LEX logo

Jak dlouho by dokázali džihádisté v Charlie HebdoWestage nebo Bombaji (a při mnoha budoucích teroristických útocích) zabíjet, kdyby byli obklopeni ozbrojenými občany? Interpol prohlásil, že jediný způsob, jak zastavit podobné útoky, je umožnit občanům nosit zbraně (jedinou alternativou je „výjimečně přísná ostraha“ na všech místech, kde se schází mnoho lidí – což je samozřejmě naprosto nerealistické). Když jsou zbraně v ilegalitě, pak je mají jen násilní kriminálníci, fanatičtí džihádisté a přepracovaná, málo početná policie.

Pokud se Vám nezdá, že by bylo dobré, aby občané legálně drželi zbraně: Švýcarsko má velmi liberální zbraňové zákony a zároveň jeden z nejnižších počtů vražd na světě. Další zajímavé statistiky ohledně zbraní, vražd a nehod se zbraněmi ve Spojených státech jsou zde.

Článek od abcNews z 21. října 2013:

Generální tajemník Interpolu Ronald Noble prohlásil, že v současné době jsou Spojené státy a zbytek demokratického světa na rozcestí, co se týká jejich bezpečnosti. Pronesl to v návaznosti na útoky skupiny al-Shabab v nákupním centru v Nairobi, Keňa, minulý měsíc. Navrhované řešení by mohlo být ozbrojení civilistů.

V exkluzivním rozhovoru pro ABC News řekl, že existují jen dvě možnosti, jak bránit otevřené společnosti od útoků, jako byl ten ve Westgatském nákupním centru, kde se útočí na takzvané „měkké cíle“: buďto vytvořit bezpečností zóny okolo podobných míst nebo dovolit civilistům nosit své vlastní zbraně k obraně.

„Společnosti musí promyslet, jak se k problému postaví,“ řekl Noble. „Jednak lze říci, že chceme ozbrojené občany; k tomu je důvod zřejmý. Nebo naopak můžeme utvořit uzavřené prostory, které by musely být tak bezpečné, aby nebylo možné se vyhnout přísným bezpečnostním kontrolám, abyste se dostali k těm měkkým cílům uvnitř.“…
Noble citoval nynější výzvu Al-Káidy, aby „bratři útočili na měkké cíle v malých skupinkách,“ a dodal, že policejní sbory nyní stojí před velice těžkým úkolem.

„Jak bránit tyto měkké cíle? To je ta výzva. Nemůžeme mít ozbrojené policisty úplně všude,“ řekl reportérům. „Názor interpolu je, že jedním ze způsobů, jak chránit tyto cíle, je znesnadnit teroristům mezinárodní cestování. Takže se snažíme vytvořit způsob, jakým by státy mohly provádět screening pasů, které jsou mimochodem nejlepšími kamarády teroristů. Snažit se omezit pohyb teroristů mezi zeměmi. A také, abychom mohli sdílet své informace o podezřelých teroristech.“

Ve svém interview pro ABC News byl Noble ještě více přímočarý a své výroky namířil na svoji vlast.

„Zeptejte se sami sebe: kdyby se ten Westgateský teroristický útok stal v Denveru, Coloradu…kdyby se stal v Texasu, dokázali by ti chlápci strávit celé hodiny a dny náhodným střílením lidí?“ Takto Noble narážel na státy, které jsou již tradičně držení zbraní nakloněny. „Co chci říct je, že tohle nutí policejní sbory po celém světě přehodnotit svůj pohled na zbraňovou legislativu. Musíte se sami ptát: „Nejsou ozbrojení občané nyní s rostoucí hrozbou terorismu ještě důležitější, než byli v minulosti?“, to je to, o čem je nutné diskutovat.“

text: Nicolai Sennels

přeložil: Bc. Pavel Chabr - člen LEX o.s.

http://10news.dk/interpol-allowing-citizens-to-carry-guns-in-public-is-most-effective-way-to-prevent-terror-attacks/