LEX logo

Čas trhl oponou a změněl svět slušelo by se říci v úvodu.

Po včerejším vyhlášení nálezu Ústavního soudu ČR se volby odkládají na neurčito. Na první pohled je tedy nelogické vycházet na světlo s otázkami pro kandidáty, když nevíme kdy a jestli vůbec volby budou.

Jenže předvolební mašina je už tak rozjetá a peníze stran a daňových poplatníků roztočeny, takže i přes rozdílná ideová přesvědčení najdou v tomto (nejen) pro ně zásadním okamžiku určitě shodu a volby budou.

I kdyby volby byly později či až v řádném ústavním termínu, kandidátní listiny stran a hnutí to prakticky nezmění. Těžko si představit stranu, která vyhodila miliony na kampaně svých lidí, aby tam na poslední chvíli dali někoho jiného.

A teď zpátky na začátek.

Určitě jste zaznamenali (pro nás) velice úspěšnou kampaň před Eurovolbami 2009. Přestože LEX (z pochopitelných důvodů) ve volbách nekandidoval, ukázal našim politikům, že zákona dbalí řádní občané jsou silou se kterou je třeba počítat.

Ze stejných důvodů jsme připravili vlastní kampaň i před volbami do sněmovny. Oslovili jsme opět všechny doposud známé kandidující politické strany a hnutí (tedy všechny u kterých se podařilo najít alespoň email).

V tuto chvíli není ještě seznam kompletní, neboť dle zákona o volbách se kandidátka uzavře až 9. září. Pokud někdo přibude, oslovíme i jeho (samozřejmě dostane na odpovědi stejnou lhůtu jako ostatní).

A k otázkám samotným - otázek je tentokrát osm. Čtyři se týkají vztahu stát versus ozbrojený občan a čtyři jsou zaměřeny na širší otázku bezpečnosti.

Všechny odpovědi všech politických subjektů budeme zveřejňovat v pořadí jak nám dojdou a na konci opět sestavíme přehledy kandidátů podporujících a naopak odpůrců práva na zbraň a sebeobranu.

Otázky jsme pečlivě vybírali, tak aby byly zaměřeny pouze na námi sledovaný zájem a byly co nejvíce jednoznačné bez možnosti povrchního okecání.  Nás samozřejmě také trápí daně, přistěhovalecká politika, veřejný dluh, rasismus naruby apod., jenže to není účel existence LEXu.

Určitě si řeknete proč je otázka položena takto nebo proč jsme se nezeptali ještě na tohle. Je to jednoduché každý z přípravného výboru přišel s návrhem spousty otázek z nichž jsme museli vytvořit jasný koncept. Pokud máte pocit, že v seznamu chybí otázka, která vás tíží, pak není nic jednoduššího než si vzpomenout, že jste také voliči a můžete se svých kandidátů zeptat sami.

Ze stejného důvodu jsme omezili i počet otázek. Posílat dvě nebo tři otázky by nemělo smysl (nepokrylo by to naši oblast) a naopak na dvanáctistránkový dotazník by se nám každý vykašlal.

Otázky ke stažení v přílohách níže.

Otázky v tuto chvíli zaslány ( seznam bude aktualizován dle evidence MVČR po 9.9. 2009):

ODS, CSSD, KSCM, KDU-CS, Strana Zelenych , TOP 09, Volte Pravy Blok www.cibulka.net, Moravane, Monarchisticka strana Koruna Ceska, Strana dustojneho zivota, Ceska strana narodne socialisticka, Delnicka strana, Pravo a Spravedlnost, Sdruzeni pro republiku - Republikanska strana Ceskoslovenska, Narodni prosperita, Strana svobodnych obcanu, Ceska piratska strana, Národní strana, Nezávislí demokraté, Věci veřejné, STOP, Strana zdravého rozumu, Balbínova poetická strana, Klíčové hnutí

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (lex_volby2009.pdf)lex_volby2009.pdf  54 kB
Stáhnout tento soubor (lex_volby2009.doc)lex_volby2009.doc  40 kB