LEX logo

Upozornění: Krátké zprávy nemusí vždy vyjadřovat postoje a stanoviska LEX.
Jedná se povětšinou pouze o krátké zprávy z médií, internetu a jiných zdrojů, na které chceme upozornit.

V úterý 9. října 2018 jsme se v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky zúčastnili kulatého stolu pod záštitou předsedy Radka Vondráčka na téma „zakotvení ústavního práva držet zbraň pro obranu státu“. Tomuto jednání byli přítomni nejvyšší představitelé České republiky - předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, ministr vnitra Jan Hamáček a ministr obrany Lubomír Metnar, oba spolu s legislativci svých resortů.

Dále byli přítomni zástupci Senátu Parlamentu České republiky, konkrétně místopředseda Stálé komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury Jiří Dienstbier a předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan. Zástupci Poslanecké sněmovny předsedkyně Výboru pro obranu Jana Černochová a předseda Výboru pro bezpečnost Radek Koten. Za akademickou obec byl přítomen ústavní právník profesor Aleš Gerloch a za odbornou veřejnost zástupci LIGY LIBE prezident Pavel Černý a viceprezidentka Carla Cizova a zástupci LEX viceprezident Jakub Smetánka a předseda kontrolní komise Jan Korecký.

Proběhlé jednání lze po obsahové stránce rozdělit do dvou částí. V té první všichni přítomní přednesli své názory a argumenty týkající se vhodnosti a podoby ústavního zakotvení práva na držení zbraní a jeho případnou vazbu na evropské právo. Zazněly argumenty z obou stran názorového spektra. V druhé části pak oba přítomní ministři představili probíhající a chystané legislativní kroky, které mají v budoucnu držení zbraní v českém právním řádu upravovat. V tomto bloku politická reprezentace řešila procedurální postup k jednotlivým běžícím či chystaným krokům.

Celá debata se nesla ve věcné velmi konstruktivní atmosféře. S ohledem na rozsah této problematiky a zájem zúčastněných stran lze představovat, že toto jednání nebylo poslední a že se bude v klíčových okamžicích chystaných legislativních kroků v podobné sestavě účastníků opakovat.

 

Jakub Smetánka - viceprezident LEX z.s.

 

 

 

 

 

foto©: Ladislav Vovesný

Monitoring médií

  • 18.04.2024 Střelec z FF UK se léčil u psychiatra
  • 16.04.2024 Léčil se u psychiatra. Přesto získal zbraň
  • 14.04.2024 Půlpalec na obranu?
  • 14.04.2024 Černé ovce - Střelba
  • 12.04.2024 Vrah se před střelbou skrýval desítky minut na fakultě. Doma se předtím stihl „posilnit“ tvrdým alkoholem

Další články