LEX logo

Dvacetiletý člověk se v naší společnosti stále ještě jen většinou připravuje na svojí budoucnost, pokud existuje dvacet let organizace, jako je sdružení LEX, je to důvod k bilancování a oslavě.

V roce 1997 se jistí politici rozhodli získat politické body pomocí protizbraňového populismu v anglickém stylu, s tím rozdílem, že výsledkem by mělo být ještě menší množství zbraní ve společnosti, než kolik jich právě v oné Anglii je. Reakcí na to byl vznik občanského sdružení LEX. Dnes máme nejen jeden z nejlepších zákonů o zbraních, který Evropě existuje, ale bohužel i nové hrozby. O tom však dnešní článek, není.

Ohlédnutí za minulostí si ostatně sám pro sebe udělal každý člen, který navštívil setkání LEX na střelnici Placy dne 10.6.2018. A protože mnozí z nich s sebou vzali své děti, příbuzné a známé, stalo se toto setkání rovnou akcí, která mnohým z nestřelců ukázala krásy střelby hned v několika podobách.

 

Nerf, luk a airsoft

Pro ty mladší deseti let bylo připraveno několik „nerámusících“ činností, ze kterých ty nejmenší asi nejvíce potěšila „bitva“ pomocí dětských zbraní NERF, zatímco ti odvážnější a i mnozí z jejich rodičů si mohli vyzkoušet nejen lukostřelbu, ale i střelbu airsoftovými zbraněmi, včetně připomenutí 27. května 1942. To se dělo ve střední části střelnice Placy, kde byly současně stany s lavicemi, které díky střídání podmínek vedro/liják/vedro, liják a stále dokola, přišly více než ke cti. Pro další atrakce si návštěvníci museli pár set metrů popojít.

LOS a jiné radovánky

Pro ty, kteří ještě nevyzkoušeli slasti a strasti akční střelby, popřípadě samonabíjecí pušky byla připravena dvě střeliště. Jedno „akční“ s vzorovou situací LOS, kterou si pod bedlivým dohledem zkušených závodníků i rozhodčích mohli vyzkoušet i zájemci nevlastnící zbrojní průkaz, a druhé, kde byly kromě dlouhých samonabíjecích pušek k vyzkoušení i krátké a brokové zbraně.

A hlavní střeliště na závěr

Ovšem střelnice Placy je známá především možností střelby na několik set metrů. Před příchodem k nejdelšímu střelišti prošli nezkušení zájemci pod bedlivým pohledem správců střelnice krátkým, ale důkladným proškolením, které bylo nutné. Výkonnější zbraně dokáží nováčkům potěšení ze střelby dost pokazit a ráži 50 BMG, která byla na dlouhém střelišti k dispozici, i mnozí ze zkušenějších vyzkoušeli poprvé v životě. A pro ty, kteří se na zvládnutí takového monstra necítili, byla k vyzkoušení Tikka v ráži 308 a klon pušky AR v 223...

Napůl spálení a díky počasí i napůl orezlí (dešťové přeháňky byly nepříjemně intenzívní), jsme absolvovali setkání, které mělo být, a doufejme, že bylo, nejen ohlédnutím za dvacetiletou činností LEX, ale i dobrou osvětovou a náborovou akcí, neboť naši nepřátelé nespí a o utahování šroubů někteří naši i eurounijní činitelé nepřestanou usilovat.

 

František Mikyna – člen kontrolní komise LEX z.s.