LEX logo

Vážení přátelé,

většina z vás mě zná jako propagátora a pachatele závodů LOS (Lidové Obranné Střelby) v Jižních Čechách, konkrétně v Čekanicích u Tábora. Kvůli tomu vám ale dnes nepíši.

Jak někteří z vás ví, nedávno jsem strávil měsíc v Anglii, kde jsem se sice většinou flákal, ale ne jenom. Navštívil jsem také The Sportsman's Association, která je anglickým protějškem LEXu, tj. zabývá se ochranou prav držitelů zbraní v Anglii.

Přiložený článek nezasílám pouze z důvodů reklamy pro sama sebe (i když trochu taky :-) ), ale hlavně jako ukázku toho, ze LEX je aktivní i na mezinárodním poli. A to nejen v Anglii; od kolegů vím, že věci se dějí i ve vztazích k našim sesterským organizacím v Německu a Rakousku.

K přiloženému článku: Ten vyšel v časopise GunMart, který je největším zbraňovým časopisem v Anglii. Zároveň je oficiálním partnerem The Sportsman's Association, která v něm má každý měsíc prostor pro svůj newsletter. Že kontakt s námi neberou na lehkou váhu dokázali tím, ze našemu setkání věnovali celou stránku.

Podrobnější informace napíšu do některého dalšího čísla buletinu.

Srdečně vás všechny zdravím,

Josef Bílek – člen Sdružení LEX, předseda SSK Čekanice

Návštěva LEXu z České republiky – překlad

O květnovém pondělním svátku jsem se vypravil do hrabství Wiltshire, na setkání s representantem LEXu Josefem Bílkem, v sídle firmy Westlake Engineering.

LEX je v České republice, kde se zasazuje o rozumnou zbraňovou legislativu, protějškem Sportsman’s Association. Česká republika má poměrně liberální zbraňové zákony, i když i tam se v poslední době ozývají hlasy, dávající důvod k obávám.

Josef Bílek, český šedesátník, byl v Anglii na návštěvě u své dcery v Bristolu. Vyjádřil svůj obdiv k postoji, který Sportsman’s Association zaujala během projednávání návrhu na zákaz krátkých zbraní v 1997, kdy žádná jiná organizace neudělala to nejmenší na obranu zájmu 57.000 mužů a žen, kteří se věnovali terčové střelbě z krátkých zbraní.

Alan Westlake, předseda Sportsman’s Association, vysvětlil Josefovi, jaké následky měl pro něho samotného tento zákaz. V době zákazu, Alan byl výrobcem Britarms terčových pistolí. Během pár škrtů pera, Alan ztratil svoji firmu, svoji obživu a málem i dům nad hlavou. Pro ty z vás, kteří si tuto dobu pamatují, Alan nebyl v této situaci jediný. Naštěstí Alana zachránila od osobního bankrotu a ztráty domova jeho armádní penze. Jiní neměli takové štěstí. Josef pozorně naslouchal a dělal si poznámky. Já jsem upozornil na exodus sportovních střelců, kteří chtěli nadále provozovat svůj sport, do belgických a francouzských klubů (pozn.překladatele: napr. Mike má své zbraně v Belgii, kam pravidelně jezdí trénovat).

Josef byl pobavený, i když zároveň zděšený, když viděl, co nám zbylo. Dali jsme mu kopii zbraňového zákona a vysvětlili, co vše musí naši sportovci podstoupit, než získají zbrojní průkaz na brokovnici, či sportovní zbraň. Josef nám ukázal svůj ZP a průkazy zbraní a řekl nám, že je oprávněn skrytě nosit třeba i .45 ACP pistoli, pro osobní ochranu. “To jsme my mohli dělat naposledy před 1920“, nesměle jsem poznamenal.

Strávili jsme příjemné odpoledne a na závěr jsem Josefovi dal naše propagační materiály. On prohlásil, že navštívíme-li Českou republiku, LEX nám rád oplatí naší pohostinnost. Alan i já jsme byli velmi poctěni, že LEX považuje Sportsman‘s Association za vhodnou organizací, u které by měli hledat radu.

Pozn. překladatele: Na jednom z obrazků jsem vyfocen, jak střílím z pistole. Podotýkám, že toto je jediná “krátká“ zbraň, povolená v Anglii - hlaveň musí mít minimálně 30 cm a celková délka zbraně musí být minimálně 60 cm (toho se dosahuje pripevněním kovového nástavce na pažbu, který vede pod střelcovou paží). Ujišťuji všechny, že střelba z takovéto zbraně je zajímavým zážitkem.