LEX logo

Poněvadž potřebujete zbraň tasit rychle a snadno, bude nejlepší místo pro ukrytí někde poblíž střílející ruky. Přemýšlejte o tom, kde se při vaší běžné každodenní činnosti pohybuje vaše silnější ruka. Umístění vpředu u pasu nabízí nejkratší cestu střílející ruky ke zbrani, ale protože zbraň musí být také skrytá, posunutí k boku ji lépe chrání před pátravými zraky. Jak daleko k boku, to už záleží na stylu a flexibilitě nositele.

Zbraň musí být přitisknutá k tělu, a pistole bývají plošší než revolvery, ale dobré pouzdro skrytí zbraně také hodně pomůže. Například pouzdro se dvěma poutky - běžně nazývané lívanec - přitahuje zbraň těsněji než obyčejné pouzdro s jedním poutkem. Je to proto, že opasek pouzdro přitahuje k tělu po celé ploše pouzdra, nejen v bodu uchycení. Také je důležitá tloušťka materiálu, z nějž je pouzdro vyrobeno, protože se tím zvyšuje objem celého kompletu, který nosíte na opasku.

Pokud vám opaskové pouzdro neposkytuje dostatečné utajení, uvažujte nad vnitřním pouzdrem. Narozdíl od opaskového pouzdra, kdy zbraň může přečnívat, při tomto způsobu nošení je upevněna za páskem uvnitř kalhot.

Vnitřní pouzdro využívá ke skrytí obrysu kalhot, které zbraň kryjí velmi dobře. To se ale může stát i nevýhodou, protože zbraň je takto přitažena velmi těsně k tělu, což může překážet pevnému úchopu pažby při tasení. To je třeba vzít v úvahu.

Křížové tasení? Tak jako mnoho jiných jsem po léta radil jej nepoužívat. Poté, co jsem byl upozorněn na mnoho skutečných situací, do kterých se dostali ozbrojení profesionálové na celém světě, jsem ale změnil názor. V několika případech mne muži (a jedna žena), kteří mi tyto příběhy poslali, přesvědčili že kdyby nosili zbraň kdekoli jinde, tak by zahynuli.

Ignorovat tyto skutečné případy by bylo nesmyslné. Přesto ale tomuto způsobu příliš nefandím. Zjistil jsem, že z podpažního pouzdra se nedá tasit rychlým a jednoduchým pohybem, který je zapotřebí k použití skryté zbraně.

Za prvé, pohyb rukou přes tělo může posunout pouzdro se zbraní od tasící ruky, což zpomaluje tasení. Za druhé tímto způsobem nemůžete dostat zbraň do polohy u pasu, kde je nejjistější proti vytrhnutí, bez velkého pohybu rukou - a tento pohyb může útočník blokovat například tím, že vás sevře a uvězní vaši ruku mezi svým a vaším tělem. To se sice může stát i při tasení z opaskového pouzdra, ale tam je ruka níže a nepohybuje se kolem těla, což činí tasení rychlejším a snadnějším.

Bez ohledu na to, jaké pouzdro a místo uložení si vyberete, musí být pohodlné i po delší době. Také musí být dostupné z každé pozice, ve které se během každodenní činnosti můžete pravděpodobně dostat. Nebude to pokaždé ve stoje, sedět nebo klečet, takže je nezbytné moct zbraň tasit i z těchto pozic.

Takové pozice by se měly objevit i ve vašem tréninku, ale nebuďte příliš zaměření na střelbu třeba z auta. Je dobré ovládat střelbu z auta, stojícího i jedoucího, a být schopen se z něj pod palbou dostat, ale ještě lepší je vědět, kdy rychle ujet.

Prováděl jsem mnoho tréninkových scénářů, kde bylo zjevným řešením dupnout na plyn a zmizet z nebezpečné oblasti, a přesto studenti vyskakovali z auta a opětovali palbu přes kapotu. Když jsem se jich ptal, proč to udělali, řekli, že se to naučili ve střelecké škole. Věřte mi, prosím; reagujte jednoduše a nestanete se obětí "taktické hlouposti".

Když už jsme u toho, vypěstování bojové mentality je obtížnější, než byste mysleli. Kvalitní kurz bojové střelby se touto záležitostí bude někdy během výuky zabývat. Pokud ne, tak vás učí jen střílet, ne bojovat - a to je rozdíl.

Když jste si vybrali vybavení, hledejte kvalitní výcvik. V zemi je mnoho kvalitních instruktorů, a k získání dobrého tréninku nemusíte navštěvovat slavnou školu. Prostě si zjistěte možnosti kolem vás, a pokud škola nebo kurs, nad kterým uvažujete , nenabízí patřičný výcvik mentality, jděte jinam.

Mentální aspekt skrytého nošení je v důsledcích složitější než jeho mechanika. U té si pouze potřebujete vybrat zbraň, která vám nejlépe padne do ruky a střílí nejsilnější náboje, jaké dokážete kontrolovat. Noste ji v pohodlném pouzdře, které ji skryje pod oblečením přiměřeným k místu, na němž se nacházíte. Pouzdro se zbraní noste na opasku, který ho dokáže upevnit tak, aby po něm neklouzalo.

Pak už vám jen zbývá vymyslet, jak mít snadno na dosah rezervní zásobník nebo rychlonabíječ. Také noste zavírací nůž, kterým můžete rozřezat nebezpečné věci, a mějte baterku umožňující rozpoznat protivníka v podmínkách snížené viditelnosti.

Když jste si takto vybrali vybavení, zajistěte si kvalitní trénink a dávejte pozor, co se kolem vás děje. Pokud se dostanete do problémů, buďte připraveni si s nimi poradit. Jenom přežít nestačí.