LEX logo

V sobotu 29. září 2018 v katastru obce Všejany se konal druhý ročník akce s názvem Den Vojenské historie výcvikového prostoru Milovice pořádaný KVH VVP MILOVICE za účasti klubů a spolků vojenské historie, které se sešly, aby připomněly veřejnosti pomocí ukázek a odborných přednášek důležité mezníky první a druhé světové války.

 

 

K vidění bylo osm branných stanovišť zobrazujících československé, sovětské, britské či finské dobové vojenské útvary, německé armádní štáby nebo například švédské ženské vojenské sdružení Svenska Lottakåren. Celá akce probíhala za spolupráce Policie ČR a nejen dospělí, ale i děti si mohli vyzkoušet mnoho zajímavých činností jako je hod granátem, odzbrojení a spoutání pachatele nebo hod hvězdicí. Celý den by se neobešel bez střelby ze vzduchovky či z airsoftových pušek.

Jak už je tradicí, v Milovicích ani letos nechyběla vojenská a policejní technika a mezi českými unikáty se objevila i replika obrněného automobilu OA vz. 30 z dílny Františka Vlka a Leopolda Hyčka.

V rámci akce probíhala i mimořádná prohlídka utajovaného objektu V521 zvaného Mordová rokle, kde se mohli návštěvníci seznámit se zajímavostmi české radiologické historie, prohlédnout si dobovou techniku a dozvědět se o fungování protiletadlové obrany.

Hluboký dojem v nás nezanechalo pouze to, že jsme se dozvěděli informace, které boří mýty o velkých historických událostech, jako byla třeba Mnichovská dohoda. Milovická akce nám totiž opět připomněla, že v historii se na držitele zbraní a bojovníky na svobodu pohlíželo jako na hrdiny, kteří se postavili zlu a konali dobro nejen pro ochranu vlastních životů a rodin, ale i pro svou vlast. A jak už v rámci ukázek řekli sami pořadatelé: „Důvod, proč se cvičit a připravovat k obraně v době míru, je v tomto okamžiku zřejmý.“

Organizátoři i zástupci jednotlivých spolků byli velice sdílní a snažili se nám předat co nejvíce ze svých zkušeností. Dokonce pomohli posbírat další podpisy pro NOVOU PETICI 2018, jejímž cílem je zachování kvalitní české zbraňové legislativy a zamezení negativních důsledků evropské zbraňové směrnice, za což děkujeme zejména členům spolků branných činností zapojených do projektu Military Experience. Jejich reportáž včetně fotogalerie z této akce si můžete přečíst zde.

Z přístupu organizátorů i mnoha návštěvníků bylo zřejmé, že obranu země nevnímají pouze jako úkol státu, ale i jako svou vlastní odpovědnost. To ostatně potvrzují i historické zkušenosti – za první republiky se na branné připravenosti významnou měrou podílely i občanské spolky, jako například Sokol.

Naše snaha zachovat právo na držení zbraní pro bezúhonné občany by byla marná bez pomoci a podpory takových lidí. Pokud nás chcete také podpořit, podepište NOVOU PETICI 2018 nebo se staňte naším členem.

Chcete se podělit o další zkušenosti nebo máte připomínku?
Napište mi: Lenka Čapková, kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..