LEX logo

Zde Vám předkládáme soupis reakcí senátních kandidátů z obvodu č. 5 - Chomutov. Kandidáti jsou řazení podle abecedy.

Námi zaslané otázky:

1) Jaké základní principy by měl podle Vás v moderní, svobodné a demokratické společnosti dodržovat zákon o zbraních?

2) Mělo by podle vás být právo na držení a nošení zbraní být součástí ústavního pořádku? Pokud ano, v jaké podobě?

3) Jak by se podle Vás měla řešit současná situace, kdy je evropská směrnice o nabývání a držení zbraní v rozporu s některými částmi českého zákona o zbraních a střelivu?

4) Měli by podle Vás občané mít větší možnost se dobrovolně angažovat na zajišťování bezpečnosti státu? Pokud ano, jak by podle Vás měla taková možnost vypadat?

5) Vaše případné další názory k tomuto tématu, které chcete sdělit svým voličům – střelecké komunitě: (nepřekročte prosím rozsah jedné standardní normostrany A4)

 

Konkrétní znění emailu/facebookové zprávy, které bylo distribuováno v 95 % případů ve dnech 10. až 13. září:

Předvolební otázky senátním kandidátům 2018

Brand Roman Ing. MBA

1) Každý svéprávný občan, který je držitelem licence a splňuje předpoklady má právo zbraň držet. Držitel i zbraň měla být pod pravidelnou kontrolou.

2) Dle mého názoru nemusí být ústavně zakotveno, stačí zákon.

3) Česká legislativa by v tomto případě měla být nad evropskou.

4) Ano, mohli by se dobrovolně angažovat v případě ohrožení státu pod vedením orgánů obrany.

Hahnová Elvíra Bc.

1) Již 20 let jsem držitelkou zbraně revolver 38 speciál a zbrojního průkazu skupiny E. Myslím si, že zákon 119/2002 Sb. Zákon o střelných zbraních a střelivu je plně dostačující. Je správné, že člověk může vlastnit zbraň, a to z jakéhokoliv důvodu (sběratelství, sportovní střelba, ochrana zdraví a majetku, nebo kvůli svému povolání…) a také je dobře, že je jasně vymezeno, jak se zbraní manipulovat, přechovávat munici apod.

2) Pokud by právo vlastnit zbraň, mělo být nějak ohroženo, tak bych trvala na tom, aby se její držení a nošení stalo součástí Ústavního pořádku.

3) Můj názor je, že bychom měli zachovat suverenitu naší země a o vnitřních záležitostech bychom si měli rozhodovat sami. Jelikož jsme podepsali mezinárodní smlouvy Evropské unie, tak jsme bohužel odsouzeni plnit nařízení Evropských směrnic, a to i přesto, že je parlament neimplementuje do našeho právního systému. Jsem pro transformaci EU a již nyní je hnutí SPD součástí Evropského společenství svobodných národů.

4) Zákon nám umožňuje bránit sebe i druhé, pokud v bezprostřední chvíli nás nemůže ochránit stát sám. Také nám povoluje domobranu, ve které já osobně vidím silný potenciál. Takže odpověď zní, že bychom se mohli ještě více dobrovolně organizovat a profesionalizovat. Povinně by měl být i krátkodobí vojenský výcvik, a to pro muže i pro ženy, kde by se mimo jiné všichni naučili první pomoci, sebeobraně a jak přežít v případě přírodní katastrofy, při nepokojích a jiných situací.

5) Omlouvám se, že mé odpovědi jsou stručné, ale jsem velmi vytížena předvolební kampaní, kterou dělám s maximálním nasazením a také se starám o tři děti. Bezpečnost a budoucnost našich dětí je pro mě priorita. Je škoda, že dnešní děti nejsou vychovávány trošku víc „sparťansky“. Učím je vůli, zodpovědnosti, samostatnosti, jak přežít v přírodě, ale někdy mám pocit, že si myslí, že jsem z jiné planety

Václav Homolka PaedDr.

Martina Chodacká MUDr.

Petr Jano

Jaroslav Krákora MUDr.

Přemysl Rabas MVDr.

Ota Staňo MUDr.

Jaroslav Zahrádka Mgr.