LEX logo

Našemu občanskému sdružení se dostal do rukou ceník, platný od 1.8. 2011, kterým mangement Fakultní nemocnice Motol „ohodnotil“ neléčebné úkony hrazené samoplátci, protože se netýkají jen držitelů zbrojních průkazů, ale patřičně „výživné“, ba drahotu poněkud připomínající ,je v podání tohoto ceníku o ohodnocení úkonů jako vydání lékařského potvrzení pro složení  řidičského průkazu či studium, chceme na ně upozornit širokou veřejnost.

Domíváme se, že pokud budou stávající ceny zachovány, budou je ostatní státní i nestátní zdravotnická zařízení napodobovat, což povede ke zvýšení sociálního zatížení populace všeobecně. O vyžádáni jsme požádali Ministerstvo zdravotnictví České republiky. Prosíme všechny, aby na zmíněný ceník upozornili nejen profesní organizace například řidičů, ale též sami napsali na Ministerstvo zdravotnictví , odbor pro styk z veřejností, emailová adresa: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  Zajímavé odpovědi které nám poskytnete zveřejníme, spolu s odpovědí MZCR na náš oficiální dotaz.

Za sdružení LEX

váš Tomáš Trávníček

Ceník výkonů v FN Motol příloha xls

Příkaz k účtování péče samoplátcům příloha pdf.

 

Protože nám ceny za vyšetření připadají výrazně "nadstandardní", požádali jsme Ministerstvo Zdravotnictví ČR o stanovisko:

Ministerstvo Zdravotnictví České Republiky

Paní Karla Kubíková -  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Dobrý den, v příloze vám zasíláme příkaz ředitele FN Motol o cenách péče účtované samoplátcům a přiložený ceník, platné od 1.8. 2011

Domíváme se, že v stávající ceny jsou nemravné, zejména ohledně cen za vyšetření potvrzení pro studium, zaměstnání, získání řidičského oprávnění, či zbrojního průkazu a podobně (část II. Diagnostické výkony). Vzhledem k postavení které FN Motol jako státní zdravotnické zařízení zastává, povedou k zvýšení cen za tyto úkony všeobecně a tím i ke zvýšení ekonomické zátěže obyvatelstva už proto, že pro mnohé občany jsou tato vyšetření klíčová, napřiklad kvůli výkonu zaměstnání či přípravě na něj.

Současně se domíváme, že se jedná o ostrakizaci zaměstnanců FN Motol a zneužití monopolního postavení tohoto zařízení, neboť mnoho do Prahy nepříslušejících zaměstnanců, zvolilo svého závodního lékaře i svým lékařem praktickým. Pochopitelně, že se nehodláme vyjadřovat k jiným specializovaným zdravotnickým ůkonům v tomto ceníku obsaženým. Ceník však hodláme zveřejnit k diskuzi na našich stránkách www.gunlex.cz   a tam pochopitelně umístíme i Vaši oficiální odpověď.

S pozdravem za Občanské Sdružení LEX

Tomáš Trávníček

Přílohy:
SouborPopis#Velikost
Stáhnout tento soubor (IPR_12_2011-1+Cenik+pece+nehrazene+z+verejneho+zdravotniho+pojisteni+12.xls)Ceník péče Motol  475 kB
Stáhnout tento soubor (IPR_12_2011-1+Prikaz+k+uctovani+pece+samoplatcum.pdf)Příkaz k účtování Motol  48 kB