LEX logo

V sobotu 25.06.2022 se po dlouhé covidové pauze konala tradiční akce s podporou Nadace pozemního vojska a Armády ČR známá jako Den pozemního vojska BAHNA 2022.

 

 

I přes nepřízeň počasí se nakonec sešel velký počet návštěvníků, na které čekaly všelijaké „atrakce“, přičemž hlavní byly dynamické ukázky vojenské techniky, zásahů příslušníků armády, Policie ČR a Vězeňské služby nebo ukázky střelby ze 152 mm houfnice, Panduru a různých BVP.

Třešničkou na dortu byla ukázka z naší pohnuté historie, konkrétně ukázka boje v Habartově v symbolickém roce 1938, kdy se střetly oddíly československé armády, Stráže obrany státu a četnictva na jedné straně a různých bojůvek Freikorps podporovaných místním sudetským obyvatelstvem.

Připomněli jsme si, že svoboda není zadarmo a mnoho našich předků za ní zaplatilo nejen svými životy, ale i životy svých rodin a přátel.

V „nebojové“ části byl kromě jiných i stánek LEX strategicky umístěný mezi stánky s jídlem a sociálním zařízením.

Na našem stánku bylo podpisové místo pro petici MŮJ DŮM - MŮJ HRAD! organizovanou naším partnerským spolkem NAOOSP z.s. a společně se nám podařilo získat 440 podpisů.

Pro malé návštěvníky jsme měli připravené, kromě odznáčků a nálepek, také airsoftovou a laserovou střelnici. Tentokrát to vyhrála ta laserová, bezpečně schovaná pod plachtou našeho stánku, kam se vešel i střelec.

 

Za spolek LEX jsem velice rád, že se akce opět koná a velice rádi se zúčastníme i dalších ročníků, ať bude bahno jakékoliv.

 

Tomáš Trávníček - prezident LEX z.s.