlády Slovenské republiky.