LEX logo

Sdružení LEX lituje obětí Bratislavského masakru, který nemá v této zemi obdoby a vyjadřuje upřímnou soustrast pozůstalým.

I přes veškerou bolest nesmíme zapomínat, že se jedná o selhání jedince, nikoliv systému držení a nošení zbraní. Proto reagovat zbrkle a neuváženě, například v podobě novely zbrojního zákona s drastickými dopady, znamená trestat především ty, kteří na masakru nenesou žádnou vinu - slušné občany vlastnící zbraně.

Nesmíme zapomínat, že ani sebevětší restrikce nevedou mnohdy k většímu veřejnému bezpečí, což nám ukazuje poslední příklad z Velké Británie. I přes drastický zákaz střelných zbraní tam vyšinutý taxikář postřílel 11 lidí a dalších 12 zranil. Jakým způsobem přišel ke zbrani médii pro jistotu vysvětleno nebylo.

To jednoznačně ukazuje, že zbrojní prohibice všude na světě, byť vedená ze stejných idealistických pohnutek, bohužel vede ke stejným koncům jako ta alkoholová ve Spojených státech v meziválečném období.

Bohužel politici na Slovensku zahráli na populistickou notu a majitelé zbraní byli snadným soustem. A vzhledem k osmdesátiletému společnému vývoji Českých zemí a Slovenska nelze snahy tamnějších politiků odbýt s poukazem na cizinu.

Také u nás doutnají snahy některých odpůrců, kteří budou-li mít příležitost, navrhnou stejné restrikce jako tam. A pokud by populisté na Slovensku uspěli, měli by jejich zdejší kolegové levný argument pro svoje snahy. 

Proto jsme se spojili s hlavním slovenským sdružením hájící práva majitelů zbraní - združením LEGIS TELUM a nabídli svoji pomoc.

V současnosti mezi námi probíhá velice plodná a účinná spolupráce, která by podle zatím neoficiálních informací mohla mít docela slušnou šanci na úspěch. Ovšem vzhledem k nepříznivé situaci jsme se s kolegy s LEGIS TELUM dohodli zatím nepodávat další informace zde na GUNLEXu, a to do doby než se objeví první výsledky. Se svými podněty se prosím obracejte rovnou na LEGIS TELUM.

To ovšem neznamená, že by naši slovenští kolegové (i přes mírně pozitivní zprávu) měli přestat oslovovat svoje spoluobčany, zákonodárce, ministry i jejich úředníky. Stejně tak není zatím důvodu, aby jsme my čeští kolegové opouštěli své slovenské spolubojovníky. Bohužel i když bude vyhrána jedna bitva, čeká nás ještě řada dalších v této dlouhé a opotřebovávací válce.

Válka s lidskou zlobou a hloupostí se nedá vyhrát, ale byl by hřích se o to alespoň nepokusit.

Stanislav Gibson 

ředitel Sdružení LEX